
Je ziet ze vaak lopen: hardloopkoppels. Soms ook nog in matching pants. Veel vrouwen lopen ook met een goede vriendin, of gaan samen naar een les op de sportschool. Dat samen sporten, dat blijkt zo gek nog niet.
Buddy-systeem werkt motiverend
Het hebben van een trainingspartner, of dat nou je verkering is of niet, kan je enorm stimuleren. Bleek ook onlangs uit een universitaire studie die de Amerikaanse sportarts Jordan Metzl aanhaalde. Volgens het onderzoek werkt zo’n een ‘buddy-systeem’ motiverend. Mensen die probeerden om af te vallen en daarbij drie vrienden of familieleden hadden ingeschakeld om hen te helpen, hadden een beter resultaat dan mensen die dat niet deden. Bizar toch? Ze deden hetzelfde qua inspanning, maar puur de motiverende woorden van hun ouders of vrienden maakte dat ze uiteindelijk meer succes hadden.
Lees ook: Mijn kijk op de wasbord-rage en de ‘not skinny but strong’ hype
‘Wie het eerst de heuvel over is!’
Volgens deze dokter is samen sporten altijd beter. “In het algemeen kun je zeggen dat het sociale aspect mensen altijd pusht om verder te gaan dan ze denken te kunnen”. Als je samen een workout doet ben je bovendien vaak competatief (wat je ook extra stimuleert: “Nog één rondje en dan op je allerhardst!” “Wie het eerst de heuvel over is!”) en je ervaart ook steun. Als je een keer geen zin hebt, is het minder waarschijnlijk dat je afhaakt, je voelt je verantwoordelijk. “Als je in je eentje sport, zul je jezelf eerder niet uitdagen en geef je waarschijnlijk eerder op als het moeilijk wordt” zegt dokter Metzl. Een sportmaat daarentegen zorgt ervoor dat je toch weer je hardloopschoenen aantrekt of je fitnessbroek. Heb je dus moeite om je zelf te motiveren: zoek een medesporter is de moraal vandaag!
>> Heb jij een sportmaatje? Als je alleen sport: zie je er de meerwaarde van in?
Comments