• BABY
    • BABYVERZORGING
    • BORSTVOEDEN
  • ZWANGER
    • KLEDING
    • BEVALLEN
  • KINDEREN
    • SPELEN
    • DIY
  • LIFESTYLE
    • SPORT
    • VOEDING
    • RECEPTEN
    • DIEET
    • OP REIS
    • LICHAAM
    • VINTAGE
    • TROUWEN
    • WINNEN
  • MEDIA
    • VIRAL
    • INTERESSANTE TV
    • VIDEO
Fitte Vrouwen

borstvoeden

De Melkfabriek: praktische adviezen en ervaringsverhalen

17 februari 2016

Een boek over borstvoeding waarin ruimte is voor alle scenario’s: dus ook flesvoeding. Met humor, adviezen en ervaringsverhalen van allerlei moeders. Deze week las ik ‘De Melkfabriek’ van Sofie van den Enk en Eva Munnik en ik ben heel enthousiast!

review de melkfabriek

Dit is ‘em. Vorig week kreeg ik hem als één van de eersten thuisgestuurd om hem alvast te lezen. Vandaag is namelijk de officiële launchparty in Amsterdam, waar het eerste exemplaar wordt uitgereikt en pers, journalisten en bloggers zijn uitgenodigd. Ik ben deze week op wintersport in Oostenrijk, dus kan daar niet bij zijn helaas. Gelukkig heb ik hier lekker doorgelezen en kan ik jullie inmiddels alles vertellen over dit prachtige boek (en waarom je hem je zus, vriendin en zwangere zelf gunt!) Oh, en ik sta er zelf ook in met een ervaringsverhaal! *trots*

Waarover gaat het boek?

Eigenlijk is dit boek meer dan alleen een boek over borstvoeding. Het is een verzameling verhalen en tips over je eerste tijd als moeder. De high’s en de low’s.

Verder lees je over: je eigen leven en borstvoeding, de kraamweek, voorbereiden op borstvoeding geven, poedermelk, kloven en hobbels, kolven en interviews met bekende moeders. Zo lees je dat Nicolette van Dam genoeg melk had voor de hele straat, dat Soundos El Ahmadi vooraf dacht echte melktieten te hebben (maar dit tegenviel) en dat Jim Bakkum blij was dat z’n vriendin haar melkfabriek na een tijdje stopzette en hij zelf ook aan de slag kon met flesjes.

Naast de interviews wordt elk hoofdstuk ingeleid door een persoonlijk (heel persoonlijk :)) relaas van Sofie van den Enk. Ze heeft haar zoontje Magnus en dochter Reina beiden gevoed en deelt in alle eerlijkheid haar ervaringen. Zo beschrijft ze hoe ze op jacht moet naar een BH die past in een winkel voor grote maten (en de winkeleigenaresse tegen haar kirt: ‘Je hebt de G van Geweldig!’) en hoe ze op reis voor haar werk gewoon `’doorkolft” en een cameraman een flinke slok van haar melk proeft.

De nuchtere en grappige teksten van co-auteur Eva kleuren de hoofdstukken in. Het leest heerlijk weg!

review de melkfabriek

Heel persoonlijk: ook de moeder van Sofie schrijft over haar ervaringen

De boodschap

De schrijvers Sofie en Eva vinden borstvoeding geven te gek! Maar, het kan ook zwaar en heftig zijn en als het niet lukt, hoef je je niet schuldig te voelen. Flesvoeding is een meer dan prima alternatief. Deze woorden zijn uniek in de vaak fanatieke pro-borstvoeding wereld: waar het de norm is om minimaal 6 maanden te voeden en de gedachte heerst dat alle problemen die zich voordoen opgelost moeten worden omdat de melk koste wat kost moet blijven stromen. De Melkfabriek doet dit niet, die geloven in de kracht en het instinct van een moeder. Als het genoeg is, is het genoeg. Het is een mooie boodschap: ruimte voor iedereen!

review de melkfabriek

Jep, mijn vlakke tepels hebben het boek gehaald!

De norm

Heel mooi hoe uit het boek duidelijk wordt dat onze opvattingen over borstvoeden gevoed worden door de tijd waarin we leven. In de jaren ’70 gaf bijna niemand borstvoeding: flesvoeding was beter vond men in die tijd. Eind jaren ’80 kwam er een pro-beweging op gang en het resultaat zien we nu om ons heen: borstvoeding is de norm. Daarnaast is voeden op verzoek helemaal in, net als lang voeden. Maar ho, zeker niet té lang. Je kind langer dan een jaar voeden wordt maar matig geaccepteerd in de maatschappij. Interessant om je eigen ideeën over borstvoeding te toetsen aan de tijdsgeest.

review de melkfabriek

Conclusie en review De Melkfabriek

Het zou mij sterk verbazen als dit boek níet populair wordt onder de nieuwe generatie zwangere vrouwen. Het heeft het namelijk allemaal: prachtige vormgeving, eerlijke verhalen, adviezen en ruimte voor alle scenario’s. Het maakt je enthousiast om het zelf te gaan proberen en bereidt je voor op de hobbels die je gaat tegenkomen. Ik vind het een dikke vette aanrader.

De Melkfabriek is te koop in de boekwinkel en via bijvoorbeeld Bol.com, de adviesprijs is 19,99 euro.

PS: Volgende week interview ik Sofie van den Enk, schrijfster van dit boek. Heb je een vraag voor haar die ik kan meenemen, laat het in de reacties hieronder weten! 

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment
Previous
Next

Comments Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Yolande says

    17 februari 2016 at 17:29

    Blij met dit toffe boek -zeker ook als kunstvoeding-moeder! En Sofie is gewoon cool. Zeg dat maar tegen haar volgende week!

    Beantwoorden
  2. Catriona says

    17 februari 2016 at 21:56

    Mooi dat er nu een boek is dat voor elke mamma is, en elke keuze steunt… Alleen zo normaal is bv nog niet, tenminste buitenshuis! Ik kreeg er vorige week zelfs nog commentaar op . Als de keuze hoe je je kindje voed nou eens niet iets is waar een ander zich tegenaan moet bemoeien en er simpelweg respect is voor elke moeder, hoe ze ook kiest of uiteindelijk moet voeden: dan zijn we waar we wezen moeten.

    Beantwoorden

POPULAIRE BLOGS

Persoonlijk: voor de tweede keer bevallen... dit keer in bad!  

Sporten in het park met Mom in Balance... zo gaan de kilo's er weer af!

Sofie van den Enk: 'Moeder worden is alle remmen losgooien'

Life op Instagram

Instagram did not return a 200.

OVER DIT BLOG

Fitte vrouwen gaat over fit worden, zwanger zijn, opvoeden, een healthy lifestyle, reizen, uitgaan, gezond eten en moeders wereldwijd. Het is een persoonlijk blog en gaat soms over mij, maar hopelijk vooral over jou. Hanneke

WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK?

Copyright 2023 Fitte Vrouwen