
De Rapley methode om je kindje te leren eten. Het is berucht en beroemd. Hoe gaat het in zijn werk en wat maakt het los bij baby en mama? Fitte vrouwen test het eten met handen.
Bekijk de video hieronder! Hoe vindt baby het?
Let op: in de video zeg ik dat Rapley vanaf 4 maanden mag, maar dit klopt niet. Mag pas vanaf rond de 6 maanden. Dan kan hij rechtop zitten, duwt zijn tongetje het eten niet meer uit zijn mond, kan hij kauwen en is zijn lijf toe aan vast voedsel.
Natuurlijk kan ik Rapley nooit in een weekje testen. Rapley doe je meestal vanaf de allereerste hapjes, dus dan kan vanaf 6 maanden zijn. Ik heb gemerkt dat voeding een héél kwetsbaar en gevoelig onderwerp is voor veel mama’s. Iedereen wil het beste. Deze blog gaat over mijn eigen ervaringen met rapley gedurende het afgelopen half jaar en mijn eigen inzichten. Mijn baby geeft bijvoorbeeld heel snel over, die van jou doet dat misschien niet. Zo zijn er al snel verschillen per kind. Zie deze video dus als een luchtige kijk op de methode en kies vooral je eigen weg met voeding.
Wat is Rapley?
Als je je baby eten aanbiedt volgens de Rapley-methode, dan geef je hem vanaf het moment dat hij vaste voeding krijgt geen gepureerde of geprakte voeding, maar je geeft je baby de voeding zo uit het vuistje. Baby leert zo spelenderwijs eten.
Eerste hapjes: Rapley paste niet bij mij
Eten was in het begin geen feest bij ons. Baby was een echt melkkindje en hoefde niet zo nodig. Vanaf 6 maand zijn we – keurig zoals dat hoort – begonnen met wortel. Rapley vond (en vind!) ik een prachtig uitgangspunt en dus kreeg baby een zachtgekookte hele wortel. Kon hij helemaal niks mee. Daarna bloemkool. Gaf hij hardgrondig over. Och wat moest ik veel geduld hebben voordat zijn kleine knuistjes een stukje groente daadwerkelijk in z’n mondje kreeg. Niet mijn sterkste punt. In die eerste tijd paste Rapley niet bij mij en met een zucht van verlichting zijn we begonnen met prakken en pureren.
Bekijk ook: Fitte Vrouwen test: hardlopen achter de kinderwagen
Buikgriep gooit roet in het eten
Baby kreeg in de maand december een hele pittige buikgriep. Bijna alles wat erin ging, kwam er weer uit. Alleen moedermelk hield hij nog binnen. Na die maand buikgriep bleef hij eten met stukjes overgeven. Alleen als ik het heel fijn pureerde en ook nog eens een hoeveelheid water toevoegde, bleef het binnen. Mijn baby at geen Rapley, maar eerder het tegenovergestelde: groentesmoothies. Ik was allang blij als er iets in bleef en ook deze tijd was een beetje frustrerend op het gebied van eten. Ik deed mijn best op het koken van afwisselende biologische hapjes voor hem, maar hij wende zijn hoofd af of wilde maar 2 happen. Het forceren wilde ik niet, dus was het eten na een paar minuten weer klaar. Zucht!
Nu: lunch is genieten
Inmiddels gaan de stukjes steeds beter en langzamerhand hebben we Rapley weer geïntroduceerd. De lunch is nu standaard ‘zelf doen’ voor de babe. Hij krijgt een bordje met tomaat, avocado, stukjes brood of wat ik ook maar in huis heb en mag zelf eten. Och, wat is dit genieten. Ik ga tegenover hem zitten en zie zijn knuistjes in de avocado grijpen en het zeer smakelijk opsmullen. Hij snapt dat het in zijn mond kan en lijkt te genieten van de texturen van het brood, de groente en het fruit en kan zichzelf rustig een half uur of langer verliezen in het eten. Dit is voor ons de juiste tijd voor Rapley!
Voordelen Rapley-methode
– Je kan op je eigen moment beginnen met Rapley. Als je het in het begin niet prettig vindt omdat je baby nog niet snapt hoe hij iets in z’n mond krijgt of nog niet geïnteresseerd is, dan kan je altijd later introduceren. Je mag het allemaal helemaal zelf weten!
– Het is intens genieten om je kleintje te zien smullen, voelen, proeven en ontdekken. En allemaal helemaal zelf!
– Je kindje ontdekt zijn smaak. Misschien laat hij de avocado links liggen en stort hij zich elke keer vol op de komkommer. Da’s toch bijzonder?
– Je kan met zijn allen tegelijk eten. Gezellig!
Nadelen Rapley-methode
– Alles wordt vies. De vloer, de kinderstoel en baby’s haren. (Tip: de Silly Billyz slab!) Hoe ouder de baby wordt, hoe schoner het blijft, is mijn ervaring
– Het kokhalzen en spugen. Vooral als je vroeg begint met Rapley hoort dit er helemaal bij. Voor mij destijds één van de redenen het uit te stellen
– Niet voor ongeduldige types
Update: kort na het schrijven van dit blog werd ik gewezen op de gevaren van de cherry tomaat voor baby’s en schreef ik een nieuw blog.
>> Wat vind jij van de Rapley-methode? Ooit geprobeerd?
Leuk dat je Rapley getest hebt met beeb! We doen dat met Finn ook, afgewisseld met gepureerde hapjes. Kleine opmerking: De Rapleymethode mag pas vanaf 6 maanden, niet 4, dat heeft te maken met de darmontwikkeling maar voornamelijk door het vermogen van baby’s om rechtop te kunnen zitten: een belangrijke voorwaarde om veilig Rapley te kunnen doen.
Ha, ook jij wisselt tussen pureren en rapley. Leuk! Dank voor de toevoeging!
Wel even benieuwd wat voor bordje je gebruikt. Met een zuignap oid? Dat vliegt hier namelijk linea recta naar de grond, dus ik leg alles maar op het tafelblad..
Nee, het bordje gaat hier ook op de grond 😉 Soms meteen, soms na een kwartier!
Rapley ging in het begin gewoon niet zo goed omdat hij nog niet goed kon zitten, dus toen gaan pureren. En nu sinds een week gaat het echt goed. Zo leuk!
Ik reply’de verkeerd zie ik. Anyway, A. doet dus ook een bordfrisbee, haha! Komt vanzelf goed, hoop ik. 😉
Een slabtip: de ‘make my day’ silliconen slab. Wat mij betreft een echte must have voor iedere moeder. Wel aan de prijzige kant, maar je hebt er maar een nodig, hij heeft een handig opvangbakje, is van soepel materiaal, hij kan in de vaatwasser en stoffen slabjes uitwassen is verleden tijd!
Goeie Linda! Ik kan inderdaad wel elke dag een nieuwe slab pakken, helemaal als je baby zelf laat eten.
Wij doen het stilaan ook nu. Vince is 11 maanden. Hij verslikte zich vaak daarom dat we het ook niet eerder deden. Nu geniet hij er wel van om met ons mee te eten en een eigen orde te krijgen!
Leuk om te horen dat je het ook opgepakt hebt. Gezellig zo met z’n alleen aan tafel!
Ik vind het nog een beetje spannend omdat mevrouwtje hier bij te grote stukjes moet kokhalsen omdat ze niets kauwt…
Snap ik… had ik precies hetzelfde. Je kan er altijd nog even mee wachten, tot ze het doorslikken en kauwen wat beter snapt!
Wat leuk gedaan weer Hanneke!! Ik begon ook een paar maanden geleden maar het kokhalzen schrok me, net als bij jou behoorlijk af. Inmiddels gaat de boterham op het tafelblad van de kinderstoel en eet hij vol smaak. Als wij lunchen grijpen de kleine handjes ook regelmatig naar onze borden: tomaat, komkommer en niet te vergeten tosti’s zijn favoriet! Avondeten pureren we sinds deze week ook niet meer, maar voeren we nog wel. Misschien een mooie volgende stap om het voeren te latenngaan. Dan moet ik wel even 6m2 zeil op de grond leggen 😉
Zeil is in de aanbieding bij de Karwei 😛 Gister ook stukjes tosti gevoerd toen ik uit lunchen was, was ook een succes! Goed dat je bent begonnen met avondeten in grotere stukjes geven, ben benieuwd hoe hij dat oppakt.
Bij de zorg winkel kun je een speciaal bord kopen die geen baby eraf krijgt, zo genaamd anti slip bord. Revalidatie hulpmiddel
Ik vind Rapley inderdaad het beste met de afwisseling.
Ook leert het om naar je eigen gevoel te luisteren.
Met “voeren” over eten ze toch vaak.
Mijn dochter is nu 4 en eet bijna alles
Klinkt goed, zo’n bord! Leuk dat je ook afwisselde en dat je dochter nu zo’n goeie eter is geworden!
Het klinkt misschien gek, maar kokhalsen is juist een hele goede natuurlijke reflex tegen verstikking. Stel je voor dat ze dat niet zouden doen en alles zomaar zouden doorslikken. Kokhalzen werkt het juist naar buiten om verslikking te voorkomen. Het ziet er misschien eng uit. Maar dat wordt vanzelf minder als je kindje na veel oefenen beter met het eten in zijn of haar mondje om kan gaan.
Ha Lotte, precies wat je zegt! Kokhalzen is een mooi middel van de natuur om verstikking tegen te gaan. Wil niet zeggen dat het er prettig uit ziet 😉 Of je dat wil oefenen verschilt per mama!