
De meeste mensen die een vrouw met maatje meer zien hardlopen denken: ‘die wil afvallen’. Onzin, vindt atleet Leah Gilbert uit Australie. Er moeten meer plussize sportieve rolmodellen komen. Maar dat is niet easypeasy.
Er zijn te weinig plussize atleten
Leah Gilbert (35) is Australische fitness trainer, triathlete, halve marathon renner en duursporter. Duursport is zoals de naam al zegt, langdurig achter elkaar sporten. Denk aan wielrennen, zwemmen of langeafstand hardlopen.
Volgens haar zien we genoeg plussize modellen, advocaten en acteurs: maar te weinig plussize atleten.
Nouja, ze zijn er wel… “Maar ze zijn groter en zwaarder dan het plaatje van ‘atleet’ wat mensen in hun hoofd hebben. De meeste mensen denken dat als je een maatje meer hebt en sport, je dat alleen maar doet om gewicht te verliezen. Ook hebben ze zelf de neiging hun sportieve prestaties te downgraden. “Ik ben niet zo snel hoor, ik klungel maar wat aan.”
Leah zegt dat er genoeg vrouwen zijn vlakbij het plaatselijke zwembad, de atletiekbaan of fietspad met een maatje meer die aan alle voorwaarden voldoen om een atleet te zijn. Alleen ze passen niet in het plaatje, fysiek gezien.
Leah denkt dat de tijd dingen zal veranderden. “Als je traint als een atleet, je lichaam voedt als een atleet en je enorm gepassioneerd bent over je sport, dan geloof ik dat je een atleet bent, ongeacht je vorm of grootte is.”
Als kind had ze weinig positieve rolmodellen. “Had er maar iemand gezegd: ”Wow, kijk deze chick, ze is groot en sterk en fit en het kan haar niet schelen wat mensen van haar denken’. Als dat was gebeurd, was haar weg een stuk makkelijker geweest.
“Het is okee om vrouwelijk én groot te zijn, sterk en gepassioneerd over je sport. We hebben behoefte aan meer echte rolmodellen voor onze jongere vrouwen. Vrouwen die hun lichaam te omarmen om wat het kan, niet om hoe ze er uitzien in bikini. Geef ze meer Anna Meares en minder Kardashians.
Wat is ‘fit’? Leah denk dat ons beeld hiervan moet veranderen. “De sportmerken ontwerpen hun kleding en stoppen er voor de advertenties een knap model in. Maar, hoe functioneert die kleding als we ons tot op het bot in het zweet werken? Kan de kleding tegen zweet en vocht en hoe ondersteunen ze borsten als we bewegen? We hebben kleding nodig die ons niet alleen ‘passen’, maar sportkleding waarin we kunnen presteren.”
Als er meer positieve voorbeelden zouden zijn van sporten en plussize, dan zouden er meer ‘grote’ kinderen actief bezig gaan met sporten zonder angst. En dan zien we een verbetering van de gezondheid van de toekomstige generaties, aldus Leah.
>> Lees hierrr het interview met Leah
Bron foto’s: Blog Sportette.com
Goed verhaal. Altijd +100 voor blijmoedig realisme!