
Sinds deze week zendt SBS de Nederlandse versie van de Amerikaanse hitserie The Biggest Loser uit. Het idee van het programma is dit: je stopt 16 hele zware mensen in een huis met een gym en ze gaan wekenlang keihard trainen en gezond eten. Diegene die procentueel gezien het meeste afvalt, wint. Ik volg de Amerikaanse serie al jaren en heb deze week mijzelf verdiept in de SBS versie. Er zijn bizarre en hele opmerkelijke overeenkomsten
Okee, als eerste moet je dit even zien. Check deze afbeelding met trainers en presentatrices.
Bizar toch?! Laat ik het er op houden dat SBS zich in elk geval heel strak aan het Amerikaanse format houdt.
1. Kijkcijfers
In Nederland trok de serie op woensdag 448 duizend kijkers. Ter vergelijking, er kijken op een goede avond 1,8 miljoen mensen naar dat andere programma over afvallen, Obese, op RTL4. Biggest Loser is dagelijks, dus dat maakt wel een verschil. Kijkcijfers zijn uiteraard van groot belang voor een commerciële zender en een duur programma als The Biggest Loser. Ga maar na, de kandidaten leven 24 uur per dag wekenlang in een klooster. Ze moeten constant in de gaten worden gehouden door een crew van redacteuren, producers en cameramensen. Dat kost enorm veel geld. Overigens kost de Amerikaanse versie ook een lieve duit, ik las ergens 300 duizend dollar per episode.
2. Teams, uitdagingen en wegingen
De wegings van de kandidaten, de gekleurde t-shirts van de deelnemers, het logo, het camerawerk, de muziek tijdens de uitzending, de uitdagingen, een dokter die de boel medisch uitlegt: yep, het programma is exact hetzelfde.
Hier zie je hoe het vet overschot van alle kandidaten beeldend wordt gemaakt.
Kandidaat Danny zit er helemaal doorheen, trainer Arjuna praat op hem in. Op de achtergrond een medisch verzorger met een zuurstoftank.
3. Kritiek
Je kan je er iets bij voorstellen. Op een controversieel programma als The Biggest Loser is veel kritiek. Mensen vallen af voor een groot geldbedrag (overigens kan ik nergens vinden hoe hoog dit bedrag is bij SBS!) en de vraag is of dat de juiste motivatie is. Daarnaast worden de deelnemers uit hun eigen omgeving gehaald, daar waar de verleiding het grootst is, en gaan ze in competitieverband afvallen in een compleet ‘veilige’ omgeving. Hoezeer ze hun nieuwe leefregels uiteindelijk toepassen als ze weer thuis zijn, is nog maar de vraag. SBS heeft al eerder een poging gedaan The Biggest Loser uit te zenden. Dat programma heette De Afvallers XXL. De kandidaten bleven tijdens dat programma thuis wonen en moesten zelf koken en sporten, waardoor de uiteindelijke metamorfoses veel minder extreem waren.
Mijn eigen kritiek is dat ik het discutabel vind om mensen weg te sturen als ze te weinig afvallen. Als mensen hun uiterste best doen, maar hun lichaam gaat even in de weigerstand, vind ik het oneerlijk om ze daarom meteen te dissen. Het signaal dat je hiermee uitzendt is verkeerd.
De Amerikaanse Biggest Loser loopt al 14 seizoenen. Honderden kandidaten later is het effect van het programma goed te meten. Blijven kandidaten inderdaad aan hun nieuwe lifestyle vasthouden? Ik heb twee voorbeelden.Die meiden hebben trouwens inmiddels hun eigen afvalrubriek in het programma Dr. Drew op de Amerikaanse tv.
Morgen deel 2 van de review, dan zoom ik in op het vele drama en verklap ik wat The Biggest Loser bij mij heeft losgemaakt. Ben je benieuwd naar de show? Van maandag tot vrijdag te zien op SBS6, vanaf 20 uur.
Heb jij al iets van The Biggest Loser gezien? Wat vind je ervan?
4. Volg Fitte Vrouwen op de voet
PS: Ik ben net begonnen met bloggen. Erg leuk als je me gaat volgen via de social media. Ik ben te vinden op Facebook, Instagram, Bloglovin en Twitter. Klik op de linkjes om me te gaan volgen of mij digitale liefde of een aanmoedigings-like te geven! Thanks 🙂
Instagram @fittevrouwen
Twitter @fittevrouwen
Bloglovin klik op ‘follow’ en ik verschijn dagelijks in je overzicht
Comments