Welke kleur ogen krijgt mijn baby? De kleur van je ogen is iets waar je mee geboren worden, de details zitten in ons DNA. Ouders bepalen genetisch gezien de kleur ogen van het kind en daarom kun je berekenen hoe groot de kans is dat je baby een bepaalde kleur ogen krijgt.
Hoe groot is de kans dat je baby jouw kleur ogen krijgt?
Tijdens je zwangerschap best wel leuk om je af te vragen: welke kleur ogen krijgt mijn baby? Dat kun je grotendeels vooraf al berekenen, kijk maar hieronder.
Welke kleur ogen krijgt mijn baby?
Mocht je nog meer bewijs willen… Op deze Engelstalige site kun ook heel simpel berekenen hoe groot de kans op een bepaalde kleur ogen is voor jouw baby.
Blauwe ogen baby als je zelf blauwe ogen hebt
Hier thuis hebben we allebei blauwe ogen, dus de kans was 99% op blauwe ogen en in beide gevallen klopte dat ook. Maar dan heb je ook nog een zogenaamd ‘recessief gen’. Deze zijn niet zichtbaar, maar geef je wel door aan je baby. Hierdoor kan het dus wel afwijken van de eigen kleur.
Meeste mensen in Nederland hebben lichte ogen
De meeste mensen in Nederland hebben lichte ogen: blauw of groen. “Boven de rivieren” heeft 3 op de 4 mensen de kleur blauw of groen en onder de rivieren is dit 50-75%, zoals je in dit kaartje van Wikipedia kunt zien wordt de kleur ogen meer donker als je zuidelijker Europa in gaat:
Mannen hebben minder vaak groene ogen
Nog even een paar feitjes over groene ogen: Groene ogen komen minder vaak voor bij mannen dan bij vrouwen. Misschien ken je het liedje Green eyes van Coldplay, mensen met groenen ogen zijn bijzonder en in de minderheid. Verruit de meeste groene ogen zijn te vinden in Nederland, Noorwegen, Denemarken, Duitsland, Engeland, Schotland en IJsland.
Wanneer staat je oogkleur vast?
De kleur van de ogen van je baby kan nog veranderen. Veel blanke baby’s hebben bij de geboorte blauwe ogen, die later kunnen veranderen in elke kleur. Maar als je baby drie jaar is dan staat de oogkleur in principe vast. Maar oogkleurverandering komt heel frequent voor, namelijk door contact met zonlicht, net als de huid. Praktisch alle ogen die niet permanent bruin zijn worden bruiner door zonlicht. Zo kan iemand met groene ogen in de zomer veel bruine vlekken ontdekken. Bij blauwe ogen wordt het vaak een lichtbruine ring van bij de pupil (en wordt vaak als een gele ring gezien). In de winter keert de normale kleur terug.
Meer nieuws en verhalen over moeders lezen? Volg Fitte vrouwen op Facebook en Instagram.
Bron foto bovenaan: Jessica Ray
Hier groen + bruin =blauw 🙂
ohhh uniek!!!