
Hoe krijg een tevreden slapende baby? Voor héél veel ouders is dit elke dag weer een strijd. Ook voor ons. Ik las boeken, hoorde reacties van jullie, kreeg tips en probeerde in de afgelopen weken verschillende dingen uit. Nu kunnen we voorzichtig stellen: er gloort licht en het lijkt eindelijk beter te gaan met slapen. Hoera!
Het boek ‘Baby in een droomritme’ en ‘Zo krijg je een blije baby’ van Stephanie Lampe (slaap- en onrustdeskundige) hebben ons enorm geholpen. Stephanie was zo aardig mij het boek op te sturen, nadat ze mijn noodkreet gelezen had. (Die blog met de noodkreet lees je hierrr terug) Haar filosofie is dat alles met elkaar samenhangt. Slapen, voeding en ontwikkeling gaan hand in hand. Door meer ritme in je dag aan te brengen, zal het slapen ook beter gaan.
Wat is het probleem?
Wij moesten onze baby eigenlijk altijd ‘in slaap lopen’ en als hij eenmaal sliep werd hij weer wakker als we hem in zijn bedje legden. De blog die ik daarover schreef kun je hier lezen. We bedachten eerder al een tactiek om onze baby in slaap te krijgen, zonder dat we hem lieten huilen in zijn eentje. We stopten er alle energie in, maar het nadeel was dat het voor onze zoon niet duidelijk was. Het was onduidelijk voor hem, wanneer werd hij nu uit zijn bedje gepakt? Bij papa eerder dan bij mama. En hoe ‘hard’ wiegden we dan? Even de kamer uitlopen deden we ook willekeurig. Soms wel, soms niet. Het leek alsof het oppakken de laatste tijd, als hij ging huilen, hem elke keer weer uit zijn beginnende slaap haalde. Het werd heel hoog tijd voor nieuwe manieren, want het slaapgebrek dat wij inmiddels hadden was niet meer leuk.
Welke aanpassingen hebben wij gemaakt voor onze zoon (nu precies 8 maanden)?
1. Moment van voeden veranderd
2. Slaapkamer aangepakt
3. Rituelen consequent doorgevoerd
4. Geprobeerd dingen elke dag hetzelfde te doen.
5. Eenmaal in bedje is in bedje blijven (=duidelijk)
6. Heel goed op signalen van moeheid letten
1. Moment van voeden veranderd
Cruciaal. Wij voeden eigenlijk altijd voor het slaapje. Dankzij de voorbeeldritmes in het boek van Stephanie Lampe kwam ik erachter dat een beter moment is ná het slapen, dus als baby net wakker is. Behalve de laatste voeding voor het slapengaan.
Nu we het moment van voeden hebben veranderd, speelt baby veel beter. Hij heeft zijn buikje vol, heeft energie heeft dus aandacht voor spel. Fantastisch! Wat een positieve verandering. Wij zien echt een leuke versie van ons leuke kind.
2. Slaapkamer aangepakt
Kritisch naar baby’s slaapkamer kijken. Hoe warm/koud is het er? Wordt baby teveel afgeleid met knuffels of speelgoed? In ons geval hebben wij een grotere deken gekocht die we heel goed kunnen instoppen én heb ik extra verduisterende gordijnen geregeld. Tijdelijk had ik zelfs vuilniszakken voor de ruiten geplakt, uit ongeduld. Nu kan ik het ook overdag lekker donker maken en kan het slaaphormoon worden aangemaakt. Alle kleine beetjes helpen!
3. Rituelen consequent doorgevoerd
We hebben voorlezen toegevoegd aan het slapengaan ritueel. Slaapzakje aan, een laatste voeding liggend op bed, verhaaltje lezen, ‘ik ga slapen ik ben moe’ zingen en dan luikjes toe. We merken dat hij tijdens het voorlezen heel rustig wordt en al in zijn oogjes gaat wrijven. Als het even kan proberen we allebei hem welterusten te wensen.
4. Geprobeerd dingen elke dag hetzelfde te doen
Volgens Stephanie Lampe is het erg belangrijk dat je je baby voorspelbaarheid geeft. Dingen moeten een gewoonte worden. In de kinderstoel en slabje om is eten. Slaapzakje aan is slapen. Het liefst elke dag op ongeveer dezelfde tijden. Het is ongelofelijk hoe veel makkelijker hij ’s avonds gaat slapen nu we eenmaal een ritueel hebben!
Lees hier meer blogs over het doorslapen van een baby
5. Eenmaal in bedje, is in bed blijven
Deze is cruciaal. Nog maar een week geleden besloten we samen dat we onze zoon niet meer uit zijn bedje pakken als we hem er eenmaal ingelegd hebben. Als het goed is, is hij moe en toe aan slapen. Hij heeft geen honger, een schone luier en een heerlijk bed. Hij mag rustig gaan slapen. In het begin protesteerde hij hevig. Wij hebben besloten hem voorlopig hem niet alleen te laten, maar op een stoel naast zijn bedje te gaan zitten. Zacht troostende woorden spreken of sussen, als dat nodig is. Geen oogcontact maken. Rustig op hem inpraten. Even je hand om zijn hoofdje leggen en de dekens weer goed doen. Denk ondertussen vooral positief: het gaat beter worden, hij zal uiteindelijk lekker in slaap vallen. Het is een enorme oefening in geduld, maar je zal merken dat je baby gebaad is bij de duidelijkheid. Ik persoonlijk ben er geen voorstander van om je baby te laten huilen, dit past niet bij mij. Maar op deze manier voelt het voor mij anders. Ik ben er voor hem, ik troost hem, maar ben ook duidelijk: door hem niet te pakken zeg ik dat hij kan gaan slapen.
Als baby ’s nachts wakker wordt en gaat huilen gaat één van ons naast hem zitten, net zolang totdat hij weer slaapt. Of we wisselen af. Wederom zonder hem op te pakken. (Uiteraard tenzij hij ziek is, erg overstuur is of er iets anders aan de hand is) Waarom laten we hem toch in zijn bedje liggen? Omdat we de afgelopen maanden bijna dagelijks een uur of langer met een wakkere baby beneden zaten. Dan pakten we hem meteen uit zijn bedje (want een huilende baby ’s nachts gaat door merg en been) en gingen voeden. Daarna probeerden we hem terug te leggen, maar dan was het huilen. Dus dan namen we hem mee naar beneden. Dat is nu verleden tijd, hebben we samen afgesproken. Als hij nu wakker wordt en hij heeft een paar uur daarvoor nog voeding gehad, gaat hij gewoon weer slapen, als het later in de nacht is krijgt hij wel voeding.
6. Heel goed op de signalen van moeheid letten
Stelregel uit het boek is: minimaal 90 minuten, maximaal 180 minuten nadat je baby wakker is geworden ‘moet’ hij weer slapen. De signalen?
Volgens Stephanie Lampe leggen we onze kinderen vaak juist te laat op bed. “Mis je deze signalen, dan kan het gebeuren dat je baby juist extra alert wordt, alsof je de boot hebt gemist. Als je dan je baby wilt laten slapen is het moeilijk. Juist die baby’s waarvan wordt gezegd dat ze niet genoeg stimulatie en prikkels lijken te kunnen krijgen, ‘de wakkere types’, dat zijn de baby’s die eigenlijk eerder in hun bedje moeten liggen. Overactiviteit is dus ook een slaapsignaal. Zie je dit bij je baby? Leg hem dan eerder in bed bij het volgende slaapje.”
Hoe laat jouw baby merken dat hij moe is? Ik ben daar pas sinds een paar weken heel goed op aan het letten en zo voorkom ik drama bij het naar bed gaan.
Er is nogal wat veranderd
Samengevat is er nogal wat veranderd in huize Fitte vrouwen. Getuige onderstaande Instagram post, waar ik trouwens echt heel veel bijval op kreeg van vrouwen. Jazeker, onze baby viel vanavond rustig in slaap, zelfs zonder dat ik ernaast hoefde te zitten. FEESTJE!
Ik hoop heel erg dat deze ontwikkelingen zich doorzetten. Ik vind het ongelofelijk wat deze toch soms kleine aanpassingen voor massive verschil hebben gemaakt in mijn dagelijks leven met de babe. Fingers crossed!
Bron foto bovenaan
>> Binnenkort mag ik Stephanie interviewen. Heb je een vraag voor haar, laat die hieronder achter, dan ga ik die proberen te stellen.
>> Tijdens het schrijven van deze blog werd de baby 1 keer wakker, ik heb een kwartiertje naast hem gezeten en toen sliep hij weer.
>> De nacht ná deze blog was vreselijk. Baby werd om 02.00 wakker voor voeding, sliep 03.00 nog niet (beiden naast bed gezeten). Telkens als hij indommelde werd hij een paar minuten later toch weer huilend wakker. Toch bij ons laten inslapen, terug gelegd, weer wakker. Uiteindelijk naar beneden meegenomen, daar heeft hij gespeeld en is rond 5 uur ’s ochtends pas weer in slaap gekomen. Zucht.
>> Valt de baby inmiddels in slaap? Blijf Fitte vrouwen volgen via’ Facebook, Instagram, Twitter of Bloglovin‘ en blijf het volgen.
>> Je reactie op dit artikel kan je hieronder achterlaten! Hoe gaat het met jou kind en slapen? En ben je bewust bezig met een ritme?
Ik lees met veel interesse mee. Ik benieuwd vanaf wanneer (hoeveel weken/maanden) je hiermee kan beginnen? Onze dochter is nu zes weken. Ze slaapt overdag alleen op schoot of in de draagdoek, maar niet in haar wieg. ’s Avonds tot haar voeding gaat het goed in de wieg, maar daarna (3.00, 4.00 of 5.00 uur) wil ze niet meer in bed slapen en ligt ze bij een van ons op de borst te slapen.
Ik hoor veel dat je ze op deze leeftijd niet kan verwennen, dus vandaar mijn vraag vanaf wanneer je dit kan gaan invoeren.
Zo snel mogelijk beginnen om sisituaties als bovenstaande te voorkomen 🙂 oefenen waar jij wil dat ze slaapt en een klein ritueeltje opbouwen. (Niks uitgebreid, hier is t naar boven, gordijntjes dicht, in bed, mama stopt in, speen en knuffel. Tik tegen de knufeltjesmobile aan de lamp en muziekje aan. Klaar :))
Ik zou haar zo snel mogelijk in haar wieg/bedje gaan leggen overdag (ze zal vast wel protesteren, gebeurde bij ons ook, maar duurde niet lang!). Dan kan ze alvast wennen. Ik deed dat ook niet, totdat mijn moeder haar verbazing daarover uitsprak (overdag was de baby altijd bij mij). Uiteraard sliep onze dochter ook bij mij overdag als ze erg verdrietig was (krampjes e.d.), maar het liefst in eigen bedje. Later nooit problemen gehad met slapen in eigen bedje en denk echt dat dat er aan bijdroeg!
Thanx voor je reactie! Fijn om te lezen dat krampjes etc bij meer ouders het ritme -voor zover aanwezig- verstoren. Ik ga het bedje proberen te introduceren op de dag.
Ha Anne-Marie, in het boek is te lezen dat het pas handig is na 10 weken om voorzichtig met iets van een ritme te beginnen. Voor die tijd is je baby’tje veel te klein! Denk echt dat hoe vroeger je begint, het beter… dus als ik jou was zou ik het boek lenen bij de bieb, van een vriendin of zelf kopen. Zo ben je voorbereidt voor straks! Succes!
Ga ik doen. Nu ik nog verlof heb is er waarschijnlijk meer tijd om een boek open te slaan!
Altijd fijn, de oude vertrouwde Rust Reinheid en Regelmaat! 😉
Had iemand ons dat maar verteld 😉
Hier eigenlijk bij allebei geen problemen gehad.. Vanaf het begin in eigen bedje (na 3 dagen allebei), duidelijk ritueeltje en een schema aanhouden. Rune viel graag op de arm in slaap maar ook dat ging al snel beter. Overigens heb ik ze altijd overal heen gesleept, slapen kan ook in n ander bedje, in de wagenbak..
Wij namen baby ook overal mee naar toe, maar slapen ging toch beduidend minder 😉 Wel fijn dat die twee van jou op dit onderdeel goed scoren!
Herkenbaarheid alom! Hier ook net het boek ‘blije baby’ in huis, na het lezen van ‘droomritme’. We zitten op de goede weg, net als jij, maar zijn er nog niet. Ik ben echter al zoo blij met alle vooruitgang die we hebben geboekt! Heel blij met beide boeken!!
Volhouden maar en erop vertrouwen dat het steeds een beetje beter zal worden!
Klinkt precies als hoe het bij ons gaat Rianne, ook heel erg blij met de enorme sprongen voorruit… maar deste teleurgestelder als we ’s nachts weer beneden zitten 😉 Inderdaad vertrouwen houden én ook accepteren dat het nooit allemaal 100% goed kan gaan.
Heel herkenbaar, onze dochter uit eindelijk week in het ziekenhuis geweest. Dochter was zo uit het ritme (huilde 16 uur per dag), mede door toen nog onbekende koemelkallergie. Andere voeding en veeel structuur en het gaat top! Bij eerste signalen van vermoeidheid naar boven en klaar maken voor het slaapje. Zolang wij dit strikt doen hebben we een onwijs vrolijke dochter en huilt ze niet. Wel merken wij meteen als we een keer weg zijn ze daar sterk op reageert dus we beperken onze uitjes. onze dochter (19 weken) is ongeveer 75/90 min wakker en slaapt daarna weer 2,5 uur. Ik vond het heel moeilijk om zo consequent te blijven. Heb echt met een kookwekker getimd, en in een schriftje tijden opgeschreven. In het begin nog flink gemopperd met het naar bed gaan, nu nooit meer gemopper!
Wat goed dat je hebt volgehouden en heel goed naar je dochter hebt gekeken Heike! Uitjes beperken is het fijnst voor je dochter, lief dat jullie dat voor haar overhebben. Als je er aan toe bent ook eens een oppas regelen en toch lekker weg gaan he!
Het blijft lastig he dat slapen van een baby. Sommige dagen slaapt onze kleine (7 maanden) voorbeeldig andere dagen zijn dramatisch! Maar ik weet van de oudste (6jaar) dat het goed komt! Dus wij nemen ze stiekem lekker vaak toch bij ons in bed… ze worden zo snel groot en dan willen ze alleen nog maar in hun eigen bed, hihi :):)
Haha, dat is ook one way to look at it… Misschien ook de ervaring van een moeder die al een kleintje heeft!
Ik heb dat boekje ook gelezen, maar ik werd een beetje kriegel van de regeltjes. Wat ik er wel uit geleerd heb is dat de regelmaat het beste werkt. Dus, heel consequent een vast ritueel gestart en dat hielp. En laten huilen vind ik vreselijk, maar ik weet inmiddels ook dat het prima is (mits binnen de perken natuurlijk) en dat ik na zo’n slaapje wel een gezellig en vrolijk kind heb in plaats van een chagerijnig en moe kind. En daarnaast volgen we ook haar ritme, in de loop van het jaar zijn de tijden verplaatst en heeft ze steeds minder slaap nodig.
Goed dat vaste ritueel he, werkt echt bij die kleintjes. En ja, je hebt verschillende manieren van ‘laten huilen’. Bij ons zat er alleen geen plan achter en dan voelt het rot en zinloos.
Fijn om te lezen Hanneke!
Geduld, rust en met name consequent zijn heeft bij ons erg geholpen.
Terwijl ik dit lees, ben ik ontzettend blij dat wij al veel eerder begonnen zijn met ‘in eigen bed slapen’, ‘overdag ook donker maken’ en een vast ‘naar-bed-gaan-ritueel’ hebben ontwikkeld. 🙂
Maar, met 8 maanden dan om 2 of 3 uur ’s nachts nog een voeding nodig?! Respect! Wij hebben zelf tussen de 3,5 en 6 maanden veel ‘zware nachten’ gehad… maar sinds 6,5 maand slaapt hij meestal de hele nacht door. Ik hoop voor jullie dat die tijd ook snel mag aanbreken! 🙂
Jaaa Sanne, wees er blij om dat je op tijd begonnen bent. Fijn dat Jipje (meestal) goed slaapt! Voor sommige kindjes is het geen enkel probleem, maar anderen zijn dus kennelijk echt gebaat bij die duidelijkheid. Voeding ‘nodig’ om de 2 of 3 uur is het niet, het zijn als we geluk hebben 2 voedingen in 12 uur.
Wat fijn dat de boeken zo helpen! Hier ook zooooveel gehad aan het droomritme-boek! Helaas is dochterlief nu met een tussenpoze van een weekje niet, al wéken verkouden dus veel slaap hebben we niet met zijn allen, maar ze is snel weer in slaap te krijgen na getroost te zijn. In bed leggen zorgt er al bijna voor dat ze in slaap valt, omdat ze het ook herkent als slaapplaats. Zo fijn!
Ben nu vooral aan het hopen dat het winterse weer een beetje snel gaat ophouden, zodat we met zijn allen weer zonder gesnotter kunnen genieten van zo’n 6 uur slaap achter elkaar… luxe! (ze krijgt nog een voeding ’s nachts)
Hou vol!
Ahhh, ja jij bent ook fan! Mijn moeder zei exact hetzelfde toen ze hoorde trouwens dat onze zoon nooit overdag in zn bedje sliep… hahaha! Balen van de verkoudheid, duim voor je dat die snel over is. Fijn dat je dochter het bedje herkent als slaapplek, dat is toch hoe je het wil.
Zo herkenbaar dit. Ik ben nu na 8 maanden ook kapot van slaapgebrek. Vannacht kwam ze ook om het uur! Vaak helpt het speentje wel maar die wil ik binnenkort ook snel afleren. Mijn probleem is alleen ook dan mijn vriend vaak zijn eigen plan het beste vind en dus als ik hem ’s nachts al naar haar toe laat gaan dat hij tegen haar gaat praten
Na een vragenvuur op instagram aan jou, ben ik vandaag begonnen met de methode van baby in droomritme, althans dat denk ik, heb er over gegoogld en aan jou vragen gesteld en zo wat bedacht (heb t boek zelf nog niet gekocht): 90min max wakker dan in bed. Niet aan de borst in slaap laten vallen, beetje in slaap wiegen en neerleggen-huilen is oppakken en troosten en weer neerleggen. Na een paar keer legde ik m uiteindelijk neer, helemaal slaperig deed hij z’n ogen nog een keer open, keer rond en toen vertrok baby naar dromenland! Hoop zo dat dit het begin is!
Ben zo blij als hij een ritme krijgt en zelf in slaap kan vallen. Ik heb ook nog een zoontje van bijna 2 jaar en het voelt soms alsof ik hem dan tekort doe.
Op een goed begin zullen we maar zeggen.
Bedankt Hanneke voor de gouden tip!
Wij proberen dit al een aantal weken/maanden te volgen, maar vragen ons af of we het boek wel goed begrijpen.
Er staat dat je de baby moet voeden na het wakker worden. Maar wanneer je baby maar 45 minuten slaapt, moet je hem daarna dan voeden? Je probeert eerst of hij nog langer kan slapen, maar meestal lukt dit niet. Moet je dan toch hem tot ongeveer 3 uur in bed houden of moet je hem er eerder uithalen en dan voeden. Dan krijgt hij dus al een voeding na ongeveer 2,5 uur of nog eerder. In het boek staat minimaal 2 uur, maar dan heeft hij dus veel voedingen op een dag. Weet iemand dit? Onze zoon is bijna 4 maanden.
Hoi Saphira! Oei, lastige vragen. Volgens mij hoef je niet bang te zijn dat je je zoon teveel voedt. Als hij genoeg heeft, drinkt hij de fles/borst niet leeg. Ze leggen de nadruk op het voeden ná het slapen, om te voorkomen dat je er een gewoonte van maakt baby in slaap te krijgen via melk.
Wou wat herken ik mezelf hierin. Je bent nu ruim een jaar verder. Had je de methode van Stephanie daarna nog verder toegepast? Heeft dat geholpen of heb je het anders gedaan? Ik ben herl benieuwd. Leuk hoe je dit allemaal schrijft!
Hi Esperanza, sinds dec. 2015 (hij was toen ruim 1,5 jaar) slaapt hij uit zichzelf in. Hij ging het ineens zelf doen, het kwartje viel. Ik zou niet kunnen zeggen waar het aan heeft gelegen, het moment was gewoon daar. Sindsdien gaat het meestal goed, met uitzonderingen daar gelaten.