Afgelopen vrijdag werd Renske Keizer (32) officieel de eerste hoogleraar Vaderschap ter wereld. En ze heeft een pittige conclusie: de Nederlandse man loopt flink achter bij andere landen. Waarom?
Nederlandse vader behoorlijk ouderwets
Vorige week was Renske te horen op Radio 1 en hierin geeft ze vooral aan dat de taakverdeling in Nederland nog erg traditioneel is. Toen Renske zwanger was van haar eerste kind werd zij door doktoren en de verloskundige vooral aangesproken en haar man niet. Maar toen haar man met haar kindje alleen naar het consultatiebureau ging, vroegen ze of zijn vrouw ziek was.
Rol van de vader in de opvoeding is onderschat
In Nederland is er een blinde vlek geweest voor de rol van de vader in de opvoeding, zegt Renske. Maar er zijn wel veel maatschappelijke ontwikkelingen aan de gang. Door veel echtscheidingen moeten mannen het vaak deels alleen doen, maar er groeien ook veel kinderen op zonder vader. Met die kinderen zonder vader ging het gemiddeld veel minder goed, zo bleek uit onderzoek. Daarnaast zie je ook steeds meer andere gezinssamenstellingen waardoor niet iedereen opgroeit in een traditioneel gezin.”
Lees ook:
- Interview met Sofie van den Enk over moeder worden
- Interview: Baby alleen opvoeden na one night stand
‘Papadag, vind ik een vreselijk woord’
Papadag wordt vaak gebruikt als naam voor de dag die mannen één dag per week voor hun kinderen zorgen. Keizer vindt dit onzin, zegt ze in veel interviews: “Alsof het bijzonder is dat een vader tijd doorbrengt met zijn kind. Uit buitenlands onderzoek blijkt dat kinderen met betrokken vaders beter presteren op school, betere relaties aangaan en minder probleemgedrag vertonen”. Volgens Renske moet de vaderlijke rol in het gezin dan ook veel serieuzer genomen worden. In Scandinavië is het bijvoorbeeld veel meer geaccepteerd en daar heb je heel andere regelingen voor vaders. Maar ook daar komt een rechtsere regering aan de macht die veel regelgeving weer terugdraait.
Als hoogleraar laat ze vooral weten dat er eigenlijk nog veel te weinig onderzoek is gedaan naar de rol van vaders en ze dit de komende jaren wil gaan doen.
Hoe doen wij het thuis?
Bij ons thuis is mijn man vrijdags altijd vrij. Fijn, maar ik realiseer me heel goed dat je daarvoor afhankelijk bent van een flexibele werkgever. Binnenkort krijgt hij een andere baan, maar ook daar was wel een voorwaarde dat de vrije dag bleef bestaan en gelukkig is dat allemaal geregeld. Het is een dag waarop ik vaak werk en mijn zoon met zijn vader andere dingen doet dan als hij alleen met mij is. Zonder wetenschappelijk onderzoek denk ik wel te weten dat dit voor ontwikkeling goed is.
Hoe denk jij erover? Laat het hieronder weten of op onze Facebook pagina en mocht je het onderwerp interessant vinden kun je hieronder een interview van 14 minuten zien met de hoogleraar.
foto bovenaan: She Just Glows via Instagram
Haha papadag, ja vreselijk. Mijn man en ik werken allebei part-time, en dat houdt dus in dat we elkaar echt ‘aflossen’. Mijn dochter is dus net zo vaak met papa als met mij, ideaal. Ben heel blij dat we het zo geregeld hebben.