Dit weekend gingen we zelf een pizza maken. Ik had ‘beleg’ gekocht, maar geen spullen voor het deeg. Hadden we nog, want had ik week daarvoor nog gebruikt. Alles op ’t aanrecht, maar de gist was zoek. Kastjes op de kop, iedereen helpen zoeken. Na 20 minuten zoeken strijd opgegeven en pizza besteld. Zomaar een voorbeeld van ons probleem: teveel spullen en shit in huis. Zelfde middag kwam mijn vader de tuin snoeien. Ruim een kwartier gezocht naar de snoeischaar. Bah. Dit interview met Gera van de Berg van Op Orde had ik al gedaan, goed moment om het te plaatsen hier nu ik zelf tegen de nadelen van al die spullen aan loop. Wie weet herken je het. Ok, daar gaan we.
Gera van den Berg is 41 jaar, heeft vijf kinderen en is leerkracht/remedial teacher op een basisschool in Hierden. Ze schrijft rubriek voor het Nederlands Dagblad over consuminderen en heeft een eigen website.
Wanneer begon jij zelf met minimaliseren in het gezin?
“Ik denk dat wij zo’n vijf jaar geleden zijn begonnen met minimaliseren. Dat kwam na het zien van een paar documentaires over onder meer plastic afval, de kledingindustrie en het gemanipuleer met ons voedsel. Dat maakte me ook bewust van mijn keuzes: als consument ben ik medeplichtig. Ik wilde als moeder het goede voorbeeld geven. Dus het roer ging om, ook bij mijn man. We zijn steeds meer gaan opruimen en overgegaan tot steeds minder nieuwe aankopen.
Het begint heel eenvoudig met minder aanschaffen. Wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit.
Toen wij ons eerste kindje verwachtten, verbaasden we ons over de hoeveelheid spullen die nodig was voor een baby. Althans, wat de commercie ons voorspiegelde. Nu achteraf, we hebben inmiddels vijf kinderen, zie ik hoezeer je wordt verleid tot aankopen die je helemaal niet nodig hebt. En begrijp me goed: ik ben niet tegen kopen. Maar als minimalist kies je bewust en koop je alleen wat je echt nodig hebt. Het belangrijkste is dat je je niet steeds laat verleiden tot impulsaankopen. We maken thuis lijstjes als we naar de winkel gaan. En we slapen vaak eerst een paar nachtjes over een wat duurdere aankoop. En spullen lenen hè; je hoeft niet alles te bezitten. Vaak heb je spullen maar heel even nodig. Ook voor de babyuitzet.”
Wat levert het jou en je gezin op…?
“Je wordt er vrolijk van. Voor ons is het het streven naar alleen dat in je huis en je leven hebben dat je echt gebruikt en belangrijk vindt. En dat werkt heerlijk, ook met een gezin. Dus we gaan voor minder spullen, maar ook minder verspilling van grondstoffen. Dat laatste doen we uit milieuoogpunt. Ik hoef niemand meer uit te leggen dat we het in de afgelopen vijftig jaar behoorlijk verprutst hebben. En een beetje flauw gezegd, een beter milieu, begint bij jezelf. Dus we proberen afval te minderen, we mijden zoveel mogelijk het gemaksplastic als tasjes en verpakkingen. En we passen op voor impulsaankopen, want hoe goed je ook bent in opruimen en wegdoen, het komt met hetzelfde tempo je huis weer binnen als je niet uitkijkt.
Dankzij minimaliseren hoef ik nooit meer te zoeken in huis naar spullen
Er is meer tijd om te doen wat ik echt wil; want het huishouden is er veel makkelijker op geworden, zelfs met een groot gezin. We hebben minder afval, dus we belasten het milieu minder. We hebben minder onkosten, maar veel meer voldoening. Minder stress ook: denk alleen al aan het hebben van overzicht, dat is een zegen in deze drukke tijd.”
Waar kan ik zelf beginnen?
“Met bewustwording, daarin levelen met je partner én met kleine stapjes. Minimaliseren is niet hetzelfde als opruimen. Opruimen is netjes wegleggen. Minimaliseren is selecteren en alleen dat houden wat je echt gebruikt. Dat is best rigoureus. Daarom is het ook een heel proces. Het heeft bij mij ook wel vijf jaar geduurd om op het punt te komen waar ik nu ben. En nog steeds kan ik keuzes maken en verder komen. Maar de container met restafval is al voor de helft geslonken. Dus blijkbaar werkt het wel. En we hebben een groot aantal kasten het huis uit gedaan: niet meer nodig. Klinkt misschien wat opschepperig, maar ik durf te beweren dat ik precies weet waar wat ligt in huis.”
De Facebookpagina van Gera ‘Op Orde – minimaliseren in het gezin’ heeft bijna dagelijks een nieuwe tip voor je. Haar boek komt dit voorjaar uit bij uitgeverij Boekencentrum.
Zo begin je ook, stap voor stap. Elke dag een klein ding onder handen nemen, of zelfs elke week. Niet het hele huis in één keer, je hebt immers ook jaren gedaan om alle zooi te verzamelen. Zo hebben mijn man en ik (Hanneke) de eerste stap gezet door de hal onder handen te nemen, geïnspireerd door Gera. Het resultaat zie je hieronder. De vrolijke muurstickers komen van Maakt Blij, want minimaliseren wil niet zeggen dat ik ineens een saai huis hoef te hebben.
> En, ben jij geïnspireerd geraakt? Hoe pak jij het aan?
Leuk als je me volgt via Fitte vrouwen op Facebook en Instagram
Comments