Vannacht om 2 uur gaat de klok een uur vooruit. Gaan kinderen door de zomertijd standaard een uur langer doorslapen?
Uurtje korter slapen
Oh those days. Vroeger baalde ik de eerste dag na de zomertijd, want dan had je een uur minder slaap. Oh wat had ik het dan zwaar đ Nu met een kind is slaap sowieso van een andere orde, maar zou dat extra uurtje in de ochtend (7 uur in plaats van 6 uur is echt een vooruitgang wel!) gewoon heel lekker zijn.
Wintertijd natuurlijke tijd
Eigenlijk is de wintertijd de ânatuurlijke tijdâ van de mens. Duitsland stelde in 1916 als eerste land zomertijd in, zodat ze tijdens de Eerste Wereldoorlog kolen konden besparen in oorlogstijd. Nederland volgde niet veel later. Om economische redenen is de zomertijd dus bedacht. Volgens een Duitse chronobioloog is zomertijd (in BelgiĂ« vaak zomeruur genoemd) overbodig. “Er is vooraf geen enkel onderzoek gedaan naar de invloed van de zomertijd op mensenâ, zegt hij. “Ik heb nu sterke aanwijzingen dat zoân uurtje tijdsverschil wezenlijk bijdraagt aan het slaaptekort dat mensen oplopen. Vooral in het voorjaar kost het weken voordat mensen zich aan de nieuwe opgelegde tijd hebben aangepast.â
Lees ook: Doorslaapbingo! Heb jij alle clichés over doorslapen al gehoord?
Zomertijd baby kent het niet!
Een baby kent geen zomer- of wintertijd. Leg je ineens je kind een uur later in bed, dan heeft dat geen effect. Het gevolg: je kind kan niet in slaap vallen of slechts moeizaam. Raakt gefrustreerd en boos en als je dit teveel gaat doordrukken is een negatieve slaapassociatie geboren. Slapen en wakker worden kun je dus niet afdwingen, het lijfje bepaalt. MaarâŠ.je kunt wel bijsturen, schrijft Stephanie Lampe (slaapcoach) in dit blog. Bijsturen door je door de geleidelijke aanpak. Door te schuiven met kwartiertjes laat je je kindje langzaam wennen aan het nieuwe ritme.
Borstvoeding en zomertijd
Op borstvoeding.com staat een uitgebreid artikel over borstvoeding en zomertijd. Volgens het artikel kun je op verzoek blijven voeden. Als je gewend bent dat je kindje uit zichzelf op bepaalde tijden aan de borst drinkt, kan het zijn dat je kindje, na het terug- of vooruit zetten van de klok, zelf de tijden in de loop van een aantal dagen opschuift of dat hij op zijn ‘oude tijden’ om een borstvoeding blijft komen. Het kan ook zijn dat de verandering van de tijd op de klok met een van de talloze sprongetjes en veranderingen in behoeftes van je baby samenvalt. En dus kan het zomaar zo zijn dat het ‘ritme’ van je kindje er ineens heel anders eruit ziet. Sommige babyâs hoeven niet te wennen, bij anderen is het beter om de voedingstijden in de loop van de komende twee of drie dagen steeds vijftien tot twintig minuten op te schuiven. Als je de voedingstijden gaat verschuiven, is het mogelijk dat je kindje ook tussendoor aan de borst moet drinken om genoeg melk binnen te krijgen.
 Check hier ouders die het lastig hebben met de wintertijd.
Blijf Fitte Vrouwen volgen via Twitter, Facebook of Instagram
>> Wat is jullie ervaring met de zomer- en wintertijd?
Hier ook geen probleem weer naar zomertijd te gaan, al mogen wij met 7u/half 8 ontwaken nog niet klagen maar zuslief is meestal rond 8u wakker dus tegelijk is nog mooier.
Met Mia hebben we wel haar schema toen expres verlegd. De week ervoor steeds elke dag de tijd een beetje aanpassen met flessen en naar bed gaan. Bij rune is het niet zo nodig.
Ohh.. dus echt bewust ermee bezig. Wat goed. Maar ze is ook een wat lastiger slapertje dan haar broertje toch…
Bij Mia toen echt n week lang zitten schuiven ja..Maar die had vooral zo’n strak schema altijd (uit zichzelf), dat we dat gewoon hebben opgeschoven. Rune is makkelijker idd, die heeft een wat minder strak ritme. En misschien houdt mama ook wat minder strak vast aan dat ritme đ Nu zijn ze ’s morgens allebei rond 8u wakker đ