
Je hebt een baby. Die moet slapen, maar wil dat pertinent alleen in jouw armen, aan je tiet of in de draagzak. Als je hem wakker in zijn eigen ledikant legt onder het mom van: ‘bedtijd, je moet slapen’, zet hij het op een krijsen. Hij wil gewiegd worden, lopend. Net zo lang tot hij in slaap valt. Herkenbaar? Wij wisten deze negatieve cirkel te doorbreken.
Hoe valt je baby rustig in slaap, zonder laten huilen?
Wij merkten op een gegeven moment dat we baby altijd ‘in slaap aan het lopen’ waren. Onze baby sliep in aan de borst, of in onze armen terwijl we heen-en-weer liepen en hem wiegden, maar nooit uit zichzelf in zijn eigen bed. Als wij hem wakker in zijn bed legden, dan ging hij namelijk huilen, hard huilen. En aangezien wij onze baby liever niet hard laten huilen, was dit geen optie. Ook werd hij steeds meer ontevreden als we hem in slaap wiegden. Dat ging bijna altijd met vervelend gedrein en we moesten steeds meer uit de kast trekken om hem slapend te krijgen.
Als meiden vertelden: “Wij leggen de baby rond 13 uur in zijn bedje, dan kijkt hij wat rond… en valt hij in slaap” dan moest ik bijna lachen. Echt?! Slaapt jou baby overdag in zijn bedje? En valt hij uit zichzelf in slaap? Leek mij een utopie.
To be honest: we waren het spuugzat dat we altijd meer dan een uur in de weer waren totdat baby sliep, zodat we hem héél voorzichtig slapend in zijn bed konden leggen. Om vervolgens na de volgende voeding weer exact hetzelfde te doen. Hoe waren we daar beland?! Geen idee. Het sluipt erin en het is erg moeilijk om het tij te keren. Ook deels door vermoeidheid. Verandering kost namelijk tijd, zweet, tranen en energie. Ook bij onze jongen, want hij was gewend om in slaap gewiegd te worden. Wist hij veel dat het ook op een andere manier kon, dat slapen.
Goed nieuws. Inmiddels valt onze baby wél in slaap in zijn eigen bed. Zonder hem in zijn eentje hard te laten huilen. Hoe hebben we dit voor elkaar gekregen? Door te proberen, consequent te zijn, geduldig en je ogen te richten op het doel: meer rust in de tent voor baby én papa en mama.
1. Maak het bedje het vertrekpunt
We lieten onze jongen overal slapen overdag, behalve op de plek waar het rustig is: in zijn eigen ledikant. Als mijn man hem terug legde in bedje (slapend) werd ‘ie altijd wakker, gek genoeg. Bij mij niet per sé, maar ik werd er doodmoe van de ‘speciale behandeling’ die de baby vroeg voordat hij eens ging slapen. Les 1 was voor ons: maak het bedje het middelpunt. Als hij moe is, in zijn oogjes gaat wrijven, beetje gaat jengelen, dan is het bedtijd. Letterlijk! Slaapzak aan, kruikje maken, gordijnen dicht en leg de baby in zijn bed. Door deze handelingen weet hij, tijd om te slapen. Vanaf nu geen heen-en-weer gestommel op de bovenverdieping, maar je blijft in zijn kamer.
2. Troost je baby, maar leg hem weer terug in bed
Dit is een heikel punt. Tips op internet zeggen: laat je kind een paar minuten huilen en ga dan troosten (zonder baby uit bed te halen…) Ga vervolgens weer weg en kom daarna weer troosten. Dit net zo lang tot baby slaapt. In alle eerlijkheid: dat werkt niet voor mij én niet voor mijn zoon. Die raakte erg overstuur, omdat hij simpelweg niet wist wat hij moest doen. Ik kon het niet verdragen. Dus deed ik het volgende. Gordijnen dicht, slaapzak aan, baby in bed. Dan welterusten wensen en weglopen om een kruik te maken. Baby gaat huilen. Jij komt iets later terug en haalt hem weer uit bedje en gaat op een stoel naast het bed zitten. Waarom zitten? Omdat staan doodvermoeiend is. En je voor je het weet weer gaat lopen en je wéér in de cirkel beland. Je troost hem dus terwijl je op de stoel zit en wiegt zachtjes. Legt hem terug. Hij gaat weer huilen. Je troost hem, pakt hem weer en wiegt hem. Je legt hem terug als hij rustig in. Hij gaat weer huilen. Je troost hem en pakt hem. Je legt hem terug als hij stil is. Hij snikt wat na. Je blijft naast hem zitten, hem sussen en zachtjes tegen hem praten. Hij slaapt. Geloof me, de eerste keren dat je dit doet voel je je volkomen belachelijk. Met een huilende baby, die niets liever wil dan gewiegd worden, hem toch weer terug in bed leggen… Het voelt als een toneelstukje! Bij ons werkte het echt door het vol te houden. Het gaat vanzelf beter, houd moed.
3. Houd vol
Als het goed is, hoef je baby steeds minder vaak uit bed te halen om te troosten. En als je hem pakt, zal hij zich sneller laten troosten en zich eerder overgeven aan de slaap. Hoe klein hij is, hij associeert zijn bedje met slapen. Hij weet dat je hem niet alleen laat en je in de buurt bent. Ja, ik weet het. Makkelijk gezegd, maar het kan écht! Onze baby is daar het bewijs van. Een maand geleden was het no-way-hozee dat hij uit zichzelf in slaap viel. Nu doet hij dat wel, af en toe per ongeluk. Vaker nog gaat hij even huilen, laat zich vervolgens troosten en slaperig wiegen en slaapt daarna verder in zijn bed. Een overwinning!

bron: Phronsie Howell | Flickr | Creative commons
Wat brengt het ons?
Rust. In onze avonden en overdag, de uurtjes dat hij slaapt. Regelmatig zeggen we tegen elkaar: wat een geluk dat hij nu zoveel beter slaapt. Werkt het altijd? Oh no. Gisterochtend begon hij te krijsen zodra hij zijn bed zag voor het ochtendslaapje. Zucht, daar gaan we weer. Geduldig blijven. Mijn jongen moet écht moe zijn, voordat hij zich durft over te geven aan de slaap. Maar wat ben ik blij dat we een manier hebben gevonden die voor ons werkt. De volgende stap is dat hij ook durft te gaan slapen zonder dat één van ons op een stoel erbij zit. Maar voor nu ben ik al heel erg blij met dit resultaat. Het hele bedritueel is nu een stuk leuker en korter.
Veel gestelde vragen: lees ze even door!
Hoe lang ga je door met troosten/weer terugleggen?
Ik had zelf als deadline ongeveer een half uur. Als mijn baby na een half uur zich nog niet had overgegeven aan de slaap, nam ik hem weer mee naar beneden en probeerde het bij het volgende slaapmoment opnieuw.
Het werkt niet bij mijn baby: wat nu?
Het zou heel goed kunnen dat jouw baby op dit moment niet in de juiste fase zit om verandering te kunnen handelen. Kijk in dit schema wat de juiste timing is om aan het slaapritme te werken! En wil je meer weten over hoe slapen werkt bij baby’s? Ik heb Facebook Live gedaan met slaapexpert Stephanie Lampe die veel boeken over dit onderwerp heeft geschreven. Bekijk het hele interview hier terug!
Hoe oud moet je baby zijn om dit ritueel te proberen?
Lieve mensen, kleine baby’s hebben nu eenmaal geen ritme in hun slapen, wat je omgeving je ook probeert wijs te maken. Jij wil je baby’tje zonder laten huilen en zonder verdriet rustig laten slapen: daarom lees je dit blog. Dat wil je voor je baby, maar ook voor jezelf… omdat je kapot gaat als je als ouder te weinig slaapt. Echt het is dodelijk, ik weet het. Volgens dit duidelijke schema is een goed moment om te werken aan het slaapritme tussen de 2-4 maanden (heel voorzichtig dan, je baby is nog maar zo klein…) en tussen de 6-8 maanden. Is je baby dus 3, 4 en 6 weken weken oud, vergeet het maar. Houd hem/haar alsjeblieft dicht bij je, dat wil ‘ie graag en is ontzettend belangrijk voor de hechting en ontwikkeling. Is je baby 5 maanden, vergeet het maar. Hij zit in een fase waarin er zoveel veranderd qua ontwikkeling, dat hij veranderingen die jij probeert door te voeren niet zal accepteren. Nogmaals, lees het blog wat ik hierboven tip, om te kijken in welke ontwikkelingsfase je kleintje zit.
Hoe is het eigenlijk gegaan met je tweede kindje en slapen?
Waar we bij onze oudste oneindig veel gedoe hebben gehad met slapen, is dat met mijn tweede zoon volledig anders. Dat is een karaktertrek van hem, maar zéker ook mijn veel relaxtere houding. Ik heb besloten mij op geen enkele manier gek te laten maken en go-with-the-flow te doen. Dus slaapt hij in een co-sleeper naast ons (hij is nu 16 maanden) en valt hij in slaap als ik met mijn hand zijn hoofdje aai of zijn handje vasthoud. Het stoort me niet dat hij ons nodig heeft om in slaap te vallen. Ik doe wat voor ons beiden het snelste en beste werkt en verspil geen energie met veranderingen willen doorvoeren. Idealiter zou ik hem in zijn bedje leggen, wakker, en valt hij zelf in slaap, maar ik wéét gewoon dat dit uiteindelijk zal gebeuren. De oudste (over wie ik dit blog schreef) is nu bijna 4 en valt al een jaar zelf in slaap en slaapt lekker in z’n kleuterbed de nacht door. Het komt goed!
Volg dit mamablog voor veel meer leuke blogs nu op Facebook en Instagram
> Je reactie kan je hieronder kwijt. Heb jij issues gehad met je baby en slapen?
He Hanneke,
Wat een fijne tips, ik herken zeker dingen. Van te voren nooit geweten dat slapen zo’n ding ding was. Hier gaat het nu heel goed maar was in het begin ook echt zoeken. En dan slaapt ze eindelijk en wordt ze een uurtje later alweer wakker….Ik merk dat ik het zelf echt belangrijk vind dat baby girl lekker in haar eigen bedje slaapt en plan daar mn afspraken omheen.
Succes en weet dat je niet de enige bent! 🙂
Onze pasgeboren baby wilde na een paar weken alleen nog maar met een speentje inslapen. En pasgeboren baby’s maaien nogal, dus we moesten wel duizend keer de speen erin doen. Toen zijn we al heel snel wel de methode paar minuten huilen en in zijn bedje laten liggen gaan toepassen. Alleen niet tien minuten laten huilen, maar max 3-5. Na een paar dagen werkte het al. Nu (3,5 mnd) huilt ie vaak wel een even als je m in zn bed legt (soms echt krijsen dat je denkt dit gaat deze keer niet werken), maar vrijwel altijd is ie snel rustig en valt hij in slaap. Ik ben een gezegend mens 😀 😀
Herkenbaar, al heb ik ze de eerste maanden juist overal heen geskeept zodat ze overal kunnen slapen. En nog blijf ik niet thuis voor rune zn slaap als ik n afspraak heb. Wat goed werkt bij baby’s die niet willen overgeven aan de slaap (of in ieder geval bij onze twee aapies), is inbakeren. Je hebt die speciale zakken maar ook een badcape doet het prima!
Heel herkenbaar proces, hemeltergend vermoeiend en frustrerend vind/vond ik het. Kind, je bent moe. Ga slapen. Of eigenlijk: Kind, mama is moe. Ga slapen 🙂 Ik heb destijds veel gehad aan een boekje van Stephanie Lampe (“baby in een droomritme”). Gaf ook voor mij veel nieuwe informatie over de (korte) slaapcycli van baby’s en hoe ze die moeten leren verbinden. Hoe slaap hormonaal werkt. Dat er een ‘window of opportunity’ is als je je baby op bed legt bij de allereerste vermoeidheidssignalen. Dat baby’s verkeerde slaapassociaties kunnen aanleren. En hoe je die weer kunt afleren. Is voor mij leerzaam geweest, vooral heeft het me geduld geleerd. En ik ben helemaal afgestapt van het willen opleggen van een ritme. Wat een tranen, boosheid en ellende geeft dat! Er zit al een ritme in mijn baby, het is de kunst om die te ontdekken en te respecteren. Lukt nu aardig, gelukkig!
ohja, en een rustige slaapplek creëren (we hebben het wieghemeltje om het ledikant heen geknutseld) werkt, en een muziekdoosje/knuffel is heel geschikt als goede slaapassociatie.
Wauw, dat is mooi beschreven en wat een eyeopener! Die had ik ff nodig!
Ja, het boek van Stephanie Lampe is voor mij ook de oplossing geweest! Mooie mix tussen de drie R’en betrachten en toch flexibiliteit daarin te hebben.
Ik heb ook het boek van Stefanie Lampe, maar daar vind ik geen methode in. Wij zitten in hetzelfde schuitje met een baby die krijst als zijn hoofdje het matras raakt. Ik ben benieuwd hoe jullie het hebben aangepakt met haar boek. Deze mama is inmiddels uitgeput en hoort graag tips!
Ha Ilse, ach vrouw! Wat een uitputtingsslag kan het zijn als het niet vanzelf gaat en je het als ouders zo goed wil doen. Men! Wij zaten vannacht ook weer met de handen in het haar. Nu wallen tot op de grond. Ik ga heel snel een update schrijven, dus houd m’n site in de gaten. (deze week nog)
Dit verhaal is heel erg herkenbaar voor ons. Ons zoontje is nog nooit (of ik kan het me in ieder geval niet meer herinneren) zelf in slaap gevallen en gaat altijd huilend en trappend naar bed….. Zelfs op schoot valt hij lastig in slaap, maar als hij dan slaapt, slaapt hij wel langer door. In bed is hij vaak na een half uurtje alweer wakker en moeten we hem weer troosten. Zucht! Ik kan er al helemaal naar uitkijken dat hij weer wat ouder is en misschien nog maar 2x op een dag naar bed moet. Momenteel is dat nog na elke voeding, dus dat is 6 keer strijd per dag.
Ha An, wat vervelend… er zijn dus echt oplossingen (hoewel het ene kind wel echt makkelijker slaapt dan het andere) Zolang je kindje niet uit zichzelf in bedje in slaapt valt, zal hij bijna altijd na ongeveer 3 kwartier wakker worden. Dan is zijn slaapcycle voorbij en merkt hij op dat hij niet meer op schoot ligt, of in je armen… maar alleen in een bedje. Baby’s die zelf inslapen slapen langer en beter. Het boek ‘Hoe krijg ik een blije baby’ van Stephanie Lampe vind ik écht een aanrader voor ons soort baby’s, zou hem echt lenen of kopen. Sterkte!
Ha Hanneke, bedankt voor je berichtje! Inmiddels valt ons zoontje heel rustig zelf in slaap en slaapt soms kort en soms lang (soms 30 of 45 minuten, en soms ineens 2 uur). Hij is bijna 6 maanden, dus nu volgt de volgende strijd: het afbouwen van zijn inbakerdoek. We hebben dit een paar weken geleden geprobeerd, maar dit bleek nog te vroeg (al hebben we 4 weken doorgezet). Hij ging steeds meer huilen bij het inslapen en sliep nog maar 30 minuten per keer (en ook ’s nachts werd hij 5-6x wakker). Ik heb het boek van Stephanie Lampe: Baby in een Droomritme. Hier bekijk ik wel regelmatig de ‘voorbeeldschema’s’ en de tijd dat baby’s gemiddeld ongeveer wakker kunnen zijn. Ik zal eens kijken of het boek dat je nooit nog aanvullende info bevat.
Beste Hanneke,
Ook hier een baby die(niet meer, het begon na een paar weken) zelf in slaap kan vallen. Het gaat gepaard met lachen/huilen/krijsen en niet slapen. De draagdoek heb ik een tijdje gebruikt maar ik ben er nu moe van! Toch maar besloten om de kleine man te leren in zijn eigen bedje te laten slapen. Als ik hem inbaker word hij nog bozer! Best lastig, want hij schrikt vaak van zijn armpjes. ‘S avonds voor de laatste fles bakeren wij hem wel in en dan valt hij na z’n fles bij ons als een roosje in slaap en kunnen we hem al slapend in zijn bedje leggen tot (meestal) de volgende ochtend. Hopelijk hou ik het vol en heb ik een overdosis geduld! Nog tips? Hem oppakken heeft denk ik weinig nut, want zodra ik ook maar een beetje buk om hem terug te leggen begint hij al te huilen.
Ha Samantha, wat zwaar… je geduld wordt echt op de proef gesteld en wat wil je het dan graag anders he! Kun je misschien proberen hem wel terug te leggen in zijn bedje als hij moe is (let op de signalen: in zijn oogjes wrijven, gapen, zeurderig worden of juist ‘hyperactief’) en er dan op een stoel naast te gaan zitten? Hij zal nu gaan huilen, maar je laat hem niet in de steek. Rustig praten tegen hem, eventueel een slaapliedje opzetten. Net zo lang tot hij slaapt. Als het langer dan een half uur duurt, hem er weer uit halen en weer opnieuw proberen als hij weer moe wordt. Als het goed is, zul je nu elke dag iets minder lang erover doen.
Wat is je bedritueel? Het helpt je kleintje als dit elke dag, elke keer hetzelfde is. Dus samen gordijnen dichtdoen, boekje lezen of liedje zingen en dan in bedje. Bedenk iets wat bij jullie past! Als hij nu ’s avonds bij jullie in slaap valt en dan terug wordt gelegd, zal hij overdag idd niet uit zichzelf in slaap weten te vallen.
Enne…. hoe oud is ie?
Wat herkenbaar allemaal! Voel me gelijk niet meer zo alleen met het slaapprobleem van mijn kleine meisje (vandaag 1 maand oud).
Ik weet, ze is nog heel klein, maar de eerste twee weken begonnen heerlijk: ze kwam zelf overdag keurig om de 3 uur om voeding (ik geef borstvoeding) en als ze niet kwam, maakten we haar wakker (op aanraden van de kraamhulp). S nachts kwam ze na de late voeding van 22.00/23.00 nog 1 keer tussen 3.00 en 4.00 en daarna s ochtends weer.
Maar na 10 dagen ongeveer verdween dit compleet en kwam ze overdag na 1, of anderhalf uur weer, zo kwam ze dus ook niet aan haar slaap, werd ze oververmoeid en huilde alles bij elkaar. S nachts bleef godzijdank goed gaan! In bed leggen, kinderwagen, doomoo of box, het maakte niet uit: slapen wilde ze absoluut niet overdag!
Daarna kwam er ook nog eens darmkrampjes bij waardoor ze, wanneer ze wakker was alleen maar kon huilen/krijsen!
Deze week gestart met de 3 R’en van Ria Blom en het lijkt te helpen. Vooral de voorspelbaarheid/regelmaat: slapen-rustig wakker worden-voeding-luiertje-even knuffelen/spelen met mama/papa-inbakeren-liedje zingen/kusje/in eigen bedje leggen na eerste moeheid signalen. Natuurlijk ging dit de eerste keren totaal niet, maar het hielp echt om haar wakker in bed te leggen, even (10 minuten) te laten huilen en daarna sliep ze! Wanneer ze echt overstuur was gingen we er even heen, legden onze handen op haar lijfje, zodat ze onze aanwezigheid voelde, wachtten totdat haar ademhaling weer rustig werd en gingen weer weg. Nu na drie dagen werkt dit prima. Althans: in haar eigen bedje!
Ze wil overdag niet in de box, doomoo of kinderwagen zonder overstuur te huilen!
Kinderwagen wel als we gaan wandelen, maar zodra we weer thuis zijn en het wandelen stopt, dan begint ze weer opnieuw! Voor nu ben ik blij dat ze overdag ook gewoon weer slaapt. Al blijft het lastig (voor mama) dat we nergens heen kunnen, omdat ze dan wanneer ze wakker wordt alleen maar blijft huilen…
Hoe oud zijn jullie baby’s en hoe ging dat bij jullie de eerste maand?
Ha lieve Judith, fijn dat je een manier hebt gevonden die werkt! Wat ik gelezen heb is dat echt een ritme pas gaat werken bij een kindje van 10 weken en ouder. Daarvoor zijn ze simpelweg te klein, schrijft mijn slaap-held Stephanie Lampe. Ik zou als ik jou was dus nog even vooral kijken naar wat je dochtertje nodig heeft qua nabijheid van jullie en als ze 10 weken is voorzichtig gaan beginnen met een ritme. Onze baby is nu 13 maand en slaap nog steeds niet door 🙂 Ik vind het boek van Stephanie Lampe: hoe krijg ik een blije baby, echt een aanrader. Zou ik rond die tijd lezen! Sterkte en gefeliciteerd met je kleine dochter!
Hoi Hanneke,
Wat herkenbaar!! Sinds we naar t buitenland zijn verhuisd (baby was toen 12 weken en is nu 6 maanden), slaapt onze baby alleen aan de borst/fles in.
We hebben al zo vaak geprobeerd om hem wakker in zijn bedje te leggen met een bedritueeltje, maar na een week vruchteloos proberen, geven we het iedere keer op. Baby snapt niet dat ie moet gaan slapen en gaat spelen en daarna heel hard huilen. Hij slaapt goed s’nachts, van 19:30 tot 6:30 en wordt misschien 1 keer wakker. Dus eigenlijk is t niet zo’n probleem. Ik hoop stiekem dat t van zelf goed komt.. Aan de andere kant heb ik mijn (Latijns-Amerikaanse) schoonzussen als afschrikwekkend voorbeeld.. Na twee jaar borstvoeding en aan de borst in slaap vallen, kunnen hun peuters nog steeds zeer moeilijk zelf in slaap vallen of pas om 11 uur s’avonds. Hoe oud was jouw baby toen je hem wakker weg ging leggen? En zou je aanraden om toch te beginnen met wakker wegleggen volgens jouw methode of afwachten of t vanzelf goed komt?
He Marieke, rond 6 maanden begonnen we met het wakker terug leggen. Snap heel goed dat je ‘opgeeft’ na een week proberen hem zelf te laten inslapen, dat is echt ontzettend zwaar. Denk dat je voor jezelf moet besluiten wat je wil… Het is mogelijk om hem uit zichzelf te laten inslapen, op een ‘lieve’ manier, namelijk door hem consequent (zo lang als nodig…) toch in zijn bedje terug te leggen en daar te troosten. Denk je toch: hm… Eigenlijk vind ik die paar keer per dag dat ik hem moet helpen in slaap te komen geen probleem, dan laat je het zoals het is. Wat ‘grappig’ dat de Latijns Amerikaanse cultuur er zo anders tegenaan gekeken wordt en kindjes gewoon aan de borst in slaap vallen! Ik ken trouwens ook genoeg Nederlandse vrouwen die dat doen Als boekentip zou ik je ‘Hoe krijg ik een blije baby’ van Stephanie Lampe aanraden. Leest echt heerlijk en heeft mij enorm geholpen. Succes en thanks voor je reactie! X
Klinkt gemeen, maar wat fijn om te lezen. Bij mijn eerste heel veel drama met slapen gehad. Naar 3 maanden begonnen op aanraden van vrienden met bedritueel en dan laten huilen, hoe erg ik het ook vond. Huilen was steeds 3 minuten (ik zet de kookwekker ervoor) eerste dag ben ik bijna een uur op en neer gelopen, maar binnen een week bijna niet meer. Helaas alleen in de avond want overdag wilde meneer niet slapen, pas met een jaar ging hij ineens slapen (ik ben vol blijven houden hem elke dag in bed te leggen, en na 45 min haalde ik hem er pas uit).
Overigens 1,5 jaar geduurd voordat meneer door ging slapen in de nacht.
Ik dacht bij nr 2 gaat dit niet gebeuren, helaas sloop het er al weer snel in, nu toch maar weer met dezelfde methode begonnen, en het werpt al zijn vruchten af!
Ha Tessa, fijn dat jij je weg hebt gevonden en met de tweede eerder met regelmaat begonnen bent!
Het is alsof je mijn zoontje van 3 maanden omschrijft. Ook bij ons is het erin geslopen dat hij overdag alleen op de arm, in de draagdoek of onderweg in de maxi cosy slaapt. Alleen aan het einde van de dag (als zijn nacht begint) kunnen we hem makkelijk (ja wel nadat wij hem in slaap hebben gewiegd) in zijn bedje leggen en slaapt hij na elke voeding gewoon in zijn bed. Over dag lopen wij kilometers met hem op de arm door het huis om hem in slaap te krijgen.
Omdat wij ook vinden dat het tijd is dat hij zelf gaat in slapen, zijn we al begonnen met hem bij de vermoeidheidssignalen in bed te leggen en te proberen (door hem niet teveel aandacht te geven en wanneer hij onrustig wordt de pink (speen pakt hij niet) te geven enz.) hem in slaap te krijgen. Vaak loopt dit uit op hartverscheurend hard krijsen waardoor hij echt niet meer gaat slapen en wij ons geduld en doorzettingsvermogen helaas vaak verliezen.
Maar door jou blog lijkt er licht aan het einde van de tunnel te zijn. We gaan gelijk met je tips aan de slag en ik hoop dat er ook bij onze zoon snel verandering te zien is!
Ik adviseer ook het boek van Stephanie Lampe, ‘hoe krijg je een blije baby’. Haar tips hebben ons ook enorm geholpen! Echt een heel fijn en positief boek. Verder ben ik blij dat je je herkent in mijn blog en hoop ik dat jullie deze negatieve spiraal kunnen doorbreken! Veel succes!!
Al bij de eerste dag gaat het veel beter, in een kwartier hebben we hem in slaap! Wat een paar aanpassingen al wel niet kan doen. Heel erg bedankt!
Oh Floor, wat een goed bericht! Heel blij voor jullie!
Hoelang duurde het voordat jullie kindje zelf in slaap valt in het bedje?
Ik ben sinds vandaag begonnen met ernaast zitten troosten enzv.. Maar ben benieuwd hoe snel het echt zn vruchten afwerpt.. Mijn dochtertje is 9 weken en valt eigenlijk alleen in de armen in slaap maar met een dochtertje van 2,5 gaat dat gewoon niet meer
hee Annemarie, 9 weken is nog zoooo klein… je begint in elk geval vroeg genoeg, dat is goed. Mijn zoontje is 1,5 en valt nog steeds niet zelf in slaap. Bij een tweede zou ik dus ook (net als jou) ook eerder beginnen met overdag ook in bedje leggen. Wat erg kan helpen is een duidelijk ritme aanbrengen in je dag met je dochtertje, bijvoorrbeeld met hulp van het boek ‘Hoe krijg ik een blije baby’ of ‘baby in een droomritme’. Die zeggen overigens dat vanaf 10 weken een baby’tje pas iets van ritme kan aangeleerd krijgen. Succces!
Wij zijn nu sinds een week toevallig begonnen met ditzelfde systeem bij ons zoontje van bijna 4 maanden. In bed leggen, huilen, weer oppakken tot hij rustig is, terugleggen, weer huilen, enz. Maar het probleem hier is dat hij na 3/4 keer oppakken gewoon zo moe is dat hij alsnog in mijn armen in slaap is gevallen! Dan gaat het natuurlijk niet werken. Tips?
Ha Marjorie,
Als ik het zo lees zou ik denken… probeer hem de 2e of 3e keer te troosten terwijl hij in zijn bedje ligt en dus niet door oppakken. Wellicht is dat een idee!
Wat fijn om te lezen dat er zoveel moeders problemen ondervinden met het in slaap krijgen van hun kindje. Mijn zoontje is nu 3 maanden oud en slaapt overdag ook erg slecht. Hij vertoont helaas maar weinig vermoeidheidssignalen, dus ik vind het lastig om in te schatten wanneer hij naar bed moet. Zijn wangetjes worden niet rood, hij wordt niet bleek, wrijft niet in zijn ogen… Hij gaapt wel af en toe, dus houd nu 3x gapen aan of de 1,5 uur als maximale wakkertijd.
Ik leg hem dan wakker in zijn ledikant en volg hetzelfde ritueel. We doen samen het rolluik naar beneden, ik zing een slaapliedje voor hem en leg hem in zijn bedje. Dan gaat zijn muziekje nog aan, krijgt hij zijn speentje en een kus en een aai over zijn bol en loop ik weg met de woorden “welterusten ventje, lekker slapen”.
Soms lacht hij nog bij het in bed stoppen, maar zodra ik wegloop gaat hij sneller ademen, huilen en uiteindelijk krijsen (klinkt bijna als een krolse kat). Ik wacht dan meestal een minuutje, loop dan terug om zijn speentje opnieuw te geven, aai over zijn bol en fluister lieve woordjes en loop weer weg. Als hij echt compleet overstuur raakt, tik ik hem even op om te knuffelen en leg hem daarna weer terug. Dit moet ik soms wel 5/6 keer herhalen.
Op den duur valt hij gelukkig wel in slaap, maar hij slaapt nooit langer dan 45 min of max een uur overdag.
Het lijkt de laatste dagen zelfs alleen maar erger te worden, terwijl ik heel standvastig ben met de methode. Wel mag hij 1 slaapje per dag bij mij doen, omdat hij dan wel langer dan 45 min slaapt en ik het belangrijk vind dat hij aan zijn slaap komt. Kan dat ene slaapje ervoor zorgen dat hij zijn bed niet wil? En hoe kan ik hem twee cycli achter elkaar laten slapen overdag? Heb geprobeerd hem even te laten begaa, maar dan raakt hij overstuur. Hem troosten werkt helaas ook niet, want zodra hij mij ziet is hij wakker en wil hij juist uit bed.
‘S avonds leggen we hem wel vaak al slapend in bed en dan slaapt hij meestal zo’n 5 uur aan een stuk.
Ha Inge,
wat kan dat toch een struggle zijn he, dat slapen! Bij kindjes van 3 maanden worden overdag 3 slaapjes ‘aanbevolen’, of in elk geval, dat is de standaard zo’n beetje. Het eerste slaapje is ongeveer 2 uur nadat ‘ie wakker is geworden. Daarna ongeveer 3 uur nadat hij wakker is, en daarna 4 uur. Het klinkt alsof je je slaapritueel helemaal goed hebt uitgedacht en je daar super consequent in bent: fantastisch! Daar zou ik sowieso niet onzeker over zijn. Ook dat je hem blijft troosten tot hij slaapt, dat klinkt ook heel fijn en lief.
Als een kindje moe genoeg is, moet ‘ie overdag 5/6 uur slaap komen. Veel he! Twee slaapcycli achter elkaar zou dus wel moeten kunnen.
Wat doe je met voeding? Ik gaf eerst altijd voor het slapen, maar ben het uiteindelijk gaan omdraaien. Dus wakker, voeden, spelen, slapen, wakker worden, voeden, spelen, slapen etc. Gaf bij ons een grote verandering, omdat hij van het drinken juist energie kreeg ipv slaperig werd.
Als tip wil ik je nog het boek ‘Hoe krijg ik een blije baby’ van Stephanie Lampe van harte aanbevelen. Daarin kun je heel veel leren over kindjes, slapen en eten. Ik vond dat boek echt een eyeopener!
Succes….!!
Hai Hanneke,
Wat een mooi verhaal! Onze dochter is 8 weken en ik wieg haar bij ieder slaapje in slaap. Vanaf wanneer kan ik jouw schema gaan toepassen?
Groetjes, Lonneke
Hoi Lonneke, dank voor je reactie! Ze zeggen dat een baby’tje vanaf 10 weken in staat is iets van een ritme aan te leren. Ik zou dus over een paar weekjes beginnen, en misschien nu al een klein beetje opletten met het wiegen en lopen 🙂 Succes!!
Heel fijn om te lezen! Ik heb al een aantal keer radeloos het CJG gebeld om toch tot de conclusie te komen dat ‘het vast vanzelf goed komt’ en nu nog maar even te genieten van het slapen in de draagdoek. Maar ondertussen is mijn kleine meid ook drie maanden en wordt het tijd dat ze overdag ook in haar bedje slaapt! Over een aantal weken ga ik nml. werken en de oma’s en het kdv gaan niet de hele dag met het kleine meisje lopen. Morgen komt er een maatschappelijk werker meekijken voor tips en zal het boek ook lenen! Hoop dat het gaat lukken zonder teveel tranen 🙂 Mijn dochtertje is wel een spugertje dus dat maakt het iets lastiger, maar ’s nachts kan ze het ook dus heb hoop!
Hi! Ik zit precies in dezelfde situatie. Hoe heb je het uiteindeljk opgelost? Mijn zoontje slaapt geweldig in de draagdoek maar in eigen bedje is het nog altijd drama. Ik ben erg benieuwd hoe je dit vorig jaar hebt aangepakt!
Hi Stefanie, ik zou als ik jou was het boek van Stephanie Lampe lezen ‘hoe krijg je een blije baby’.. Hier in lees je superveel over slaapgedrag van baby’s.
Bedankt voor je reactie Hanneke. Ik heb dat boek nu al een keer of 3 gelezen maar kom er nog steeds niet uit. Ik volg al weken voeden – spelen – slapen – voeden… ik houd de moeheidsignalen in de gaten en de max wakkertijd. Toch krijg ik mijn kleine man niet aan het slapen in zijn eigen bedje. Hij is nu 11 weken en wil nog alleen maar in de draagdoek slapen. Ik heb sinds een week met bovenstaand begonnen maar ik heb nu een vermoeide baby want hij geeft maar niet op. Als ie uiteindelijk huilend opgeeft in bedje is ie na 10min weer wakker. En als ik hem slapend in bed leg na 45min. Ik ben redelijk radeloos en weet niet hoe ik hem in zn bedje krijg. Nog tips?
Hoi Stefanie, als ik je zo lees heb je er alles aan gedaan en ligt er nu een enorme druk op jou en op je zoontje om het ‘goed’ te doen…. klinkt makkelijk misschien wat ik nu ga zeggen, maar laat het allemaal maar los. Laat hem in de draagdoek slapen en leg hem slapend terug, laat hem slapen in de box, tegen je aan.. waar hij ook maar wil. Gewoon even alles resetten en jezelf wat rust gunnen. 11 weken is ook nog maar zo klein, hij wil gewoon heel graag bij je zijn! Gun jezelf en hem rust en kijk over een paar weken weer of het zelf in zn bedje slapen lukt. Liefs en sterkte!
Ooooohw Ja, zo herkenbaar helaas… Net toevallig per ongeluk jouw methode toegepast en idd hij slaapt….! Het is ongelooflijk… Maar idd jouw verhaal zou zomaar t onze kunnen zijn. Terwijl ik dacht wel geleerd te hebben van de eerste… Nu alleen nog maar erger gemaakt. Wat ben ik blij te lezen dat er meer mensen zijn zoals wij, dank!
Liefs Rianne
Hi Hanneke, ik stuit toevallig net op je blog, lees je verhaal over het slapen gaan en ga het idd proberen bij mijn dochtertje, nu 18 dagen! Bij mijn zoontje van nu 18 maanden hebben we echt tig rondjes (lees 50-100) in de slaapkamer gelopen voor elk slaapje om hem in slaap te krijgen, tot de armen en rug het niet meer hielden zeg maar ( en het geduld ;)), alles om hem maar in slaap te krijgen zonder hard huilen in zijn bedje. Het naar bed brengen ’s avonds gaat nu iets beter (overdag kan een ander verhaal zijn!), maar nog steeds wordt hij meerdere malen huilend ’s nachts wakker, en dat wordt denk ik deze periode niet beter omdat hij En op zijn kamer slaapt sinds een maand En hij nu een zusje heeft ( grote gebeurtenis), maar we blijven proberen met papa op een bed naast hem 😉
Mijn dochtertje van nu 18 dagen, slaapt het liefst op mij, aan de borst, of gewoon na het voeden slapend aan de boob hangend, en protesteert wanneer ik haar in haar Snuggle nest (soort mandje/bedje) naast me leg op bed. 1x geprobeerd in haar echte bedje, maar alleen protest en huilen. Nou begrijp ik wel dat het lekker warm is bij mama en vertrouwd, en vind het ook geen ramp, eigenlijk best fijn ;), maar rechtop zittend de hele nacht krijg ik niet zoveel slaap en ben nu beetje bang aan het worden, wat als ik dit blijf doen, ze dan nooit meer in haar bedje wil!? Overdag is ze soms wel ok om te slapen in haar Snuggle nest, te moe om te protesteren..;) Wat denk je/jullie, moet ik nu al regelmatig oefenen met haar bedje? of is bijna 3 weken nog te jong, en kan ze nog eff op mama ‘geplakt’ blijven wanneer ze dat wil? Thanks alvast voor je/jullie feedback, grtjes, Angela
Ha Angela, dankjewel voor je reactie! Snap dat je liever geen herhaling wil van hoe het ging met je zoontje.. en dat je er nu alles aan wil doen om haar straks fijn en zelfstandig te kunnen laten slapen. Ik denk inderdaad dat 3 weken nog te vroeg is om dit te proberen, ze zeggen dat je vanaf een week of 10 voorzichtig kan proberen met iets van een ritme. Wat mij heel erg heeft geholpen is het boek ‘Hoe krijg ik een blije baby’ van Stephanie Lampe. Daardoor wist ik veel beter te herkennen wanneer m’n baby echt moe was en wanneer het het juiste moment was om hem op bed te leggen. Ook leerde ik veel over het ritme in een dag… hoe vaak moet een baby slapen, hoe lang, wanneer kun je het beste voedden/spelen. Ect. Ik zou dus proberen dat boek te lenen via de bieb, of zelfs aan te schaffen. Echt een aanrader! Veel sterkte met je twee kids! 🙂
Hi hanneke,
Mijn zoontje van bijna 3 maanden kan goed zelf in slaap vallen. Alleen word tie overdag altijd na 3 kwartier tot een uur wakker. Heb al van alles geprobeerd inbakeren speentje sussen bij hem blijven niks helpt. Heb jij nog goeie tips. Alvast bedankt, groetjes kim
Hi Kim, wat fijn dat je zoontje zelf in slaap kan vallen… maar nu wil je natuurlijk graag dat hij langer slaapt dan 1 slaapcycle. Er is namelijk bekend van baby’s dat ze in cycles van 3 kwartier slapen. Na 1 cycle worden ze lichtjes wakker en ‘moeten’ ze dus weer opnieuw inslapen. Dat lukt jouw zoontje dus niet. Wat je hier aan zou kunnen doen? Slaapt hij in zijn bedje in, of in je armen? Het schijnt dat al baby’s in hun eigen bedje inslapen, ze na de 1e cycle makkelijker weer doorslapen. Zou het een optie zijn hem als hij wakker wordt heel even alleen te laten, misschien haal je hem er net te snel uit? Wellicht valt hij na even huilen/snikken alsnog weer in slaap. Mocht dit allemaal niet helpen, zou ik het tijd geven. Dit hoort dan nu even bij hem, wie weet met een aantal weken slaapt hij ineens wel langer overdag. Sterkte! Groetjes, Hanneke
Hi hanneke,
Bedankt voor je reactie. Hij slaapt altijd in zijn eigen bedje dat is geen probleem. Ik ga proberen of dat helpt alleen de vraag is hoelang moet ik hem laten huilen/snikken. Want hij is duidelijk nog moe.
Bedankt hanneke
Groetjes Kim.
Hoi Kim, hoelang je hem moet laten huilen, dat is aan jou… wat goed voelt. Als je merkt dat hij in paniek raakt of overstuur raakt, dan duurt het wellicht te lang. Wellicht zou je een keer 10 minuten kunnen wachten? Als er stiltes vallen tussen het snikken is het ook een teken dat hij moe is/weer wordt. Succes!
Hier een meiske van bijna 6 maanden, slaapt overdag wel in de wagen maar niet in bed… niet in de wieg en niet in het ledikant. Bij vermoeidheidssignalen als gapen, wrijven in dr ogen en zeurders worden, breng ik haar naar boven… soms na 15 minuten huilen en aanmodderen lukt het… en dan is ze na max 3 kwartier weer wakker… wat te doen? Gelukkig slaapt ze snachts van 18:30 tot 7…. Groetjes marijn
He Marijn! Zou het kunnen omdat je dochtertje ’s nachts zo lang en goed slaapt, dat ze overdag gewoon minder slaap nodig heeft? Groetjes, Hanneke
Ja, dat dacht ik ook… maar omdat ze regelmatig jengelig is…. het is vandaag 3x in bed gelukt. Wel 3x 45 minuten, geen lange slaap nog. We houden vol!
Fijn om bovenstaande allemaal te lezen! Geeft weer nieuwe energie om er opnieuw voor te gaan een slaapritme aan te brengen. Hier een dochter van 8 maanden die zodra ze ’s avonds haar bedje ziet heel hard begint te huilen en sowieso om de 2 uur wakker wordt (en dan de borst krijgt en weer in slaapvalt), en een zoon van 2,5 die we ook nog steeds niet geleerd hebben om alleen in slaap te vallen (en ook nog meerdere keren per nacht wakker wordt).
Heb je hier heel misschien nog een tip voor: bij mijn zoon hebben we een fijn slaapritueel, maar kan soms wel een uur duren voordat hij in slaap valt. Hij is gewend dat er iemand bij hem is tot hij slaapt. Mijn dochter heeft het ’s avonds nodig om heel hard te huilen, soms ook wel een uur. Heb in het begin geprobeerd om zowel dochter als zoon samen, ieder in een arm, in slaap te krijgen (man werkt ’s avonds), maar het gekrijs van de jongste zorgt ervoor dat de oudste ook niet in slaap valt. Nu leg ik mijn dochtertje eerst in bed, en ga dan mijn zoon op bed leggen. Maar ze gaat zo ontzettend over de rooie dat ik daar misschien nog wel meer getraumatiseerd van raak dan zij :-), en ik dus sowieso mijn zoon niet relaxed op bed kan leggen (zelfs een soort van, uiteraard onredelijke, boosheid voel omdat ik nu mijn dochter niet kan geven wat hij wel al 2,5 jaar gehad heeft; frustrerend!) Heb na het lezen van bovenstaande direct het boek Baby in een droomritme besteld, kan niet wachten tot het binnen is!
Hoi Yvonne, jeetje wat heftig 2 kids die allebei nog niet goed (in)slapen. Hoop dat je goede tips uit het boek haalt… en dat met de tijd je kindjes fijn in hun eigen bed in slaap vallen. Sterkte en succes
Hallo Hanneke, jouw artikel is het eerste stuk waar ik echt iets mee kan. Onze dochter die nu 10 maanden is, slaapt overdag 3 keer in de draagdoek en valt ’s avonds en ’s nachts alleen aan de borst in slaap. Met alle liefde heb ik haar deze zorg gegeven, maar na 10 maanden ben ik op. En begint het lastig te worden dat ze niet zelf in haar ledikantje in slaap kan vallen en altijd slechts hele korte slaapjes doet. Ik denk dat ik er klaar voor ben om de draagdoek weg te doen en nu consequent met jouw aanpak aan de slag ga. Stoel naast bed, indien overstuur er even uit en wiegen en weer neerleggen en dat een aantal keren doen totdat ze hopelijk in slaap valt. Bedankt voor je beschrijving en tips! Ik heb nog 2 concrete vragen:
– Hoe lang zou ik overdag door moeten gaan? Stel dat ze na een uur met deze aanpak nog niet ‘opgeeft’? Zal ik haar dan weer even mee naar beneden nemen en bij het volgende moeheidssignaal weer proberen? Of doe ik dat al na een half uur of twintig minuten?
– Hetzelfde geldt voor ’s nachts. Als ze na een uur nog niet opgeeft ben ik toch onzeker dat ze misschien honger heeft of toch zo erg mijn geborgenheid nodig heeft dat ik weer de borst aanbied. Maar daar wil ik juist vanaf nu. Dat ze alleen maar in slaap valt aan de borst.
Ik hoop dat je hier nog een antwoord op hebt. Bedankt!
Ha Nynke, wat lief dat je al die tijd zo ingegaan bent op de behoefte van je dochtertje… en heel begrijpelijk dat je na 10 maanden op bent. Nu mijn zoon zelf in slaap valt in zijn bedje scheelt mij dat ZOVEEL energie, die ik in leuke momenten met hem kan stoppen! Gun ik jouw ook. Antwoord op je vragen:
– Mijn maximum dat ik bleef proberen was een half uur. Voelt dit voor jou nog te lang (denk je bijv. na een kwartier, dit wordt em écht niet, dan kun je ook een kwartier aanhouden) Maar zeker in het begin zou ik er wel de tijd voor nemen, zodat ze leert dat slapen bij het bedje hoort en jij als mama dat ook echt vindt.
– ’s nachts is het een stuk moeilijker dan overdag. Misschien zou je eerst overdag kunnen beginnen en als dat gaat haar ook ’s nachts na een voeding weer terugleggen in haar bed. Maar je kan ook zowel overdag als ’s nachts het kunnen aanpakken. ’s nachts is het voor jezelf vanwege vermoeidheid/kou wel veel zwaarder: neem jezelf bijv. voor om het ’s nachts een kwartier te proberen.
Wat je ook kiest: het gaat om het volhouden en consequent zijn, ze gaat het echt begrijpen! Heel veel succes!
Hoi,
Tweede poging tot commentaar, eerste keer mislukte, beetje jammer dus misschien nu wat korter.
Verhelderend een keer mijn situatie terug te zien ipv de aanpak van huilbaby’s, ons meisje is dat gelukkig verre van. Bij ons sloop het op ons slapen er ook een beetje in, stiekem vond en vindt ik het ook erg lekker, zo’n plopje op je. Mijn rug en de crèche geven echter nu aanleiding tot verandering, al blijkt heel veel een fase die net over gaat als ik het bijna niet meer zie zitten. De lady Is namelijk ook heel goed in in slaap vallen bij mij, als in verschonen, slaapzak, speen, optillen en ze Is al bijna vertrokken, maar nu met tandjes snachts en zwaarder worden en dus crèche… Van vast stramien de hele dag zoals bij cb genoemd wordt, daar worden we namelijk samen verdrietig van :/, ik doe dan ook mijn hond tekort.
Dan mijn vragen, ik kan eindelijk ergens luchten, zo spreekt het aan…
– jouw baby Was ook rond 6 maanden zag ik ergens, ging het dan ook naar de crèche en zo ja, hoe ging het daar? Zo nee, Lucky ;).
– Na hoeveel tijd merkte je verbetering?
– aanleiding om hierop te reageren: en na dat halfuur proberen, wat dan? Dat mis ik bij veel methodes, en dan als het niet lukt? Volgende keer weer proberen?
Wat reacties op andere commentaren… Er Was een tijd dat onze dame wel zelf in slaap viel, in haar kinderwagen en soms zelfs in bed, maar langer dan 3 kwartier Is het bijna nooit geweest, ze Is blij, groeit en ontwikkelt, volgens mij heeft ze echt niet meer nodig, ze trok ook hele nachten door..
Met meer vast voedsel eten werd het even langer en met nu tandjes zijn we de nachten even kwijt… Ik ben best fan van de gedachte ‘alles Is een fase’, ga alleen met deze methode haar een beetje proberen eruit te helpen…
Laatste, ik denk dat ik het verkeerde boek heb, ik vond ‘ slapen als een baby’ niet zo, misschien even die andere in de bieb opzoeken…
Hi Esther,
Sorry dat ik zo laat pas reageer op je reactie… dankjewel dat je hem plaatste! Ik heb het gelezen, fijn dat je in elk geval je herkent in dit blog. Antwoord op je vragen…
– Ik hoefde niet onze baby te laten wennen aan de creche, omdat we hem thuis opvangen.
– We merkten dat ons zoontje met vlagen heel goed reageerde op deze aanpak, maar over het algemeen bleef het een slechte slaper. Pas toen hij ouder dan 1,5 jaar was ging hij makkelijker zelf inslapen. Het bleef dus altijd een struggle!
– Na het half uur proberen neem je haar gewoon weer mee uit bed en ga je verder met je dag. Bij de eerste tekenen dat je denkt… nu is ze weer moe, ga je haar weer op bed leggen!
Succes! Heb je het boek al kunnen lenen van Stephanie Lampen?
–
Hartelijk dank voor je lieve woorden en tips! Ik ga over 20 minuten starten met het eerste slaapje :). Erg spannend maar ik denk dat deze liefdevolle methode zo goed bij ons past dat het ons gaat lukken. Ik zal een update plaatsen voor andere lezers die wellicht ook benieuwd zijn.
Ja, houd ons op de hoogte Nynke! Succes! X
Niet om te vroeg te juichen ofzo…maar mijn dochter (13 weken) is net voor het eerst in weken zelf in slaap gevallen! Dat was 10 minuten geleden, dus wie weet, maar toch – dit is al een hele stap.
Gek genoeg valt ze ’s avonds zonder problemen in slaap. Voeden, pyjama aan, wakker in bed tussen 20 en 21 en na wat gepruttel valt ze lief in slaap, en slaapt dan rustig 4-7 uur aan een stuk. Zelfs de speen is geen must meer. Maar overdag was het erop uitgelopen dat het of op mijn arm was (en daarmee korte slaapjes en ik kreeg weinig gedaan), of in de draagzak (op zich prima maar niet voor ELK slaapje), of in de kinderwagen (en dat komt gewoon niet altijd uit).
Net jouw aanpak geprobeerd met het motto ‘baat het niet dan schaadt het niet’, en tot mijn grote verbazing viel ze na zo’n 4 keer troosten rustig in slaap.
hee Ruth, wat goed! Je bent er vroeg bij met 13 weken… dus wie weet is dit het begin van een goede gewoonte!
Ik hoop het! 🙂 Ik vond het tijd worden voor wat meer routines, en blijkbaar was dat het goede moment, want het werkt. Ze sliep 1,5 uur en is net weer in bed in slaap gevallen voor het tweede slaapje, zonder dat ik haar hoefde op te pakken. Alleen een paar minuten in bed getroost.
DANKJEWEL voor deze post!
Hier een zoontje van 11 weken die overdag alleen op de arm of draagzak in slaap valt Bij de eerste tekenen van vermoeidheid leg ik hem in bed, maar dan gaat hij histirisch huilen. Je ziet de paniek in zijn oven wanneer je hem weglegd. Ga van het weekend structureel hem in bed leggen en troosten. Door de week lukt dit niet, want dan bel ik alleen en zijn zus van 2,5 jaar vraagt terecht ook aandacht. Iemand tips voor als er een tweede rond loopt?
‘S nachts valt hij wel zelf in slaap.
Precies hetzelfde probleem…. Ook nu afbouwen met borstvoeding… En geen speentje dus… Altijd in mijn armen in slaap vallen. Klinkt erg bekend allemaal, dus ik ga het zeker proberen!:-) Dankjewel! Ik hoop dat het net zo werkt voor mijn kleine man…
Succes ermee Nynke!
Klinkt heel herkenbaar. Maar wat doe je dan als ze na een uurtje al weer wakker wordt? Zelfde ritueel? Ik zit er nu iedere keer naast, totdat ze wegdroomt en ik ook weer weg kan dromen. Maar de nachten zijn wel erg kort zo. Mijn kleine is 9 mnd oud. Honger heeft ze niet, alleen de geborgenheid van mama wil ze. Hebben jullie nog tips?
Ik heb hier hetzelfde probleem. Mijn zoontje slaapt exact een half uur. Hij raakt dan niet meer in zijn tweede slaapcyclus. Als ik erbij blijf zitten en hem troost, ligt hij gewoon 1,5 uur te draaien jammeren en te kijken in zijn bed. Als ik er niet bij blijf, kan ik zijn tut niet terug steken en lbegint hij te wenen. Ik ben nu 2 weken consequent bezig, maar ik bouw een slaaptekort op.En begin het uren naast het bed zitten wel beu te worden.. hij is duidelijk nog moe na 30 min want hij geeuwt en in de draagzak ligt hij direct in slaap. Ik weer niet goed wat nu doen… hij is 3 maanden oud. Iemand tips?
Vandaag aan de slag gegaan met neerleggen en troosten. Alleen zodra ik de kleine terug legde was t krijsen. Ben na 40 min gestopt.
En wat zie je kleine valt heel snel in slaap.
Hoe lang probeerde jij t en na hoeveel keer viel ze in slaap?
Hoi Stefanie, hoe veel maanden is je dochtertje? Ik snap dat 40 minuten heel lang is… toch is het goed om de 1e paar keren wel door te zetten. Kost heel veel energie, maar zo krijgt ze door dat het echt okee is om zelf in bedje in te slapen en dat jij als mama er voor haar bent om haar te troosten. Mocht je dochtertje nog heel erg klein zijn (paar weken) dan zit er niks anders op dan te accepteren dat ze nu eenmaal jou als mama nodig heeft om in te slapen… en als ze wat ouder is het nogmaals liefdevol te proberen op de troosten/neerleggen manier. Succes!
Mijn dochter is nu 2 maanden/9 weken.
Twijfel inderdaad of t niet te vroeg is. Ik ben ook het boek aan t lezen wat jij aanraad hoop hier veel aan te hebben.
Dank je voor je reactie.
9 weken is te vroeg, pas vanaf een week of 10 kun je heel voorzichtig beginnen met een ritme aanleren, maar dat is zelfs nog heel pril. Goed dat je het boek hebt! Succes!!!
Ooh wat ben ik blij dat we niet de enigste zijn! Alles is zo herkenbaar.
Maar ook wij beginnen het zat te worden om haar in slaap te wiegen. Dus nu ik dit lees wil ik hier wel aan beginnen. Ik zal wel even wachten want dl (6,5 maand) heeft nu savonds last van doorkomende tandjes…
maar zodra ze daar vanaf is
Maar wel een paar vraagjes.
Zodra je zoon op bed ligt, ga je dan door tot hij echt sliep? En hoelang was jij er mee bezig tot je zoon echt zelf in slaap viel? En deed jij smiddags en savonds gelijk dit ritueel? Of begon je alleen savonds? (Dl gaat 3 middagen naar omas en die willen dit misschien niet doormaken) dat boek ga ik zeker aanschaffen!
Poeh wat is dit toch moeilijk….. Mijn dochtertje had altijd erge problemen om in haar bedje te slapen. Heb heel wat afgelopen met de kinderwagen. En heb er echt een soort “trauma” aan overgehouden merk ik. Ik werd er zo ondzeker van toen.
Nu bij mijn zoontje van een half jaar weer hetzelfde patroon……. Het liefst slaapt hij in de kinderwagen of op schoot aan de borst.
’s nachts hebben we gelukkig geen problemen met slapen met hem, maar overdag des te meer. Ik heb net je methode toegepast voor de eerste keer. Volgens mij slaapt de kleine man nu na ca. 40 minuten. Ik hoop echt dat ik het slaap patroon met hem kan vinden op deze manier. Het is zo lastig om een krijsende baby niet te geven wat hij wil. Zo voelt het voor mij in elk geval steeds. Het s mijn eigen onzekerheid. Dat weet ik ook, vandaar dat we dit nu ook samen aan het doen zijn.
Ik heb nog wel een vraag over de methode:
-Zodra ik mijn zoon in zn bedje leg gaat hij krijsen. Haal ik hem er op dat moment meteen uit? Of wacht ik steeds even voordat ik hem er weer uit haal. (voordat hij uberhaupt ingestopt is gaat hij brullen)
Alvast bedankt voor je reactie.
Liefs Dieke
Hoi Dieke, lastig he.. Qua laten huilen, dat vind ik lastig beoordelen hoor van afstand. Doe wat je moedergevoel je ingeeft maar blijf wel vasthouden aan je plan. Liefs!
Wow, ik ben toch stiekem blij dat ik niet de enige ben met dit slaap ding. Ik heb een 1 maand oud baby (mijn derde kind trouwens) maar slapen blijft een kunst. Maar hoe je het schreef (vooral dat toneelstukje), ik moest erom lachen. Heeeeel herkenbaar. Ik lees niet alleen de theorie maar ook hoe het is in de praktijk. Dank je wel!!! Je weet niet hoe deze blog mij geholpen heeft sinds vandaag al. Alleen de herkenning van de reacties van andere moeders ben ik al een beetje gerust gesteld.
Mijn partner en ik hebben veel tijd gestoken in het verhelpen van het onrustige slapen van onze dochter. Zo sliep zij onder een dekentje of in een slaapzak. Na een lange tijd van zoeken naar inbakeren en de voordelen en nadelen daarvan zijn we gekomen op de love to swaddle slaapzak van love to dream. Op deze manier hoef je niet in te bakeren maar kan een kindje in een rustige houding slapen. Echt een mega aanrader!
Leuk geschreven en goede tips. Zelf ben ik er ook niet van om m’n kleine te laten huilen. Hoe oud was jullie kleine man toen jullie dit toepaste? Lova is slechts een weekje oud, maar vraag me af of het al handig is om dit toe te passen.
Een week is veel te klein nog! Ons zoontje was een half jaar.
Mijn dochter van inmiddels vier maanden lukt het ook alleen in de wandelwagen, auto of aan de borst. Vandaag met jouw tactiek begonnen. Twee keer een half uur en mislukt. Morgen een nieuwe dag. Hopelijk wordt ze er vertrouwd mee en minder verdrietig van.
Dag allemaal!
Wat doet het deugd te horen dat we niet de enige zijn met een slechte slaper
Mijn zoontje is vandaag 6 maanden oud en kan ook niet zelfstandig inslapen. Toen hij een maand of 4-5 was, wilde het wél eens lukken. Ik legde hem weg, gaf zijn tutje en dan sliep hij. S nachts ging toen redelijk goed. Na zijn laatste voeding, al slapende zijn bedje in en dan sliep hij meestal verder. Zo niet, legde ik hem terug aan en wachtte ik wat langer tot hij goed vertrokken was. Hij werd toen s nachts vaak wakker, maar met zijn tutje te geven, liet hij toen makkelijk 6 uur tussen de voedingen. Sinds enkele weken, nadat hij eens goed verkouden geweest is, slaapt hij veel slechter s nachts en heeft hij een voeding (nog steeds borst) nodig om terug te kunnen inslapen. Vaak elke twee uur! Denk je dat die truck van troosten en wegleggen s nachts ook helpt? (Al denk ik dat mijn man dan best een paar nachten ergens anders slaapt )
Overdag slaapt hij weinig. Ik wieg hem in slaap, want wakker wegleggen lukt nooit meer. Als hij aan het dommelen is, leg ik hem neer en dan slaapt hij 45 minuten, soms een uur. Twee tot drie keer per dag. Overdag lukt het me sinds een tweetal weken om voedingen en slapen uiteen te houden, maar s nachts ben ik vaak zo moe dat ik hem aanleg en dat we beiden zo terug in slaap vallen, vier keer per nacht.. en ik vind dat ritme zo moeilijk aan te houden overdag omdat ik redelijk wat plan… Moet ik dan gewoon zoveel mogelijk thuis blijven of hoe doen jullie dat? (Amai het is van me af )
Groetjes
Frauke
Hi Frauke, dank voor je reactie. Je bent zeker niet de enige bij wie slapen lastig is. Wat goed dat het is gelukt om slapen en voedingen overdag uit elkaar te houden, ik neem aan dat je bedoeld dat je nu voedt NA het slapen? Het is trouwens logisch dat jullie s nachts na een voeding weer snel in slaap vallen, dat is zijn (en jouw!) lange slaap!
Als je echt aan een ritme wil werken kan het inderdaad slim zijn om tijdelijk veel rekening te houden met zijn slaapjes. Een kind gedeid het best bij voorspelbaarheid en elke dag hetzelfde. Misschien dus inderdaad een tijdje wat meer thuis zijn en je afspraken zo plannen dat hij in zijn eigen bedje kan slapen. Succes!! Hanneke
Dag Hanne,
Vannacht geprobeerd minder te voeden. Ik had in m’n hoofd 20u en dan naar bed, 0u, 5u, 8u en opstaan. Het was dus een héle moeilijke nacht.. 0u inderdaad gegeten en terug in slaap gevallen. Maar dan om 1u30 eruit gemoeten om te troosten. Het duurde niet lang voor hij terug sliep. 2u30 even tutje moeten geven en hem verleggen. En dan van 3u30 tot 4u30 troosten en ermee rondlopen.. dan heb ik hem om 4u45 ofzo toch maar aangelegd en dan weg gelegd en dan was hij er weer om 5u30, dan heb ik hem bij mij gepakt. En om 6u45 heeft hij alles bijeen gebruld tot ik hem van miserie om 7u15 toch maar heb aangelegd… Euh.. gewoon blijven volhouden of heeft iemand een beter idee?? 🙁
Hi Frauke, hoe gaat het nu? Vervelend dat het je zoveel energie kost allemaal… hij is ook nog heel klein natuurlijk en heeft zo te lezen veel behoefte aan z’n mama, ook ’s nachts. Hoop dat het jullie wat beter vergaat nu.
Wat fijn om dit te lezen! Zo herkenbaar. Vooral ook het stukje dat het bij anderen zo makkelijk gaat. Hier ook het boek aangeschaft en meeedere keren gelezen. Onze dochter (9,5 week) wil namelijk overdag echt nergens anders slapen dan op of bij mama. ‘ S avonds en ’s nachts slaapt ze prima en lang zelf in haar eigen bed (soms wordt ze dan wakker in bed gelegd, vaak al slapend). Ze kan dus wel in haar bed slapen. Overdag blijft het echt een drama. Of we haar nu wakker of slapend wegleggen en erbij blijven, troosten, oppakken en weer terugleggen, het heeft allemaal geen zin. Nu laat ik haar toch maar bij me slapen overdag (of lekker saampjes op de bank of in de draagdoek) want op de eerste plaats komt toch echt dat ze voldoende slaapt. Nu wil ik volgende week rustig aan weer beginnen om haar overdag (al is het maar 1 slaapje) in haar bed te laten slapen. Zeker ook omdat ik over 2 maanden weer aan het werk ga. Nu geef jij aan dat je het ongeveer een half uur probeert. Bedoel je dan dat wanneer ze na een half uur (met troosten, terugleggen etc) nog altijd niet slapen je ze pakt en bij jou laat slapen?
Hoi Doris!
Meteen antwoord op je vraag: ja, in totaal probeerde ik het een half uur met troosten en terugleggen.Maar ik moet erbij zeggen dat mijn zoontje echt veel ouder was toen ik dit probeerde… zeker al ouder dan 6 maanden! Ofwel, ik zou bij jouw kleine baby het veel korter proberen.
Als ik je verhaal lees denk ik 2 dingen:
– Je wil graag dat ze in eigen bed slaapt: dat doet ze ’s nachts al… geweldig! Dat is echt al grote winst. Maak je geen zorgen, dan gaat het ook echt overdag gebeuren.
– Je dochtertje is nog ZO klein.. Probeer de focus er een beetje af te halen voor jezelf, als dat lukt. In het boek zegt Stephanie Lampe ook dat je vanaf 10 weken pas iets van een ritme kan aanleren bij een kleintje… dus je bent er echt heel vroeg bij. Ik zou zeggen, probeer volgende week dat ene slaapje op bed, maar ga het niet forceren want dan raak je alleen maar gefrustreerd. Succes!!!
Dank je wel! We gaan ermee aan de slag. Zo fijn om te lezen dat dit bij meer kindjes voorkomt. Als ik in mijn omgeving kijk, lijkt het wel alsof ik de enige ben. We gaan er komende week mee aan de slag en ik hoop dat het haar lukt om 1 slaapje overdag in haar bed te doen.
Hoe gaat het nu Doris, is het ene slaapje in bed gelukt?
Hoi,
Een jaar geleden kwam ik deze blogspot tegen en mede dankzij hierdoor lukte het ons om onze dochter ook zelf in slaap te laten vallen. We waren toen al 8 maanden bezig…
Maar nu ben ik benieuwd hoe dat gaat met een tweede kleine. Je kan dan niet zomaar de hele tijd erbij blijven zitten met nog een peuter in huis. Aangezien jij vorig jaar ook een tweede kindje hebt gekregen, ben ik benieuwd hoe jij dat aanpakt. Mijn zoontje is nu 4 weken en ik ben dus niet van plan om tot 8 maanden te wachten.. 😉
Groetjes Chantal
Hi Chantal, wat goed te lezen dat een jaar geleden dit blog je heeft geholpen…! Ik heb inderdaad net als jou net een tweede kindje. In tegenstelling tot hoe ik het de vorige keer aanpakte, ben ik me nu al veel meer bewust van het slaapritme. Dat wil zeggen: uurtje ongeveer wakker (totaal incl. voeden) en daarna ongeveer 2 uurtjes slapen. Ik probeer slaapjes zoveel het kan in z’n bedje te doen en hem af en toe ook eens ‘wakker’ er in te leggen. Met wakker bedoel ik wel moe, dus wel gaapjes en gewoon toe aan slaap. Zo hoop ik hem te leren dat bed gewoon een toffe plek is om te zijn en dat slapen fijn is. Tot nu toe werkt dit bij ons supergoed. Hoe gaat het bij jou inmiddels?! Liefs Hanneke
Bedankt! Super super bedankt. Wij zijn je eeuwig dankbaar 🙂 We herkenden ons precies in jouw verhaal. Onze zoon is 7 weken en sliep niet in zijn bedje. Wel heerlijk op m’n arm of borst. Dat kostte me toch wel veel tijd en energie. Op advies CB inderdaad laten huilen. Maar dit voelde voor mij niet goed. Jouw methode gebruik ik nu pas 3 dagen. Met wisselend resultaat. Gisteravond was ik bekaf met in en uit bed halen. Maar sinds vandaag… Wow de kleine heeft vanmorgen meteen geslapen en vanmiddag maar 1 keer hoeven te troosten. Wat een rust in ons huis. Thanks!
Linda, wat ontzettend goed om te lezen dat je wat hebt gehad aan de tips! Liefs
Nou het boek ook maar is kopen. Baby is bijna 5 maanden en wil niet slapen overdag en al helemaal niet in z’n bed. Heb al vanalles geprobeerd en niks lijkt te werken. De manier die jij beschrijft werkt hier ook niet. Het oppakken om te troosten en dan weer wegleggen. Eerst gaat het goed maar gij wordt er oververmoeid van en kan dan niet meer getroost worden. Als ik hem oppak blijft hij krijsen en is hij eindelijk stil en wil ik hem wegleggen….. De eerste beweging naar beneden of van me af is al weer krijsen. Hoe zijn we zo ver gekomen? Doordat hij veel krampjes en Reflux had en alle tegenstrijdige adviezen die je leest.
Dus volgende maar weer lezen en uitproberen. Zucht.
Heel herkenbaar dit.. Onze zoon, nu 7,5 maand wil alleen nog maar in onze armen en het liefst die van mij, in slaap vallen.. Hij slaapt dan inderdaad maar 1 cyclus van 45 minuten. Daarna wordt hij huilend wakker. Niet meer in slaap te krijgen. Dan toch maar eruit halen, maar vaak is hij dan echt nog wel mopperig en kort daarna zie ik toch weer signalen van vermoeidheid. S avonds inslapen is hetzelfde verhaal, al slaapt hij daarna wel langer. Wordt wel geregeld wakker. Soms helpt bij hem staan en aaien wel, maar vaak is ook de enige oplossing tussen ons in verder slapen..
Ooit toen hij een maand of 4/5 was, ging hij na soms een beetje mopperen wel zelf slapen. Maar na zijn 6 maanden sprong en daarna een week ziek te zijn geweest, is het nu al ruim een maand hommeles.
Probeer nu met de tips die ik hier lees hem steeds weer terug te leggen, maar wanneer doe je dit precies? Wanneer hij niet meer huilt? Of bijna slaapt? Nu lijkt het ook vaak na een paar keer in en uit bed dat hij daarna eigenlijk helemaal niet meer moe is..
Hi! Ik ben heel benieuwd hoe oud je baby was op dat moment?
Hi Anna, een half jaar.
Hoi Hanneke,
Beetje laat na jouw post, maar de situatie klinkt onwijs herkenbaar. Wij hadden een vraag zodat we het goed begrijpen.
Onze situatie, onze dochter van 6 maanden gaat naar boven, gordijnen dicht, inbakeren, liedje zingen in bed leggen en weltrusten zeggen. Bam, de kleine meid zet het op een huilen. Uit bed halen, wiegen, rustig, zodra ze ook maar merkt dat ze in der bed gelegd gaat worden is het weer huilen.
Wat versta jij onder rustig? Dat ze half slaapt en dan in bed leggen? Nu kunnen we haar niet eens in bed leggen zonder dat ze huilt. Of toch na het wiegen huilend in bed en meteen er weer uit halen?
Groet, een vermoeide papa
Hi vermoeide papa,
Lastig he… 🙁 Als ik het zo lees voelt het alsof jullie wel echt aan het worstelen zijn. Onder ‘rustig’ versta ik stil en gekalmeerd. Dus niet perse in slaap. Bedenk goed wat je wil: als je wil dat je dochter zelf in slaapt valt in haar eigen bedje, dan is het zaak door te zetten… dus het ritueel elk slaapje hetzelfde aan te pakken en zoveel mogelijk voorspelbaarheid en regelmaat. Dus inderdaad: in bedje leggen, huilen, eruit halen, kalmeren, er weer in leggen, huilen, troosten, etc. Bedenk je goed dat je bij haar bent en ze dus sowieso niet alleen is!
Wat een top tips! Bij mij gaat het niet als een modelbaby. Maar het is nu te doen. Wat ik nog wil toevoegen is dat tijdens het eten de baby’s moe worden en je dan het gevoel kan krijgen dat ze dan moeten slapen. Maar juist is het dan de tijd om te spelen. Eerst schootcontact knuffelen en vervolgens zelf spelen in box of schommelstoel. Dit weten vaak beginnende ouders ook niet. Na 1 a 1,5 uur slapen. Dit is incl voeding.
Zo herkenbaar! Nu na anderhalf uur is hij eindelijk stil en slaapt hij;). Nu nog volhouden haha.
Hallo Hanneke,
Zooo herkenbaar. Ik struggle nu al bijna een jaar met het in slaap vallen en slapen van onze zoon. Ik geef nog borstvoeding. Meneertje valt het liefst alleen aan de borst in slaap, mijn man kan hem dus ook niet in bed krijgen. Ik word iedere nacht nog minstens om de 2 uur gewekt. Vanaf de geboorte heeft hij veel last van krampjes gehad en ik vermoed dat hij mede daardoor ook een slechte slaapassociatie heeft. Omdat ik ook behoorlijk vermoeid ben had ik geen energie meer om hem iedere nacht uit eigen bed te halen, en slaapt hij sinds een aantal maanden bij mij op het grote bed. Daardoor krijg ik hem overdag ook niet meer in zn bed. Daar komt bij dat we, toen hij 10wk oud was, naar het buitenland zijn verhuisd. Heel ander klimaat – woestijn, minder gezonde (slaap)omgeving – altijd brullende en stinkende airco’s aan en buiten veel stof/zand. En we hebben ook nog een dochter die de nodige aandacht moet krijgen.
Nu net terug in NL om te overzomeren. Gisteren ol advies lact. zijn lip- en tongriem laten klieven.. Hopelijk zullen de krampjes daardoor verdwijnen. Maar door alle gebeurtenissen afgelopen week, heeft meneertje nog slechter geslapen dan anders en is, en ik doe met hem mee, hij zwaar oververmoeid geraakt. Ik ben ten einde raad en doodop, en kwam uiteindelijk bij jouw blog terecht. Ik ben van plan om het boek ‘baby in een droomritme’ of ‘zo krijg je een blije baby’ aan te schaffen, en wil zo snel mogelijk starten met het zorgen voor een vast ritme. Welk boek denk je dat ik het beste kan doen????
Over 2wk vliegt mijn man alweer terug naar ons andere huis en sta ik 6wk alleen voor de zorg van onze 2 kids (11mnd en 3,5jr). Het liefst wil ik zo snel mogelijk starten met het aanbrengen van ritme en de ‘slaaptraining zonder huilen’ methode. Maar wat is jouw advies. Zou ik beter kunnen wachten tot na herstel van de wondjes van het lip- en tongriem klieven, met daarbij grote kans dat ik het in mn eentje moet doen. Of zou het nu ook al kunnen???
Hi Sjoukje, wat een zware tijd voor jou! Ik zou zeggen: koop het boek ‘Hoe krijg je een blije baby’. Daarin staat per leeftijd (dus bijv. 11 maanden) in beschreven wat ongeveer het ritme zou mogen zijn. Ook staan er heel veel tips in als in het blog beschreven. Probeer tot die tijd zoveel mogelijk slaap te pakken zelf en jezelf aub niet op je kop te geven als hij alleen naast jou in slaap valt. Jij bent z’n veilige baken en inderdaad heeft hij zich zo te lezen aangewend alleen met jou in slaap te vallen. Laat het even zo zijn en ga zodra je het boek hebt kijken wat er mogelijk is qua verandering. Als ik me niet vergis zit hij nu qua leeftijd in een ‘stoplicht’ periode, en dus dat verandering helemaal niet te doen is nu. Geloof dat kindjes vanaf 1 jaar er weer voor open staan. Verandering zo kort na een fysiek ongemak/pijn is ook af te raden. Lees maar. Sterkte!!!
Hoi Hanneke,
Wat ontzettend herkenbaar je blog waarin je schrijft over het niet willen slapen in zijn eigen bedje. Onze dochter is 7 weken. Kan ik dit ritueel al toepassen? We merken dat ze steeds moeilijker in slaap valt bij ons of in de draagdoek. In de wieg lukt het al helemaal niet. Inbakeren is ook nog geen succes. Het zal fijn zijn als het ritueel werkt, zodat we alle drie meer rust hebben
Hi Sanne, nee dit kan je niet toepassen op je dochter van 7 weken. Ze is hier nog veel te klein voor!! Zulke kleine baby’s willen nu eenmaal veel bij mama/papa zijn en hebben eigenlijk nog geen vast ritme in hun dag. Absoluut niet laten huilen in bedje, maar veel bij je houden. Dat is nu eenmaal zo in het begin! Ik zou zeggen: koop/lees het boek ‘hoe krijg ik een blije baby’. Zo krijg je inzicht in slaapgedrag van je baby en kun je vanaf een week of 15 voorzichtig bouwen aan een mooi slaapritme. Succes!
Kan ik deze fijne tips ook toepassen bij ons dochtertje van bijna 5 maanden?
Haar avondslaapje na de voeding van 18.00u is altijd erg lastig en dan huilt ze veel!
Hi Rebecca,
Ik zou wachten tot een half jaar. Je baby heeft je volgens de theorie van de ontwikkelsprongen nu nodig voor de knuffels, niet als trainer. Va 6-8 maanden is een baby weer heel open om nieuwe dingen te leren! Je kan het nu wel doen, maar waarschijnlijk gaat het gepaard met héél veel huilen, strijd en weinig resultaat. Beter kan je nu ‘meeveren’ met haar ritme, er het beste van maken, en over een maandje echt structuur aanbrengen bij de slaapjes. Voor meer info zou ik het boek van Stephanie Lampe lenen/kopen: ‘Zo krijg je een blije baby’, daar in staat alles wat je nodig hebt! Succes, liefs
Onze baby 3 maanden, slaapt ook heel erg slecht, alles wat ik hier lees klinkt heel erg bekend, maar…. hoe moet deze aanpak s’nachts dan?
Hoi Marcel,
Je kunt er eerst voor kiezen om de slaapjes overdag in eigen bedje proberen te doen, met het troosten zoals hierboven beschreven. Wat zou je willen, ik bedoel: waar wil je naar toe werken (ook ’s nachts?)
Vergeet niet dat je baby nog héél klein en hulpbehoevend is en hij/zij jullie nog heel veel nodig heeft en graag dichtbij jullie wil zijn.
Groetjes
Hee,
Super fijn om even alle reacties te lezen, maar ik heb nog wel een paar vraagjes. Ik ben nu sinds een paar dagen begonnen met deze methode en eerst dacht ik dus dat ik het moest blijven volhouden tot ze uiteindelijk sliep. Nu ben ik gelukkig wel al wijzer geworden dat jij zelf na een half uur stopt en het daarna opnieuw probeert. Mijn dochtertje is nu 18 weken en slaapt alleen maar aan mijn borst, dag en nacht. Eerst viel ze dan nog wel tussendoor een keer in slaap zonder borst, maar de laatste 3 weken is het alleen maar borst. En dag en nacht alleen maar slaapjes van 45 minuten en dan weer wakker. Overdag trek ik dat wel, maar elke nacht na 45 min wakker worden nu niet meer. Dus vandaar dat ik begonnen ben met deze methode, omdat ik haar het liefst niet wil laten huilen. (Ook al huilt ze natuurlijk nu wel heel veel door dit te doen haha) Ik pas het nu vooral overdag door, want snachts doe ik droomvoedingen, maar tot nu toe blijft zij zo erg huilen steeds als ik haar neer leg. Als ik haar dus rustig heb gekregen, wat soms echt een kwartier of soms langer duurt en haar weer neer leg als ze aan het doezelen is of even rustig is, dan begint het weer opnieuw. Ze wordt heel moeilijk getroost en als ze eenmaal doezelt en ik leg haar neer is ze gelijk weer wakker. Hoe lang duurt het voordat dat iets beter gaat? Of werkt het nu averechts? Soms denk ik dat ze zelf niet weet er gebeurt en dat ze denkt van wat doe je, ik slaap bijna?. Misschien wel logisch, want ik ben nu haar slaapassociatie, en dat moet ze soort van afleren. Krijgt ze op een gegeven moment dan wel door dat het bedoeld is om haar te laten slapen zeg maar? Dat ik haar neer kan leggen en dat ze dan rustig blijft en dan met bijvoorbeeld hulp zoals troosten met ssstt en een aai over haar bol dat ze dan in slaap valt? En is het slim om deze methode dan continue toe te passen, zonder dat ze tussendoor nog een keer aan mijn borst in slaap valt, omdat het misschien dan weer een verkeerd signaal geeft, of kan dat wel? Soms lijkt ze het nodig te hebben, maar ik weet dan niet of ik daar wel goed aan doe. Hoop vragen, maar hoop zo dat dit werkt!
Groetjes Jamilla
He Jamilla, wat ben jij een lieve toegewijde moeder… dat je zo dicht bij je dochtertje wil blijven en haar in alle liefde slapen wil leren. Petje af! In dit blog wat ik heb geschreven: http://www.fittevrouwen.nl/baby/baby-slapen-zonder-huilen/ lees je meer over het goede moment om je dochter een nieuw slaapritme aan te wennen. Helaas zit je dochtertje nu in een rode fase (zie blog wat ik linkte voor meer uitleg), dus verandering gaat nu héél moeizaam.. maar dat had je al gemerkt. Ik zou nu kiezen voor dat wat jou de meeste energie als moeder geeft. Dus toch slapend terug proberen te leggen en accepteren dat ze nu eenmaal kort slaapt overdag. Zo kost het jou de minste energie en kun je straks op een goed moment (als ze iets groter is) opnieuw werken aan een slaapritme zonder tranen. Liefs en succes!
Wat heerlijk om dit te lezen. Zonder oordeel, met zoveel liefde! Fijn, dank je!
Ik hoor ook altijd dat baby’s rust en regelmaat nodig hebben om goed te kunnen slapen. Het lijk mij ook verstandig om het bedje het vertrekpunt te laten zijn. Zo kan een baby wennen aan eenzelfde vertrouwde omgeving om in slaap te vallen denk ik. Natuurlijk blijft het normaal dat het niet altijd wil slapen en huilt.