Al wéken of maanden zit je met je partner te sparren: wat wordt dé naam voor je newborn? Eindelijk ben je eruit en je wilt de naam in goed vertrouwen tegen een vriendin vertellen, uit puur enthousiasme. Doe het niet! En wel hierom.
Iedereen heeft een associatie met de naam
Een vervelend buurjochie van vroeger, een ex of het broertje van een ex, je kleine nichtje: jouw positieve associatie met de gekozen naam is nooit die van een ander! En als een ander die associatie uitspreekt: “Oh noo… zo heette een super irritant jongetje bij mij in de straat” is dat vervelend voor jou.
Te populair
De ene ouder kan het geen reet schelen of de gekozen naam in de top 100 of -God beware- de top 10 staat. Zij vinden de naam mooi en zijn er verliefd op. Reken erop dat zodra je je naam deelt met iemand je hier reactie op krijgt: “Oh wow, stond Julia niet op nummer 1 vorig jaar in al die namenlijstjes? Vind je het dan niet erg dat er dan nog 3 andere Julia’s in haar klas zitten?” Hé kak. Gewoon niet leuk, als je verliefd bent op een naam. Jullie Julia wordt zo mooi en bijzonder dat alle Julia’s bij haar verbleken, dat weet je wel, maar toch een bummer deze reactie.
Te origineel
Andere ouders blijven ver weg van populariteitslijsten en kiezen het liefst een naam die weinig andere kindjes hebben. Hier trouwens een lijstje met (zeer opvallende) namen die gegeven zijn in 2015 aan maar 1 jongen of 1 meisje in Nederland.
Maar mocht je dan helemaal content zijn met Ebba, Maagje, Rovert of Kioto… de reactie van je vriendin zal wellicht minder positief zijn. “HOE?!” Of: “Hoe spel je dat in godesnaam?!” Of: “Doe ff normaal, dat is hartstikke zielig…” Daar gaat je blijdschap!
Geen reactie
Dat je je gekozen naam vertelt en het blijft stil. “Hm” krijg je alleen. Pijnlijk, pijnlijk, pijnlijk. Of: “Mwah… ik vind ‘em niet zo, ik had iets anders verwacht.” Tja, zo gaat de glans vrij snel van je gekozen naam af.
Na de geboorte de naam vertellen: beter
Eenmaal veilig op de aarde, en in je armen is het veilig de naam te vertellen. De deal is sealed en mensen zullen hun kritische noten nu eerder voor zich houden. “Apart” of: “Oh, die hoor je nooit…” is waarschijnlijk het ergste wat je kan verwachten.
En zo hoort het ook! Baby’s hebben namelijk de neiging om in hun naam te ‘groeien’ en de naam gaat echt bij hun horen. Vervelende associaties verdwijnen en de naam gaat wennen.
Wat vind jij: naam delen vooraf, of niet?
Foto bovenaan: Veronika G Photography via Instagram
Niet delen lijkt me idd een goed idee! Tenzij je een héle aparte naam gekozen hebt.. Misschien kan je dan iemand in vertrouwen nemen om te checken of het door de beugel kan. Dan had het een aantal kinderen misschien wat makkelijker gemaakt 🙂
Goeie, maar dan moet je wel echt oprecht open kunnen staan voor kritiek… anders kun je hem alsnog beter voor je houden!
Nee ik zou de naam ook niet delen. Inderdaad om blikken of reacties te voorkomen. Als jij een mooie naam in je hoofd hebt dan zou niemand je van gedachten moeten (willen/kunnen) veranderen! gr, Nikki
Ik vond het zo onwijs leuk dat we samen een geheimpje hadden! En het moment dat ik de naam voor het eerst hardop uitsprak tegen mijn moeder en de gynaecoloog was onvergetelijk!
Helemaal eens…. “En hoe heettie?!” En het dan voor de 1e keer hardop tegen anderen zeggen, geweldig moment…!
Niet delen! Heb het zelf niet gedaan puur om wat mijn moeder heeft mee gemaakt. Nu ben ik vernoemd naar Whitney Houston. Dit deelde zij met haar “vriendin”. Zij beviel paar weken eerder ook van een meisje en guess what zij heet nu ook Whitney. Hele ruzie uit ontstaan. Heb daar een les uit gehaald.