
De maand waarin je geboren bent, of het sterrenbeeld zo je wilt, zijn van invloed op je gezondheid. Uit een studie van de universiteit van Columbia blijkt dat 55 ziekten gelinkt zijn aan je geboortemaand. En het is geen kinderachtig onderzoek, want het is gedaan onder 1,7 miljoen Amerikanen over ruim 30 jaar. Op welke ziekte heb je verhoogde kans?
Kans op ziekte hangt samen met geboortemaand
Kindjes geboren in de lente en zomer blijken op later leeftijd de minste kans op een ziekte te hebben. Dit bijkt uit een enorm Amerikaans onderzoek dat gedaan is in de buurt van New York. Er werd onderzoek gedaan naar 1600 ziekten en daarvan bleken er 55 heel sterk verbonden met de geboortemaand. De meest opvallende per maand zijn:
Januari: hoge bloeddruk
Februari: hartfibrilatie
Maart: aderverkalking
April: amandelinfectie
Mei: keelpijn
Juni: hartkramp
Juli: hartproblemen
Augustus: maagstoornis
September: astma
Oktober: ADHD
November: virale infecties
December: bronchitis
Lente en zomer beste tijd om geboren te worden
Als je geboren bent tussen mei en september heb je volgens dit onderzoek de minste kans op een bepaalde ziekte. Als je een horoscoop leest met dit soort dingen denk je vaak dat het verzonnen is, maar dit is een groot wetenschappelijk onderzoek geweest. Hieronder kun je (in het Engels zien) welke ziekten opvallend vaak voorkomen:

source: tatonelli lab
Wetenschappelijk onderzoek naar geboorten
Een belangrijk detail aan het onderzoek is dat het gedaan is onder mensen die in een ander werelddeel leven. Daar is het klimaat natuurlijk ook anders. Dus wie weet gaat er binnenkort een Europees onderzoek komen. Als je net als mijn baby in de maand mei geboren bent, heb je volgens het onderzoek het meest geluk. Die baby’s lopen het minste risico om één van de 55 ziektes – waaronder astma, ADHD en hartziektes – te ontwikkelen. Mensen die geboren werden in oktober hebben minder geluk. Afgaande op het eerste jaar heb ik afgelopen jaar vier weken in ziekenhuis doorgebracht, dus je weet nooit hoe het loopt. Uiteindelijk zeggen statistieken natuurlijk niks, al is het wel aardig om te lezen. In dit filmpje legt de onderzoeker het onderzoek kort uit:
Steeds meer data beschikbaar onderzoek baby’s
Het is steeds makkelijker om onderzoek te doen naar dit soort onderzoek omdat het opslaan en doorzoeken van data makkelijker wordt. Begin dit jaar schreef ik een blog over de trends van 2015 en daarin zag je overal data en statistieken in terug komen. Zo is er een speen als thermometer, een app die bijhoudt hoeveel je baby drinkt en een babyfoon die één van de twee ouders kan wekken, zodat de ander door kan slapen. En de verwachting is dat dit soort gadgets heel snel zullen ontwikkelen.
We zullen er op dit blog zeker verslag van blijven doen.
Meer onderzoekjes van Fitte vrouwen
Vind je het leuk om onderzoek naar geboortedata te lezen? Check dan bijvoorbeeld het blog over wanneer de meeste baby’s in Nederland geboren worden en ook waar in Nederland.
En worden er bijvoorbeeld echt meer baby’s geboren met volle maan? Ik ben dol op dit soort onderzoekjes, mocht je er één vinden, laat het me dan weten.
>> Blijf Fitte vrouwen volgen. Dit kun je doen via Facebook, Instagram, Twitter of Bloglovin‘!
Comments