
Een van de weinige foto’s die ik heb waarop je me ziet roken. Vreemd, want het heeft meer dan zes jaar geduurd. Ik was verslaafd en rookte tussen de 14 en 20 sigaretten per dag. Toch werd ik gek van de afhankelijkheid van de sigaretten, het hoesten en de keren dat ik in paniek raakte omdat mijn peuken op waren. Bovendien werd iemand die ik goed kende erg ziek en diegene bleef ondanks de belofte om te stoppen toch doorroken. Stiekem. Zelfs na die enorm heftige ziekte. Dat was de druppel voor mij.
Ik wilde niet langer afhankelijk zijn van die ziekmakende peuk. Het stoppen wilde ik in een keer goed doen en met de juiste tools is dat gelukt. Lees in deze blog hoe ik het geflikt heb. Als ik het kan, kan jij het zeker ook
1. Neem de tijd om te stoppen met roken
Natuurlijk kan je er ineens klaar mee zijn en a la minute willen stoppen. Mijn ervaring is dat je een stoppoging beter goed kan voorbereiden. Veel meer kans van slagen! Bedenk goed waarom je wil stoppen. Wat is je motivatie? Waar ben je precies klaar mee? Met de gezondheidsrisico’s, met het in je eentje buiten staan, met het hoesten of de benauwdheid? Zorg dat je alles goed op een rijtje hebt. Bepaal een datum waarop je gaat stoppen en werk daar naar toe.
2. Zoek hulp om te stoppen
Je weet dat het donders moeilijk gaat worden. Waarom zou je het in je eentje willen doen? Ik heb zelf een afspraak gemaakt op de Rookstop poli in Beverwijk en daarna heb ik de hulp ingeschakeld van de longverpleegkundige bij mijn eigen huisartsenpraktijk. In overleg ben ik ook gestopt met hulp van medicijnen. Deze heten ‘Champix’ en zijn alleen te verkrijgen op recept. Een paar dagen voor je stopdatum begin je met slikken, de pillen verminderen de werking van nicotine op de hersenen, waardoor de hersenen minder gevoelig zijn voor nicotine. Effect: minder zin in een peuk. Wel heftig trouwens: van de 10 mensen die stoppen met hulp van Champix, zijn er na een jaar nog 2 daadwerkelijk gestopt. Ik ben lucky dat ik een van die twee ben.
Maargoed: Champix een wondermiddel? Nee, het gaf mij een zetje in de rug, maar een goede voorbereiding in motivatie zijn nog belangrijker. Het meeste heb ik gehad aan de begeleiding van de verpleegkundige en van het lezen van dit boek van Wanda de Kanter en Pauline Dekker: “Nederland stopt met roken”. Dit gaf mij echt inzicht in mijn rookgedrag en zorgde dat ik snapte hoe mijn verslaving werkte. Echt een absolute aanrader.
3. Zoek vervanging voor je peuk
Niet-rokers zullen dit niet begrijpen: maar rokers houden van hun sigaret. Het heeft waarde, staat ergens voor. Maar tegelijkertijd ga je er uiteindelijk zeer waarschijnlijk dood aan. Die gedachte levert rokers vaak stress op. Waar gebruik jij je sigaret voor? Ik kwam er achter (pas toen ik wilde stoppen) dat mijn sigaret heel vaak een excuus was om mezelf te verplaatsen naar een andere ruimte. Weg uit een saai gesprek of uit een ongemakkelijk moment of ruzie. Maar je kan ook roken uit emotie (vreugde, iets te vieren… of juist boosheid of verdriet) of als ’troost’. Allemaal waar, maar bedenk goed dat je 99% van de sigaretten gewoon rookt omdat je verslaafd bent en nicotine nodig hebt. Die keren dat je gestresst bent en je denkt dat je peuk je daarbij helpt: dream on. Het enige wat er gebeurd in je lijf is dat je nicotine behoefte weer even vervult is, daar wordt je rustig van, tijdelijk. Niet van de sigaret op zichzelf. Je bent verslaafd en krijgt weer even een shot.
Wat kan vervanging zijn? Even op de plee gaan zitten met een tijdschrift en de deur op slot. Even 10 minuutjes buiten een ommetje maken na het avondeten. Er iets ‘gezonds’ tegenoverstellen als een appel schillen en opeten, überhaupt gaan sporten, een glas water drinken. Maar wees je bewust van die gaten in je dag als je net gestopt bent. Het roken blijkt ineens toch wel veel tijd te hebben ingenomen.
4. Het leven is ook mooi zonder roken
Ook dit klinkt weer belachelijk: maar ik zag vooral enorm op tegen feestjes zonder sigaret, hangen in het park zonder sigaret, werken zonder sigaret, een avondje chill thuiszijn zonder sigaret, op vakantie zonder sigaret. In mijn beleving maakte de peuk het allemaal leuker.
Dit bleek (gelukkig) dikke onzin. Het leven is niet mooier of minder mooi geworden. Zo belangrijk bleek de sigaret niet. Het niet-meer-roken heeft mij juist een grote schat opgeleverd. Ik ben rustiger geworden! Ik kan mij beter concentreren zonder die verslaving. Ik hoef niet meer elk half uur naar het balkon te lopen. Ik ben nog steeds elke dag blij dat ik gestopt ben en inmiddels een niet-roker ben. Het is mij letterlijk een grote zorg minder. 21 december een jaar gestopt!
Heb jij ooit gerookt of rook je nog? Hoe ben je uiteindelijk gestopt?
Goed zo, volhouden!
Ik heb ook gerookt, maar ben al vijf jaar ‘clean’ 🙂 Ik ben ‘cold turkey’ gestopt. Het paste niet meer bij mij, ik vond het vies smaken, het stonk, het koste én het was nog eens slecht voor mijn gezondheid. Ik heb het pakje weggegooid, ben gaan sporten en gezonder gaan eten en ik leef nog 🙂
Had jij geen bijwerkingen van Champix? Mijn ex-collega ging zweten als een otter en kon ook niet meer slapen.
Ik ben super blij dat ik gestopt bent. Mis het helemaal niet!
Wauw! Herkenbaar, ik kan ook nog steeds opgelucht zijn dat het me gelukt is! Knap dat je cold turkey bent gegaan. Moet het met je motivatie in elk geval goed zitten! Champix zorgde bij mij niet voor hele heftige bijwerkingen, ik werd er een beetje misselijk van, maar dat vond ik geen reden om ermee te stoppen.