
Een kind op de wereld zetten is één van de meest ingrijpende momenten in het leven van een vrouw. Daarna vervolgens een ‘gezin’ worden en je leven vormgeven, ga er maar aanstaan. Renske Tjoelker helpt in haar praktijk mama’s die vastlopen. Wat als je je niet meteen gelukkig voelt als moeder?
Hoezo, roze wolk?
Toen ze zelf moeder werd van twee dochters viel haar dit niet makkelijk. In haar boek ‘Hoezo, roze wolk?!’ is te lezen dat haar oudste dochter problemen had met haar gezondheid, waardoor alles anders liep dan ze had gehoopt. Toen ze zelf uit het dal was geklommen en het beter ging, besloot ze haar eigen ervaringen positief in te zetten: ze schreef een boek en opende een coachingspraktijk in Utrecht.
Daar heb ik Renske ook leren kennen, rondom mijn bevalling en kraamtijd had ik behoefte aan hulp. De verloskundige tipte de mamas-coach praktijk. Mijn kraamtijd liep heel anders dan ik had gedacht en ik had last van angstaanvallen. Gelukkig heb ik op tijd hulp gezocht én gekregen en heb ik daarmee erger (bijvoorbeeld een postnatale depressie) voorkomen. Als je niet gelukkig bent als moeder, of je bent neerslachtig, bang, hebt nare gedachten over jezelf of je kinderen: zoek hulp. Of dat nou bij een coach, een psycholoog of een vriendin is.
Is er een bepaald type vrouw die vastloopt?
“Jazeker. Dit zijn vaak vrouwen die perfectionistisch zijn, alles onder controle willen houden én zelfstandig zijn ingesteld.”
Hoge verwachtingen
“We leven in een maakbare wereld. We hebben hoge verwachtingen en zijn gewend dat onze verwachtingen uitkomen. Maar als dat niet zo is met de komst van een baby, valt dat erg tegen. We verwachten dat het moederschap slechts een kleine aanpassing van ons vergt. We verwachten dat we ons oude leven behouden en een baby ‘erbij’ kunnen doen. Maar het blijkt dat een baby toch veel op z’n kop zet.”
Alles onder controle
“Daarnaast verwachten vrouwen alles onder controle te kunnen houden. Zo hebben we al veel bereikt: een studie, een huis, een baan, verre vakanties…. Gewoon een tandje harder lopen en we krijgen voor elkaar wat we willen. Met een baby hebben we ineens geen controle: die huilt en slaapt op momenten dat het jou misschien helemaal niet uitkomt. We hebben te leren dat we meegaan met de ‘flow’ van een baby. We zijn ook een perfectionistische generatie. Het is niet snel goed genoeg. Normaal is dat haalbaar, maar met een baby erbij merken we dat we wat ballen moeten laten vallen, omdat het simpelweg teveel is allemaal.”
Zelfstandige vrouwen vragen geen hulp
“We zijn heel zelfstandig en zijn het niet gewend om om hulp te vragen. Als we het dan heel druk of moeilijk krijgen met een baby, is de drempel om om hulp te vragen hoog. We moeten het alleen kunnen, vinden we. Maar dat deden onze ouders meestal echt niet: in die tijd, en ver daarvoor, waren de sociale banden in een familie of dorp veel steviger. We leven in een individualistische maatschappij met ieder gezin op een eiland. En als je alleen bent en het loopt niet lekker, vind je weinig herkenning bij anderen omdat ieder op zijn eiland blijft.”
Wanneer moet je aan de bel trekken als moeder?
“Wanneer je meerdere van deze symptomen hebt: dat je slecht slaapt, minder of juist veel meer eet, veel en vaak piekert, een kort lontje hebt, je je gestrest of gejaagd voelt, je veel huilt of je juist heel mat voelt, je angstige gevoelens hebt, je vervelende gedachten over jezelf of je kind hebt. Dit hoeft niet allemaal tegelijk voor te komen. Mijn advies is om vroeg hulp in te schakelen, om erger te voorkomen. Hoe eerder je erbij bent, hoe meer je bijvoorbeeld een postnatale depressie kunt voorkomen. Vaak gaat het vanzelf over, maar duurt dan alleen maar langer. En, soms gaat het niet vanzelf over. Hoe sneller je hulp zoekt, hoe sneller je je beter zult voelen en kunt genieten van je kindje. En dat is wat de meeste moeders uiteindelijk willen.”
>> Lees ook deel 2 van het interview met Renske Tjoelker: tips wat je kunt doen.
>> Had je wel eens gehoord van een coach speciaal voor mama’s en zwangere vrouwen?
Mooi. Ben benieuwd hoe ik erin zal staan. Ik ga de mogelijkheid voor coaching wel even onthouden, wie weet!
Hoe heb ik hier vorig jaar overheen gelezen??
Toen had je andere dingen te doen 😉
Klopt..maar het was misschien best nuttig geweest 😉