
Typisch zo’n docu waarbij je aan het scherm gekluisterd zit. In ‘Just eat it’ gaan twee filmmakers een half jaar alleen weggegooid voedsel eten. En we gooien nogal wat weg, beschamend genoeg. Kijk mee naar de bizarre feiten.
Een deel van ons eten komt direct bij het afval. Dat kan zijn omdat het over de datum is, maar ook omdat het simpelweg niet in de winkel terechtkomt. Supermarkten stellen zulke strenge normen aan kleur en vorm, dat veel groenten en fruit de schappen niet halen omdat ze krom zijn, een vlekje hebben of gewoon te klein zijn.
De Canadese filmmakers Jen Rustemeyer en Grant Baldwin gaan de uitdaging aan om een half jaar lang te leven van wat ze vinden in de containers van de supermarkt. In een land waar tien procent van de bevolking honger en armoede kent, gaan ze op zoek naar de bizarre waarheid van het voedselsysteem. Deze documentaire over voedselverspilling en een eetverslaafde verzamelaar was een hit op het IDFA en dat verbaasd me echt niets.
Ik ben na deze docu gaan inzien hoeveel eten wij eigenlijk weggooien. We koken vaak net iets teveel en bewaren het restje ‘voor later’. Dat later komt vervolgens niet, en dus gooi ik best vaak kliekjes eten weg. Zonde! Ook gebeurd het best geregeld dat er een groene verschrompelde paprika, een half bakje Hüttenkäse of zelfs een heel snertpakket de prullenbak in gaat. Stom.
Wat daar eigenlijk de grootste zonde van is? Al die energie, liters water, mankracht en brandstof die het gekost hebben om die paprika te maken: weggegooid. Helemaal voor niks geweest… Heftig vind ik!
Aan het eind van de docu zijn de filmmakers opgelucht dat ze weer gewoon eten mogen kopen. Maar, zegt Jen, ik ga nu wel vaker de courgette pakken met een paar plekken erop, de banaan met een bruine plek of het vlees wat bijna tegen de uiterste datum zit. Vind ik zelf wel een mooie tip!
Kijk de docu via deze link. Je hebt daar nog tot 17 februari de tijd voor, want daarna halen ze ‘em offline.
>> Ben jij bewust bezig met eten bewaren en weggooien?
Bron foto’s: Just Eat press kit
Interessant zeg! Ik gooi zelf amper wat weg. Ga liever vaker naar de winkel dan dat ik eten weg moet gooien. Ben opgevoed met de regel; Eten weggooien brengt armoede. Alleen heb ik wel een handje van te veel koken. Soms handig dan hebben we gelijk eten voor twee dagen. Soms is het zoveel of geen zin om het twee dagen te eten dan vries ik het in.
Mooie regel waarmee je bent opgevoed! En invriezen kan heel handig zijn, maar dan moet je er vervolgens wel aan denken dat je het nog hebt 😉
We krijgen vaak eten van onze Marokkaanse buren. Schalen en pannen vol, genoeg voor een gezin van 6. Helaas belandt een restant daarvan wel eens in de vuilnisbak, óf alles; als we het weekmenu al hadden bepaald, en de gulle gift -heel autistisch- niet in het systeem past.
Het is heel dubbel, want wij krijgen het van ze, mede omdat zij uit religieuze overtuiging geen voedsel willen/mogen weggooien. Dan doen wij het maar. Kaffirs.
Bedankt voor de tip trouwens, we gaan de docu vanavond kijken. (Word wel altijd behoorlijk rusteloos, idealistisch en gefrustreerd van voedseldocu’s. So thanks ;))
Deze docu gaf mij veel inzichten… maar ik heb geen zin gekregen om ook een half jaar eten te gaan ronselen op de parkeerplaats van de Jumbo 😉 Dus geen zorgen! Leuk dat jullie ‘em gaan kijken.