
Yes, je bent zwanger. Je kan vast niet wachten om alles te weten te komen over het kleine kindje in je buik. Boeken, internetsites, kalenders of gewoon the old fashion way: via je zus, moeder of vriendin. Maar… hoe zit dat eigenlijk met de verwekker van je kind? Wat moet hij eigenlijk weten op het moment dat jij zwanger raakt? Vandaag op het blog de man aan het woord: wat was nuttig om te lezen en te weten vooraf? Zwanger: wat mannen moeten weten.
Welke boeken waren nuttig?
‘Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt’ – Kluun
“Om eerlijk te zijn: vooraf alleen ‘Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt’. Die is vermakelijk en vanuit mannelijk perspectief geschreven. Er is gewoon heel weinig voor de man geschreven, op een ‘niet zweverige manier’. Kluun schrijft met humor. Die weet dat je als man het liefst in de kroeg staat om over voetbal te lullen. Zijn belangrijkste regel: je vrouw heeft altijd gelijk. Dit boekje had ik een keer gekregen, ik heb het altijd bewaard tot het moment dat ik vader zou worden.”
‘Oei ik Groei’ – Frans X Plooij
“Als de baby er is, is ‘Oei ik Groei’ een handig boek. Omdat je dan houvast hebt die eerste paar weken. Je weet wat normaal is of niet en je wordt gerustgesteld. In een baby zit dus al een hele ontwikkeling en per dag kan die verschillen. Dat een baby fases doorgaat, dat hoor je vooraf niet.”
‘Het grote wonder’ – Lennart Nilsson
“Het grote wonder’ is leuk om beleefd in mee te kijken, maar eigenlijk heb je meer aan de app ‘Zwanger’. Die app had m’n vrouw geïnstalleerd. Was leuk omdat je elke week even een update kreeg en dan was je in vijf minuten op de hoogte. Ik wil niet als een botte hark overkomen, maar je krijgt zoveel verhalen onderweg mee van mensen die je spreekt: daardoor werd ik ook voorbereid.”
Meegaan naar zwangerschapsyoga/gym
“Ik ben één keer mee geweest naar yoga: de bevalling stond centraal. Dat was op zaterdagochtend om tien uur en ik was heel bang dat ik een bekende zou tegenkomen. Op mijn paarse matje en mijn sokjes, dat zijn niet de momenten die je trots op twitter deelt. Er zaten wel een stuk of zeven mannen trouwens, ik had het idee dat ze allemaal niet echt op hun gemak zaten. We gingen ademhalingstechnieken doornemen en houdingen oefenen die fijn zijn om in te bevallen. Die lerares was trouwens precies wat je ervan verwacht. Het was allemaal wel handig om te weten, dus zet je ego aan de kant en ga gewoon een keer mee met je vrouw.”
Infomiddag verloskundigepraktijk
“Bij de verloskundigenpraktijk zijn we ook naar een infomiddag geweest over de bevalling. Dat was echt heel handig. Toen hoorde ik bijvoorbeeld dat een bevalling geen tien uur lang achter elkaar door schreeuwen en persen is, maar dat daar ook fases in zijn en een bepaalde opbouw. Hoe vaak denkt een man nou over een bevalling na? Hier leer je het. Belangrijkste lessen: wanneer moet je hulp inschakelen en wat kan je een beetje verwachten. Aanrader.”
>> Lees ook: De Man over de bevalling
>> Hoe heeft jouw man zich voorbereid?
copyright foto: fittevrouwen.nl
Haha leuk! Hier bij de eerste elke week een mailtje van de papa planner. Verder geloof ik weinig. Bij de tweede helemaal niets specifieks. Geen pufcursus, geen bevallingsbijeenkomst, geen yoga, geen boeken. Alleen een vrouw die af en toe hysterisch wat roept 😉
Jammer dat wij een week moeten wachten.de spanning wordt goed opgebouwd ;-).Erg leuk om de man zijn kant vd bijzondere gebeurtenissen omtrent zwangerschap eens terug te lezen.
Leuk! Hier ongeveer hetzelfde: Kluun, info-avond, avondje yoga en de Zwanger-app.
Nu ook wel érg benieuwd naar je bevallingservaring! 🙂
Ik mis de haptonomie en zwangerschap waar beiden komen 5 x tbv contact maken met kindje en voorbereiden op bevalling op individuele wijze – geen groep! Er zijn 2 boeken over zwangerschap en meer over haptotherapie
Dat is inderdaad ook een manier waarop stellen zich kunnen voorbereidden, via haptonomie. Wij hebben dat niet gedaan, daarom wordt het in dit blog niet genoemd.