
Renske Tjoelker is mamacoach en helpt in haar praktijk mama’s die vastlopen. Wat als je je niet meteen gelukkig voelt als moeder? Vorige week deel 1 van het interview en deze week een hele lijst met tips. Wat kan je doen als je je onrustig en gestrest voelt als moeder of zwangere vrouw?
Wat voor problemen kom je tegen in je praktijk?
“Zwangere vrouwen die opzien tegen de bevalling. Moeders die niet genieten van de eerste periode met hun baby. Ze zijn bijvoorbeeld overweldigd door het moederschap en de verantwoordelijkheidsgevoelens. Ze zijn totaal uitgeblust door slecht slapen of problemen met de baby. Ze ervaren angstgevoelens, schuldgevoelens en vermoeidheid. Dan heb je ook moeders die een betere balans willen tussen werk, gezin en zichzelf. Ze hebben zichzelf lange tijd weggecijferd voor hun werk, gezin, partner en familie en voelen zich opgebrand.”
Tips van Renske
Door gesprekken onderzoekt ze samen met de client het probleem. Dat kan voor ieder anders zijn. Daarna gaan ze aan de slag met de volgende lijst met tips.
– Accepteren van hoe het nu is. Dit is het lastigst, maar geeft juist het meeste rust. Geef het vechten op, daarna ga je je juist beter voelen.
– Accepteren dat negatieve gevoelens er ook bij horen. Je hoeft ze niet weg te drukken, daar worden ze nog groter van. Het is ok om je niet ok te voelen. Deze gevoelens gaan ook weer voorbij.
– Voel en ervaar hoe het met je is en luister naar jouw behoefte. Doordat je die zolang hebt genegeerd, ben je juist vastgelopen.
– Inbouwen van genietmomenten: 30 minuten per dag iets leuks doen.
– De genietmomenten /complimenten aan jezelf opschrijven.
– Leren om je problemen te delen met mensen die je vertrouwt. Je bent niet alleen. Veel vrouwen worstelen alleen en zijn eenzaam.
– Hulp vragen aan de omgeving: oppassen, boodschappen, huishouden. Zodat jij (in elk geval tijdelijk) meer tijd krijgt om op te laden.
– Leren om voor jezelf te zorgen. Vaker nee-zeggen tegen anderen, vaker om hulp vragen.
– Kiezen voor wat nu ècht belangrijk is voor jezelf. Als je het belangrijk vindt om in een weekend genoeg quality-time te hebben met je gezin, betekent het dat je nee zegt tegen een bezoek waar je tegenop ziet. Er komt alleen nog bezoek waar je van geniet.
Wat is voor jou destijds een belangrijke tip geweest die jou hielp de situatie weer de baas te kunnen?
“Acceptatie van hoe het nu is. Accepteren dat negatieve gevoelens er ook bij horen. Je hoeft ze niet weg te drukken, daar worden ze nog groter van. Het is ok om me niet ok te voelen. Deze gevoelens gaan ook weer voorbij. Voel en ervaar hoe het met je is en luister naar je behoefte. Want door dit te negeren, ben je juist vastgelopen.”
>> Lees hier deel 1 van het interview met Renske
>> Renske heeft een boek geschreven over dit onderwerp en heeft een coachingspraktijk in Utrecht.
>> Is er een tip die je in het bijzonder aanspreekt?
Leren om goed voor jezelf te zorgen heeft mij toentertijd veel opgeleverd! Ik was op een gegeven moment zo uitgeblust dat ik niet eens meer wist wat genieten van.. was! Mijn leven met een baby was een soort van wereld met honderdduizend verantwoordelijkheden die ik niet los kon laten of uit handen wil & kon geven. Het was mijn baby, mijn verantwoordelijkheid. Kortom is was moe, eenzaam en gestrest. Zes jaar later hierop terugkijkend vind ik het zo fijn dat er steeds meer openheid is over dit onderwerp. Je staat er inderdaad niet alleen voor, anderen helpen je graag! En laat je vooral niet misleiden door alle zevende hemel, het is één grote roze wolk verhalen.