Veelgestelde vraag bij het aanleren van een goed slaappatroon bij je kindje: wanneer is het beste moment?
Om die vraag goed te beantwoorden, moet je begrijpen dat kinderen in hun eerste jaar een enorme ontwikkeling doormaken. Nooit zal hij in z’n leven meer leren, ontdekken en groeien als tijdens de 1e 12 maanden van z’n leven.
Daarbij komt dat je kindje zich zal hechten aan jou. Hij heeft veel behoefte aan geborgenheid, hij is er nog maar net en moet aan alles wennen. Die hechting is mega belangrijk, lees daar hier meer over.
Slaap is zo nodig!
Slapen is bijna altijd een punt waar ouders mee bezig zijn. Het is zo bepalend voor je dag! Het kan je zo’n enorme boost geven als je nacht goed was, maar wat kun je op je tandvlees lopen als slapen bij je kleintje niet vanzelf gaat. Niet overdag, niet ’s nachts… En dat soms maandenlang. Zoals je misschien weet was het voor ons thuis het 1e jaar heel zwaar, mede omdat we zo aan het stoeien waren met slapen. Het blog wat ik schreef over hoe je je kindje kunt laten wennen aan z’n eigen bedje en zelf in slaap kan laten vallen, wordt heel veel gelezen. Als vervolg daarop schrijf ik nu dit blog, aan de hand van het boek van slaapexpert Stephanie Lampe, ‘Zo krijg je een blije baby‘. Haal dat boek voor heel veel meer details, tips & tricks!
Dit schema uit haar boek heeft mij heel erg geholpen om inzicht te krijgen in de ontwikkeling van mijn kinderen. Wanneer is het een goed moment om een verandering te introduceren? Lees snel verder hieronder.
Welke periode is tijdens de eerste 1,5 jaar geschikt om aan slaappatronen te werken?
En wanneer is je kindje zo in ontwikkeling dat het gegarandeerd geen succes wordt, omdat hij je nodig heeft voor de knuffels en niet als trainer?
0-2 maanden: rood licht
Geen goed moment om nieuwe dingen te introduceren of veranderingen te wensen. Je baby is nog maar net op de wereld en heeft heel veel behoefte aan geborgenheid. Accepteer dat er nog weinig ritme in zit en volg gewoon je baby in zijn behoeften.
Totale slaap: 15-16 uur per 24 uur
2-4 maanden: groen licht
Je zou voorzichtig kunnen beginnen met een dagritme en slaapgewoonten. Doe het wel met liefdevolle hand, huilen hoort hier niet bij. Merk je dat je baby zich hevig verzet als je hem in zijn eigen bedje wil leggen, is het nog te vroeg om aan slapen te werken. Wacht dan het volgende groen licht moment af.
Totale slaap: 14-15 uur per 24 uur
4-6 maanden: rood licht
Geen goed moment voor verandering. Je baby ontwikkelt zich nu snel, voorspelbare reacties zijn voor hem belangrijk. Aanpassingen zullen gepaard gaan met huilen en verzet.
Totale slaap: 12,5 – 15 uur slaap per 24 uur
6-8 maanden: groen licht
Een goed moment om nieuwe dingen te introduceren! Je baby is emotioneel stabiel en heeft nog geen verlatingsangst. Dit moment leent zich heel goed voor verandering.
Totale slaap: 14-15 uur slaap per 24 uur
8-12 maanden: rood licht
Een van de slechtste momenten om aan slapen of eten te werken. Je baby gaat een nieuwe ontwikkelfase in: zijn hele wereld staat op z’n kop en hij heeft extra behoefte aan geborgenheid en voorspelbaarheid. Ook gaat hij naar de 2e hechtingsfase.
Totale slaap 14-15 uur slaap per 24 uur
12-16 maanden: groen licht
Een goede fase. Je baby heeft minder last van eenkennigheid, is emotioneel stabiel en in staat beelden op te roepen om zichzelf zo te kunnen troosten.
Totale slaap: 14 uur slaap per 24 uur, twee slaapjes overdag
16-18 maanden: rood licht
Geen goede tijd voor verandering: de verlatingsangst steekt weer de kop op. Een turbulente periode gaat van start.
Totale slaap: 13,5 uur slaap per 24 uur, 1-2 slaapjes overdag
Hopelijk heb je iets aan dit schema. Ik heb ‘em beknopt weergegeven, alle details en de uitgebreide uitleg staan allemaal in het boek van Stephanie Lampe, maar dit is een hele korte samenvatting. Lees het boek ook zeker om meer te leren over hoé je die slaappatronen dan aanleert en hoe je herkent wanneer het tijd is om naar dromenland te gaan. Succes!
Comments