• BABY
    • BABYVERZORGING
    • BORSTVOEDEN
  • ZWANGER
    • KLEDING
    • BEVALLEN
  • KINDEREN
    • SPELEN
    • DIY
  • LIFESTYLE
    • SPORT
    • VOEDING
    • RECEPTEN
    • DIEET
    • OP REIS
    • LICHAAM
    • VINTAGE
    • TROUWEN
    • WINNEN
  • MEDIA
    • VIRAL
    • INTERESSANTE TV
    • VIDEO
Fitte Vrouwen

borstvoeden

Borstvoeding geven: wat zijn drie grote struikelblokken voor mama’s?

7 oktober 2016

Je kleine baby grootbrengen via je eigen borsten. Iets heel bijzonders! Ik mag het binnenkort weer gaan meemaken. Je hoort vaak dat borstvoeding geven natuurlijk is, maar zeker niet altijd gemakkelijk. Meer dan 50% van de vrouwen heeft problemen met het geven van borstvoeding in de eerste paar weken. Wat zijn de struikelblokken?

Vorig jaar heb ik bij event van Philips Avent lactatiekundige Anouk Bolhaar ontmoet. Fijne vrouw met heel veel kennis over het onderwerp. Aan het begin van de borstvoedingsweek beantwoordde ze samen met nog twee andere lactatiekundigen vragen over borstvoeding via dit live event op Facebook. Echt te gek! Vanachter je laptop of telefoon kon je problemen voorleggen, of vragen die je vooraf hebt.

Aan Anouk heb ik de drie meest gegoogelde vragen voorgelegd die ik op mijn blog tegenkom.

1. Hoe kun je borst- en flesvoeding combineren?

Je kunt borstvoeding en flesvoeding zeker combineren en de vraag is vaak hoe dat werkt in de praktijk.
 Het is vooral belangrijk dat je melkproductie eerst goed op gang is en dat je kindje goed drinkt aan de borst. Anders is de kans aanwezig dat je melkproductie gaat teruglopen zo gauw je het gaat combineren of dat je kindje verward raakt tussen de borst en de fles.

borstvoeding combineren met flesvoeding

Voorgeprogrammeerde borsten

Je borsten worden in de eerste weken na je bevalling als het ware voorgeprogrammeerd. Dat betekent dat er in je borsten receptoren worden aangemaakt voor de borstvoedingshormonen. Hoe meer je voedt in het begin, hoe meer receptoren je aanmaakt, en hoe meer melk je borsten later kunnen aanmaken. Daardoor kun je wanneer je kindje wat ouder is ook beter inspelen op de behoefte van je kindje. 
Op het moment dat je dan borstvoeding gaat combineren met flesvoeding, en je zou bijvoorbeeld merken dat je voeding teveel terugloopt, dan kun je door vaker aan te leggen weer je productie ophogen.

Eerste paar weken alleen borstvoeding geven

Als je wil combineren, is het slim om de eerste paar weken uitsluitend (voor zo ver mogelijk) borstvoeding te geven. Dat zorgt ervoor dat je kindje goed leert drinken aan de borst en je melkproductie de tijd krijgt om optimaal op gang kan komen.
Het combineren van borstvoeding en flesvoeding doe je vervolgens in stapjes. Want je borsten moeten wennen dat ze minder melk moeten aanmaken en je kindje moet wennen aan de nieuwe voeding. Je begint met het vervangen van één voeding en wanneer je geen stuwing meer ervaart, kun je eventueel ook een volgende voeding afbouwen. Voor veel moeders is het fijn om één voeding per week af te bouwen. Wanneer je twee opeenvolgende voedingen achter elkaar vervangt, kan het zijn dat je borsten erg vol worden, dat kan onprettig aanvoelen en vergroot het risico op een borstontsteking. Daarom is het in het algemeen aan te raden om de voedingen die je vervangt voor de fles te spreiden over de dag.
Omdat het per moeder heel persoonlijk is wanneer zij haar melkproductie in balans heeft, is het zeker niet verkeerd om hierbij advies van een lactatiekundige te vragen.

2. Bij hoeveel vrouwen lukt de borstvoeding?

Het is lastig een inschatting te geven van hoeveel moeders een natuurtalent zijn als het gaat om het geven van borstvoeding. Het geven van borstvoeding is iets heel natuurlijks en leerde je vroeger van de vrouwen in je omgeving, tegenwoordig is dat helaas niet meer zo vanzelfsprekend. Ik word als lactatiekundige vaak pas door een moeder ingeschakeld als er al een probleem is. Dat is jammer, het zou beter zijn als we problemen juist kunnen voorkomen.
In de Peiling Melkvoeding 2015 van TNO hebben ze ook gekeken naar de 5 meeste genoemde redenen onder moeders om te stoppen met borstvoeding op verschillende momenten in dat eerste half jaar na de geboorte.

Te weinig melk

Opvallend is dat ’te weinig melk’ voor de meeste moeders de reden is. En dat is vreemd, want het is maar een klein percentage van alle moeders dat daadwerkelijk te weinig melk heeft. Voor veel moeders komt te weinig melk door een verkeerd borstvoedingsbeleid en slechte begeleiding in de eerste periode. Het is belangrijk om direct na de geboorte te beginnen met borstvoeding en frequent te voeden tijdens de eerste kraamdagen. De melkproductie zal daardoor altijd aan de steeds groter wordende behoefte van je baby kunnen voldoen. Deze eerste periode is dus enorm belangrijk. 

De redenen die moeders geven om te stoppen, waren er misschien wel helemaal niet geweest wanneer ze de juiste begeleiding hadden gehad en op tijd hulp hadden ingeroepen van een lactatiekundige.

raafinbox

3. Krijg je slappe borsten van borstvoeding geven?

Dat is een hardnekkig fabeltje wat ik veel hoor. Het klopt helemaal niet! Het slap worden van je borsten is niet te voorkomen. Je borsten verslappen als gevolg van de hormonale veranderingen in je lichaam tijdens de zwangerschap en daarnaast doordat je ouder wordt. Het geven van borstvoeding heeft daar nauwelijks effect op. Ook vrouwen die geen borstvoeding geven, hebben na hun zwangerschap slappere borsten dan daarvoor. Dus laat dat nooit een reden zijn om geen borstvoeding te gaan geven. Borstvoeding geven is mooi en een uniek moment voor een moeder en haar baby. Goede voorbereiding zorgt ervoor dat je er echt van kunt genieten.

PS: Het Facebook Event was dus aan het begin van deze week en ik heb meegekeken met alle vragen. Heel divers, van: “mijn zoontje drinkt van de één op de andere dag ineens niet meer uit mijn borst, wat kan er zijn?” tot vragen over moedermelk bewaren in de diepvries. Ik vond het echt interessant. Je kunt het hier terugkijken.  Snel weer, Philips Avent? 🙂

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment
Previous
Next

Comments Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIRE BLOGS

Persoonlijk: voor de tweede keer bevallen... dit keer in bad!  

Sporten in het park met Mom in Balance... zo gaan de kilo's er weer af!

Sofie van den Enk: 'Moeder worden is alle remmen losgooien'

Life op Instagram

Instagram did not return a 200.

OVER DIT BLOG

Fitte vrouwen gaat over fit worden, zwanger zijn, opvoeden, een healthy lifestyle, reizen, uitgaan, gezond eten en moeders wereldwijd. Het is een persoonlijk blog en gaat soms over mij, maar hopelijk vooral over jou. Hanneke

WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK?

Copyright 2023 Fitte Vrouwen