
Het lijkt bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden: zwanger zijn en aan yoga doen. Zelfs de minst zweverige types gaan tijdens hun zwangerschap voor de bijl. Is dat terecht? Heb je die yogasessies echt nodig om een vlotte bevalling te kunnen hebben?
Is zwangerschapsyoga echt nodig?
Yoga tijdens de zwangerschap richt zich op twee belangrijke zaken: ademhaling en houding. Ademhaling, denk je nu, dat gaat me ook zonder yoga wel lukken. Toch merk je snel dat de manier waarop je in- en uitademt essentieel is bij bevallen en weeën opvangen. Yoga zorgt ervoor dat je lijf soepel blijft en leert houdingen waarin je pijn kan opvangen. Een ander belangrijk ding is dat er vaak veel aandacht is voor je bekkenbodemspieren (het ‘netje’ van spieren waar de baby doorheen moet aan de onderkant) en je bekken.
Welke soorten zijn er?
Dat is het lastige dus: dat verschilt héél erg per studio of lerares/leraar. Er zijn yogalessen die zweverig zijn en zich bijvoorbeeld vooral richten op het mentale deel; het overkomen van de pijn en het vinden van de innerlijke kracht. De andere lerares focust vooral op het lichaam en de mogelijkheden die het vrouwelijk lijf heeft. Neem een proefles vooraf of spreek iemand die er al yoga volgt. Zo kom je erachter of de stijl bij je past. Je gaat er natuurlijk niet voor je verdriet zitten.
Mijn ervaring met yoga
Vanaf week 26 heb ik mij ook aangemeld voor een proefles yoga. Ik vond dat ik dat moest doen in voorbereiding op mijn bevalling. Ik begon bij Yogapoint in Leidsche Rijn. Dit is, zo bleek, een vrij fysieke les. Ik heb er niet veel geleerd over houdingen om weeën op te vangen of de functie van ademhalen (behalve ontspannen). Je deed gewoon oefeningen, that’s it. Maar, voor die periode in mijn zwangerschap was het perfect. In de laatste weken voor mijn bevalling deed ik een cursus ‘Yoga en geboorte’ bij mijn verloskundigenpraktijk. Hier leerden we wél de functie van ademen. Ook heb ik hier houdingen geleerd om weeën op te vangen. Ik heb geleerd mijn bekkenbodemspieren te voelen, aan te spannen en te ontspannen. Eerlijk is eerlijk: ik vond het niet altijd leuk. Het was me vaak toch een beetje te passief: ik houd van iets meer actie.

credits: Barry Silver | creative commons
Helpt het bij de bevalling? Is zwangerschapsyoga nuttig?
Hier kan ik kort over zijn: ja, bij mij wel. Ik weet vrij zeker dat de yoga geholpen heeft om de controle tijdens mijn bevalling niet helemaal te verliezen. Het werkt namelijk zo: door het ademen elke week te oefenen, onthoudt je lichaam het en kun je het in het heetst van de strijd toepassen. Tijdens yoga had ik ontdekt dat ik de staande ontspanningsoefeningen het prettigst vond. Deze paste ik dus als vanzelf toe tijdens mijn bevalling. Ik wist wat er allemaal mogelijk was en pakte op het moment suprême wat voor mij werkte. Ondanks dat ik de yogalessen soms dus saai vond of ik ongeduldig werd omdat het te lang duurde: het heeft zijn z’n vruchten afgeworpen. Het is de moeite waard, zeker als het je eerste zwangerschap is.
>> Heb jij aan yoga gedaan? Heeft het jou geholpen?
Header foto credits: Barry Silver | Flickr (CC)
Leuk om dit eens te lezen 🙂 Ik ben zelf naar zwangerschapsgym gegaan maar kreeg last van mijn bekken en ik moest toen stoppen daar. Misschien bij een volgende zwangerschap zou ik wel yogalessen overwegen, ook omdat ik dus lees dat het jou wel geholpen heeft bij de bevalling.
Ah, ik ben ook wel benieuwd naar zwangerschapsgym. Ik denk dat er wel veel overeenkomsten zijn met yoga, qua fysiek in elk geval. Je kan nu eenmaal niet zo heel veel kanten op met zwangere vrouwen 😉
Ik vond de yoga heerlijk, maar dat wist je al 🙂 In ieder geval iedere week even een momentje voor je zelf en je lijf, chill.
Ja, dat is ook echt een voordeel. Even een uurtje rust (gedwongen rust is ook rust ;))