
Hardlopen, wielrennen of trainen in de sportschool kun je prima af zonder sporthorloge. Toch wordt er beloofd dat je met zo’n horloge meer meer inzicht in je training krijgt. Sinds begin dit jaar heb ik een Polar FT 7. Lees in deze blog mijn ervaringen. Is het een aanrader?
Details van het horloge
Naam: Polar FT7 gold
Prijs: vanaf 78 euro (ex verzenden)
Bij dit horloge zit een hartslagmeter. De binnenkant van de elastieken band moet je natmaken. Door het water geleidt de hartslagmeter beter en weet je zeker dat je tijdens de training geen contact verliest.
De hartslagmater communiceert met je horloge. Hierdoor krijg je tijdens de training en achteraf informatie over je presteren.
Wat kan die allemaal?
1. Het aantal hartslagen per minuut meten en weergeven
De maximale hartslag verschilt per mens. Om die te bereiken moet je diep gaan. Dan moet je heel, heel erg intensief sporten in een absolute piek. Een truc om achter die van jou te komen is door je leeftijd af te trekken van 220. Bij mij is dat 193, dat is dus ongeveer mijn maximale hartslag.
Je kan je voorstellen dat je met je hartslag dus heel nauwkeurig kan trainen. Als je bijvoorbeeld op 85% van je vermogen wil trainen, omdat je een intensieve duurtraining wil doen, kun je precies berekenen hoe hoog die hartslag dan moet zijn. Als ik op conditieniveau wil sporten, moet mijn hartslag volgens onderstaande berekening dus tussen de 125 en 154 zijn.
Maak zelf je berekeningen trouwens hier.
Dit zijn een beetje de basics wat betreft trainen met een hartslagmeter. Er is natuurlijk nog veel en veel meer over te zeggen, maar ik denk dat dat meer van belang is voor duursporters als wielrenners en lange afstandlopers.
2. Exact bijhouden hoeveel calorieën je hebt verbrand
Dit was voor mij in eerste instantie de hoofdreden om het horloge te kopen. Ik vertrouwde de getallen op de loopband of het roeiapparaat voor geen meter en wilde een betrouwbare indicatie. Overigens bleek dit wantrouwen geheel terecht. Als je er vanuit gaat dat het horloge klopt, dan geeft de crosstrainer wel een heel rooskleurig beeld van de situatie. Al die keren dat ik vroeger dacht… “als ik 200 cals heb verbrand ga ik van de loopband af!” En dan met de kennis van nu denken: Ugh, dat waren er misschien 80.
Stelregel blijft wel: hoe intensiever je werkt, hoe meer je jezelf uitdaagt, hoe meer cals je verbrand. Simpel. Laat het geen leidraad zijn voor je trainingen, trouwens, tenzij je veel gewicht te verliezen hebt. Want dan wordt het een simpele rekensom. Zolang je meer verbrandt dan je opeet, val je af.
3. Het omslagpunt berekenen tussen vetverbranding en conditietraining
Deze functie vind ik niet echt handig. Op het plaatje zie je een stippellijntje staan bij 133. Zodra ik dus hoger kom met mijn hartslag, komt daar: “fitness” te staan in plaats van “fatburn”. Het is niet meer dan het omslagpunt tussen twee zones. De ‘103’ is trouwens mijn hartslag op het moment dat ik de foto maakte.
Overigens is dit een tijdje een enorme hype geweest, om dus op lage hartslag te sporten omdat je dan in de ‘fatburn’ modus zou zitten. Ik denk zelf dat een afwisseling (interval) tussen de verschillende zones het best is.
Lees ook: Zes motivatietips om te gaan sporten
4. Na afloop een samenvatting geven
Voor je gevoel kan je soms uren bezig zijn… maar je horloge liegt nooit. Hij geeft exact het aantal tijd aan dat je gesport hebt, net zoals je maximale en gemiddelde hartslag. Bovendien bewaart hij je 100 laatste trainingen. Kun je die thuis nog eens rustig nalezen!
5. Eindoordeel
Ik was na wat aanmodderen heel hard toe aan meer uitdaging en afwisseling in mijn workouts. De polar FT7 heeft daar echt aan bijgedragen. Ik vind het heel prettig om te zien wat de oefeningen met mijn lijf doen en hoe hard ik daarvoor moet werken. Het geeft voldoening om feitelijk te kunnen zien hoe zwaar of licht de training was. Het heeft mij zelfstandiger gemaakt als sportvrouw!
Een nadeeltje dan nog? Soms is het vertrouwder om op je horloge te kijken, dan om naar je eigen lichaam te luisteren. Blijf dat laatste dus ook vooral doen, als je op bent, is het klaar. De ene dag is de andere niet, push jezelf (maar niet te hard).
Blijf Fitte vrouwen volgen voor meer van dit soort verhalen als de review Polar FT? Dit kun je doen via Facebook,Instagram, Twitter of Bloglovin‘!
Comments