
Gebrek aan slaap. Dat hebben bijna alle moeders. Uit onderzoek blijkt nu dat slaapgebrek dat komt door onderbrekingen van je nachtrust veel slechter voor je humeur is dan ‘gewoon’ kort slapen.
Dat concluderen artsen van de John Hopkins University uit een vergelijkend onderzoek, lees ik op Nu.nl
Testpersonen
62 mannen en vrouwen werden voor het onderzoek drie nachten in een slaapkliniek geplaatst. De helft van de groep werd ’s nachts meerdere keren wakker gemaakt. De andere helft mocht wel lekker doortukken, maar moest later naar bed dan gebruikelijk. Score: beide groepen hadden een slaaptekort.
Maar nu het interessante. Op de tweede ochtend werd bij testers naar de ‘mentale toestand’ gekeken. Bij beide groepen waren de positieve emoties flink afgenomen. Maar bij de groep die ’s nachts meerdere keren was gestoord, was het effect een stuk groter: 31 procent tegenover 12 procent.
Niet alle slaapfasen doorlopen
“Als de slaap wordt verstoord gedurende de nacht, krijgt het lichaam niet de mogelijkheid om alle slaapfasen te doorlopen. (Dus de lichte slaap, de remslaap, etc) Hierdoor krijgt het lichaam onvoldoende diepe slaap, en dit is essentieel voor mentaal herstel”, zegt een onderzoeker.
In het onderzoek werden positieve (blijdschap, opwinding) en negatieve (verdriet, angst) emoties van de slapers onderzocht. Alleen bij de positieve emoties was er een groot verschil tussen de testgroepen. ’s Nachts wakker worden zorgt dus niet voor een uitgesproken slecht humeur, maar met name dat vrolijkheid en andere positieve emoties worden gedempt.
Lees ook: Heb jij alle clichés over doorslapen al gehoord?
Nieuwe ouders
Vaak wakker worden ’s nachts komt veel voor bij nieuwe ouders en bij mensen die oproepbaar moeten zijn in de gezondheidszorg. Het is ook een van de meest voorkomende symptomen bij mensen met slapeloosheid, waar in Amerika ongeveer 10% van de bevolking aan lijdt. De onderzoeker: “Veel mensen met slapeloosheid slapen met horten en stoten gedurende de nacht, en ze niet kennen dus niet de ervaring van een herstellende slaap.”
Gelukkig heeft niet doorslapen wél zin voor je baby. Lees hier waarom.
> Gevolgen van slaapgebrek zijn depressieve gevoelens. Bah! Ik gun jou vannacht in elk geval een heerlijke nachtrust…
Volg mij via deze link op Bloglovin’. Of geef een beetje digitale liefde op Facebook met een like en blijf op de hoogte! Ik ben ook dagelijks te vinden op Instagram, dus volg me daar ook als je van foto’s houdt. Thanks!
Bron: Nu.nl en Medical Xprss.com
Geef een reactie