
Van te voren lijkt het allemaal zo simpel. Mocht je zwanger worden, dan blijf je natuurlijk sporten en gezond eten en bewegen… omdat het kan en moet. Je leest het overal: ‘als je voor je zwangerschap geregeld sportte, blijf dit dan doen.’ Goed voor baby en mama. Maar als je eenmaal dagelijks misselijk bent en je naast je werk bijna geen energie overhoudt dan is het niet meer zo eenvoudig om je healthy lifestyle vast te houden. Lees in deze blog mijn ervaringen tot nu toe met sporten tijdens de zwangerschap en vind hier informatie over gezond bewegen tijdens je zwangerschap.
Helemaal gek werd ik ervan! Mijn sporttas stond klaar in de gang, schoenen ernaast en hartslagmeter er in. Sport-bh uitgewassen, kleding op een stapeltje. De wil was er, maar het lichaam weigerde. Klinkt dramatisch, dat was het ook een beetje. Ik kreeg mijzelf niet naar de sportschool gesleept. Het was een goede dag als ik had gewerkt en heel misschien nog iets daarna had gedaan, als boodschappen. Dan ging ik slapen. Dat was het wel zo’n beetje. Dat is ook synoniem aan het eerste trimester van een zwangerschap. Door de hormonen ben je erg misselijk en alle energie gaat naar de groei van de baby en baarmoeder. Ik heb me erg schuldig gevoeld dat ik niet (genoeg) kon sporten.
Boeken en het internet zijn niet eenduidig in hun informatie en adviezen aan zwangere vrouwen. Wat is bijvoorbeeld de maximale hartslag die je mag hebben tijdens het sporten? En wat zijn eigenlijk de voordelen?
1. Hoe vaak mag je zwanger sporten?
Er wordt aangeraden om per dag een half uur te bewegen. Fietsen en lopen dus. Tip: download de app ‘Moves’. Geen idee of je die 30 minuten per dag haalt? Deze app houdt automatisch per dag bij hoeveel minuten je loopt, fietst en zelfs rent.
Qua sport lijkt de gouden regel te zijn: overdrijf het niet. Sport dus niet langer om je conditie te verbeteren, maar om die in balans te houden. Ook sporten om af te vallen is niet de goede insteek. Dit klinkt logisch, maar is voor veel sportende vrouwen is gewicht verliezen en strakker worden toch vaak een motivatie. Zet die knop om! Hoe vaak sportte je voordat je zwanger was? Ik deed dat 4 of 5 keer in de week. Mijn streven tijdens de zwangerschap is 2 of 3 keer, voor zolang dat werkt. Als je voor je zwangerschap 1 keer in de week sportte, probeer dit dan aan te houden. Als je niet sportte, ga dan niet ineens beginnen… maar probeer wel wat te bewegen op een dag.
2. Hoe ‘hard’ mag je gaan en op welke intensiteit?
Volgens deze Belgische website, werd eerder de grens van 140 slagen per minuut aangehouden. De maximale hartslag van een vrouw ligt gemiddeld op 220 min haar leeftijd. In mijn geval is dat dus 193. Inmiddels is deze grens van 140 herroepen. Toch bleek uit onderzoek dat bij vrouwen die trainden op zeer hoge, bijna maximale, intensiteit, de hartslag van de baby enkele minuten na de training tijdelijk daalde. De baby’s kregen ook minder bloed toegevoerd. Maar deze baby’s werden gezond en zonder complicaties geboren. Het is dus niet aangetoond dat trainen met een hele hoge intensiteit schadelijk is voor je kind. Gisteren heb ik gesport en mijn maximale hartslag was daarbij 164. Die heb ik heel kort gehaald, tijdens het roeien (cardio). Ik voel mij daar niet slecht over, want ik heb verder rustig aan gedaan en mijn hartslag rond de 130 gehouden. Als je een ervaren sporter bent, ken je je eigen lichaam goed en weet je wanneer je te ver gaat. Voor mij persoonlijk voelt zeer intensief trainen niet goed. Het algemene advies uit de boekjes is dan ook: sporten is goed, maar mijd te intensieve of belastende sporten.
Binnenkort lees je meer over sporten tijdens je zwangerschap. Ook lees je dan wat mijn eigen verloskundige hier voor advies over geeft!
Bekijk hier een filmpje dat ik opnam in de sportschool:
3. Volg Fitte vrouwen vanaf nu!
Op deze persoonlijke blog lees je artikelen over sport, dieet, gezond leven en eten… en zwangerschap!
>> Blijf Fitte vrouwen volgen via Facebook, Instagram, Twitter of Bloglovin‘!
Wat zijn jouw ervaringen met sporten? Lukte dat überhaupt tijdens de 1e drie maanden? En tot hoe lang heb je het volgehouden?
Mijn ervaring met sporten en zwangerschap: luister naar je eigen lichaam.
Met 16 weken kon ik niet meer wielrennen door het gewicht wat aan mijn rug hing. Hardlopen had misschien nog gekund, maar ook daarbij werd mijn buik niet goed ondersteund. Terwijl ik juist zo graag had door willen sporten.
Gelukkig kon gewoon fietsen wel en met een baan waarbij ik veel liep en fietste bleef ik toch nog wat meer bewegen dan bij een kantoorbaan.
Het hangt ook een beetje van je buik af… ik draag heel erg naar voren, dan zit het ook eerder in de weg, ook als je nog niet zo heel lang zwanger bent…
Je hebt helemaal gelijk. Iets heel graag willen, zegt nog niet dat het ook verstandig is…. of dat het uberhaupt mogelijk is. Ik heb eigenlijk geen idee hoe mijn buik erbij hangt 😉 niet perse heel erg naar voren. Maar als je inderdaad op een fiets iets naar voren zit en al vrij snel een buik hebt, dan gaat dat niet. Fijn dat het je wel is gelukt om beweging te krijgen. Hoewel dat deze laatste loodjes ook weer anders zal zijn… Ben benieuwd M!