
Mijn zoon is helemaal verzot op zijn speen. Nu hij 1,5 jaar is merk ik dat steeds meer moeders om mij heen proberen de speen af te leren. Oprechte mamavraag: moet ik gaan afbouwen?
Maar welke speen dan?
Wij merkten thuis al snel hoe belangrijk de speen was bij het in slaap komen, ontspannen en kalmeren van onze zoon. En dat terwijl er vooraf echt nooit over had nagedacht! Ik kende alleen de praatjes dat een kind die op een speen zuigt, lastiger uit de borst drinkt; maar verder had ik er nooit over wakker gelegen.
Toen ik gebeld werd door Philips Avent met de vraag of ik ambassadeur voor hun merk wilde worden zei ik meteen dat er gelukkig in mijn huis al een aantal Avent producten favoriet zijn, waaronder de speen. Ik vind hem qua design prachtig, er blijft geen speeksel achter hangen waardoor er huidirritatie ontstaat rondom het mondje (had ik met andere spenen wel!) en het symmetrische ontwerp van het zuiggedeelte lijkt mijn zoon te bevallen.
Nu mijn zoon 1,5 jaar is gebruiken we de speen nog bij het slapen gaan. Na de fles wil hij meteen zijn speen en daarmee valt hij in slaap. Maar nu merk ik dus dat andere moeders al beginnen af te bouwen. Hellup!
Wat zijn nadelen van een speen bij oudere kindjes?
Ik heb hiervoor mijn vriendin Fréderique Leenders gevraagd, zij is logopedist en werkt vooral met (jonge) kinderen. Volgens haar :
– afwijkende tand- of kaakstand
– kans op mond ademen, verkoudheden en oorproblemen
– verkeerde uitspraak van de klanken: /l/, /n/, /d/, /t/, /s/, /z/, de klanken worden dan met de tong tegen of tussen de tanden gesproken, dit wordt ook wel slissen of lispelen genoemd.
– afwijkend slikken en kauwen
– probleem met concentreren
Speen bij baby’s
Dat kleine zuigelingen een zuigbehoefte hebben en dus tussen voedingen in graag een fopspeen in hun mondje hebben, is duidelijk. Rond de 3 maanden zou de zuigbehoefte afnemen en dus is dan een eerste goede moment om te stoppen. Rond de 4 en 5 maanden gaan baby’s hun tong actief ontdekken en ga je merken dat ze hun speentje zelf uitspugen. En vervolgens huilen omdat ze hem weer in hun mondje willen.
Zo kan het zijn dat je er ’s nachts vaak uitmoet, puur om de speen er weer in te doen. Als je dit wil voorkomen, kun je dus beter stoppen voor de 3 maanden. Ik heb daar zelf nooit aan gedacht, ook omdat ons zoontje dol is op zijn speen. Overigens hadden wij ook een Philips Avent glow in the dark speen, die hij op een gegeven moment zelf weer kon vinden. En wij ook, in het donker.

Dit zijn dus de Philips Avent glow in the dark spenen. Qua design leuk én de ring licht op in het donker.
Maar vanaf wanneer moet je dan afbouwen?
Daarover verschillen de adviezen, heel verrassend. Gemiddeld beginnen ouders rond de leeftijd van 1,5 tot 2 met het afbouwen. De meeste kinderen krijgen hun speen dan alleen nog ’s avonds bij het inslapen of overdag tijdens een hangerig uurtje. Helemaal ermee stoppen schijnt nog niet makkelijk te zijn, omdat je kindje troost ervaart en een fijn vertrouwd gevoel krijgt van de speen en het zuigen.
Dat zegt ook Fréderique. Zij zegt dat je het beste kan beginnen met het afleren van duimen op de vinger of met een speen als het kindje:
– ouder is dan 3 jaar
– het kind gebitsverandering heeft door het zuigen
– vaker wel dan niet een duim/vinger/speen in zijn/haar mond heeft
– vaak een open mond heeft
– regelmatig verkouden is
– de tong tegen of tussen de tanden doorkomt tijdens het spreken (slissen)
Je oudere kindje moet zelf ook gemotiveerd zijn
Om het duimen te stoppen moet je kindje zelf ook gemotiveerd zijn om te stoppen. Kies een rustige periode om met het afbouwen te beginnen. In een drukke periode of in een periode waarin veel spanning is (zoals de decembermaand met Sinterklaas…) zal het afleren van de gewenning extra moeilijk zijn. Mocht je kindje inderdaad ouder zijn en nog vollop duimen, je kan altijd langs voor meer info bij de logopedist.
Maar zo ver is het bij ons thuis nog niet. Ik ga eens goed letten op momenten dat hij zijn speen ‘overbodig’ inheeft, bijvoorbeeld tijdens het spelen of gewoon overdag. Misschien goed om er in elk geval voortaan bewuster op te letten.
>> Ben heel benieuwd: hoe hebben jullie dit gedaan? Wanneer zijn jullie gaan afbouwen en waarom?
Helaas nog geen tips van mij,onze dochter is 14 maanden en ik was ook al aan het rondkijken vanaf wanneer je de speen moet afbouwen.nu ik jouw blog lees,mag ik nog even geduld hebben gelukkig.als ze gaat slapen dan is het eerste wat ze wil als ze in bed ligt:haar speen.helemaal blij wordt ze als ze die krijgt.verder probeer ik hem overdag zo weinig mogelijk te geven.binnenshuis ligt de speen in de box,dus meestal als ze iets te veel indrukken heeft, vindt ze het heerlijk om in de box met de speen in de mond te spelen. Ook voor een langere rit in de auto hangt hij klaar aan het stoeltje,liever dat ze dan de speen neemt,dan mij teveel afleidt tijdens het rijden.. Wij gebruiken ook de Philips avent spenen,bevallen erg goed.glow in de dark ook meestal voor ’s nachts, maar midden in de nacht is het glow wel uitgewerkt. (Of hou jij hem eert nog goed onder de lamp?) we hebben een extra steentje liggen,voor als ze ’s nachts wakker zou worden en de speen onvindbaar is in het donker. 🙂 ben benieuwd naar de tips die binnenkomen!
He Annemieke, volgens mij ga je er al heel goed en bewust mee om. Die Glow in de Dark spenen zijn qua glow na een tijdje inderdaad uitgewerkt… moet je ze weer opnieuw onder de lamp houden 😉 Maargoed, echt afbouwen hoeft pas tussen 2-3 is het advies, dus voorlopig kan je dochter er nog van genieten!
Bij eerste dochter vanaf anderhalf alleen nog in bed. Verder echt nooit. Toen ze 26 maanden was heb ik ze in de sterilisator gedaan en daar nooit meer uitgehaald. Ze begreep prima dat ze even een slaapje zonder moest doen omdat ze schoongemaakt werden. Dat middagslaapje heeft ze overgeslagen. Maar ’s avonds gewoon geprobeerd en gaan slapen. Na 4 dagen vroeg ze er nog eens om. Daarna nooit meer wat over gehoord. Met de tweede nu ook echt alleen in bed, verder niet. Ben begonnen te vertellen dat een tut voor baby’s is, maar hij heeft m nog graag dus nog geen haast. Ik heb de oude bibi spenen dus op n gegeven moment moet ie wel zonder omdat ze op zijn hahaha
Dan heb je bij je dochter het goede moment aangevoeld! En inderdaad… die Bibi spenen die uit de handel werden gehaald: drama voor heel wat ouders!
Ja klopt, dat is net zo belangrijk idd, wanneer is je kind er aan toe. Maar net zo belangrijk is de gewenning, is ie altijd bij de hand dan gaat ie makkelijker in de mond ook. Dus lekker in bed laten liggen 🙂 die nieuwe bibi spenen vind ik zo lelijk…
Wij hebben vorig jaar toen Anoa 17 maanden was de speen cold turkey niet meer gegeven. Ze kreeg hem toen alleen nog in bed. Het waren 3 of 4 lastige dagen / nachten. Als je eraan begint is mijn tip, spenen echt weg doen, want het is echt moelijk als je kleintje hartverscheurend ligt te huilen…overigens was het na die paar dagen helemaal over en viel ze gewoon zonder huilen in slaap☺
Oh wauw, cold turkey! Gelukkig was het na een paar nachten over…
Onze Jip is nu ruim 22 maanden, en we merken dat het heel gelijdelijk en vrijwel vanzelf gaat. Hij leert al bij de dagopvang dat zijn speen alleen is voor bij het slapen gaan (of als hij even verdrietig is).
Thuis werkt dat ook goed, wanneer hij overdag zijn speen niet ziet heeft hij ‘em ook niet nodig. ‘S morgens geeft hij zelf zijn speen aan ons om op zijn slaapkamer te bewaren. (Plankje waar we de speen standaard neerleggen.) 🙂
Ahhh, wat een schat dat hij zelf de speen ’s ochtends opbergt! Fijn te lezen dat het geleidelijk gaat en dat je er goede hoop op hebt dat het uiteindelijk zonder speen kan.
Onze oudste heeft z’n speen eigenlijk alleen veel in bed gebruikt. Voor zijn tweede levensjaar heeft hij ‘m ook zelf al aan de kant gelegd. Bij de jongste een heel ander verhaal… Ook buiten bed altijd al veel zuigbehoefte gehad. Rond 2 jaar wel afgebouwd naar alleen tijdens het slapen of in de auto. Met 3 jaar was hij ‘speen loos’. Maar een tijdje terug vond hij een oude speen van hem die ik had bewaard (waarom eigenlijk??). Hij wil ‘m niet meer kwijt… Hij is 6 en slaapt iedere nacht weer met een speen. Ik heb wel een andere voor hem gekocht. Hij vindt er troost en rust mee. Nu ben ik wel op zoek naar alternatieven. Een tip gekregen om hem iets te geven dat in zijn hand past en waar hij mee kan friemelen. Dit schijnt de zuigbehoefte ook te kunnen vervangen. Gelukkig is hij niet gaan duimen (heb ik zelf tot mijn 16e (!!!) gedaan) en heb ik goede moed om hem van zijn speen af te helpen. Maar eerst zou ik hem graag een alternatief geven. Hij heeft het blijkbaar hard nodig! Iemand anders met vergelijkbare ervaring? Ik hou me aanbevolen voor tips 😉
Ah, met recht een speen liefhebber. Heb zelf ook tot mijn 8e geduimd. Toen mijn ouders goed konden uitleggen wat er met je tanden gebeurde als je bleef duimen, ben ik in 1x gestopt. Had altijd nog wel een knuffeltje in mijn hand. Wie weet komen er goede tips van andere lezers!
Morning!
Lou krijgt sinds een paar maanden haar speen alleen nog maar in bed of op onmogelijke momenten buiten de deur 😉 We laten haar zelf steeds haar konijn & speen terug in bed gooien, dat werkt goed. Nadat ze een week bij opa & oma, een week extra naar KDV en een week ziek is geweest moesten we wel flink aan de bak om het weer af te leren, maar “in overleg” ging dat hartstikke goed!
Hey wat geinig, dat doen wij ook: na het slapen gooit ie zelf zijn speentje en eendje in zijn bed. 🙂
Geinig ja! 🙂
Slim om haar zelf te betrekken bij het feit dat konijn en speen in bed horen! Lijkt me frustrerend om het weer opnieuw af te leren trouwens 😉
Ja, zo zonde van je tijd haha! Maar goed, met een paar dagen strijd weet ze wel wie er voorlopig nog altijd wint
Hoi, mijn zoontje van 3,5 was echt heel erg verslaafd aan zijn tutje (zoals we dat in België noemen :-)) vooral de laatste maanden. We probeerden het te beperken tot enkel tijdens het slapen maar vaak wou hij het ook tussendoor, als hij moe was, pijn had, of zelfs zomaar. Vorige week heeft hij ze aan de Sint gegeven en hij heeft er wonder boven wonder geen traan voor gelaten! Hij vraagt er zelfs niet achter. Zo gemakkelijk kan het gaan…misschien omdat hij oud genoeg is om het te begrijpen?
Heeft hij zijn tutje aan de Sint gegeven?! Ach toch, wat lief! En sindsdien niet meer naar gevraagd… wat goed. Dan was het het goede moment! Gelukkig!
Leuk! Precies de tactiek die wij volgende Sinterklaas willen gaan toepassen!
Fijn om te lezen dat het nog niet hoeft. 🙂 F krijgt zijn speentje alleen als ie gaat slapen of als we onderweg zijn (en het de bedoeling is dat ie gaat slapen).
Ah, ook duidelijk momenten waarop je ervoor kiest de speen in te zetten. Ik vond tussen 2 en 3 jaar ook fijn om te lezen!
Liv heeft eigenlijk alleen een speen bij het slapen. Hier ben ik ook vrij streng in! Ik merk dat mijn vriend, opa’s en oma’s sneller geneigd zijn de speen te pakken zodra ze wat jengelig wordt.
Mijn gedachten spelen ook vaak op om te stoppen met de speen maar ik weet ook dat het beste moment tussen 2-3 jaar is. Omdat je dan je kindje beter kan uitleggen dat de speen ‘nu niet hoeft’ . Ik kan er dan ook heel slecht tegen als ik kindjes zie die constant de speen in de mond hebben. Ik vind dit eigenlijk gewoon lekker simpel, lekker rustig.
Liv wilde de speen eerst niet, tot 4 maanden toen pakte ze de Bibi speen uit de gratis doos. (Oplichting na 4 maanden huilen!) ze sliep overdag! Wat geweldig!
Nu ben ik over op de mam speen maar merk wel dat die irriteert rond de mond. Nu kan dit ook komen ivm het kwijlen van de tandjes. Die ze gelukkig nog niet zoveel heeft!
Speen was bij ons de oplossing voor het slapen. Ik laat haar nog lekker even zuigen het komende half jaar en dan ga ik proberen nog meer te minderen aangezien ze al wel veel praat maar wel ‘slist’ en veel de ‘gggg’ gebruikt. Maar goed wat verwacht je met 18 maanden?! ☺️
Wat goed dat je er bewust mee omgaat! De MAM speen gaf hier ook irritatie, Avent spenen dus niet (gelukkig). Maar inderdaad, met het kwijlen ontstaat er al snel een beetje uitslag. Wat goed trouwens na 4 maanden dat ze ineens overdag ging slapen, dankzij de speen!!! Wat zul je blij geweest zijn…!
Bij ons krijgen ze ook alleen de speen bij slapen, vanaf het begin niet anders aangeboden, dus dat zijn ze gewend. Nora had een stuk of 5 spenen in haar bed liggen voor als er spenen uit bed vielen. Langzaamaan zijn ze ‘verdwenen’ en heeft ze er nog 2. 1 in haar hand en 1 in haar mond. Ik leg haar wel uit dat wanneer ze ze uit bed haalt dat de kans is dat ze ‘kwijtraken’. Maar die laatste daar zullen we vast nog wel een heel afscheidsritueel aan wijden.
Duidelijk voor de kids lijkt me, alleen in bed. Slim dat je dat echt vanaf het begin hebt gedaan!