
Bij mij in de supermarkt winnen de producten van de geit terrein. De mekkerkoning is aan een opmars bezig! Wat zijn de voordelen van deze witte motor? En is het geschikt voor baby’s?
Koemelk is zo vertrouwd voor onze generatie, praktisch iedereen is er groot mee geworden. In vergelijking met koemelk is geitenmelk een stuk minder zoet. En, er zit een bijsmaak aan. Het proeft zoals een geitenstal ruikt, vind ik. Toch vind ik de yoghurt met wat fruit erdoor wel lekker zacht van smaak. Alleen de melk, neh. Gelukkig doe ik dit minionderzoekje om te kijken of de geitenzuivel geschikt is om een melkvoeding van mijn 10-maanden oude baby te vervangen. De borstvoeding is nu afgebouwd en dus zitten we weer op 4 voedingen per dag (24 uur). Dit is teveel! Ik wil graag 1 voeding overdag vervangen door een papfles met zuivel of iets dergelijks en later nog een voeding laten vervallen. Dit zijn trouwens de voordelen van geitenmelk boven koeienmelk.
Voordelen van geitenmelk voor baby’s
Meer calcium
In vergelijking met koemelk heeft geitenmelk meer calcium en meer zink, selenium, vitamine A en D.
Geitenmelk is beter te verteren
Er zijn mensen die geen koemelk kunnen drinken, maar wel tegen geitenmelk kunnen. Dit komt omdat geitenmelk zo’n 10% minder lactose (melksuiker) bevat. Ook is geitenmelk beter te verteren Geitenmelk is in de maag een lossere, zachtere en meer poreuze massa, waardoor deze makkelijker verteerd kan worden. Waar koemelk in 2,5 uur verteerd wordt, duurt dat bij geitenmelk maar 40 minuten.
Bron van energie
Geitenmelk bevat meer essentiële vetzuren (omega’s 6) dan koemelk. Deze vetzuren zijn een snelle bron van energie en worden niet opgeslagen als lichaamsvet.
Opname van ijzer
Het regelmatig drinken van geitenmelk is dus goed voor mensen die last hebben van een ijzertekort. Geitenmelk versterkt de voedingsopname van ijzer en de aanmaak van hemoglobine, dat nodig is voor de stofwisseling en het zuurstoftransport in het bloed.
Flesvoeding gemaakt van geitenmelk
Er is een onderscheid tussen geitenmelk en geitenmelk. Met de ene wordt in artikeltjes op internet geitenzuivel rechtstreeks uit de uier bedoeld en met de andere wordt flesvoeding bedoeld. Vanaf begin 2014 is opvolgmelk van geitenmelk aan een opmars bezig in Nederland. Wij zijn daarmee één van de laatste continenten want in de rest van de wereld wordt er al eeuwen lang volop gebruik gemaakt van deze melk. Kennelijk zijn wij nu eenmaal volledig hooked aan koeienmelk. De opvolgmelk is voor mij niet geschikt, omdat ik juist een flesvoeding wil schrappen.
Lees ook: Baby ziet mama voor het eerst
>> Maar die zuivel, dat is misschien wel wat. Wat denk jij, is pap van geitenzuivel uit de supermarkt (zo’n 200 cc per dag) geschikt om te geven voor een baby van 10 maanden? Wat zijn jouw ervaringen hiermee? Ik hoor het heel graag!
Wij hebben wel de opvolgmelk gebruikt, maar vanaf een maand of tien hebben we één flesje pap met houdbare melk gegeven. Wij hebben dus gecombineerd en dat ging heel goed. We geven nog steeds een beetje opvolgmelk voor de vitamines, maar dat is vooral verdund. En verder voor de pap de houdbare melk. Ik zou het gewoon proberen als ik jou was, dan merk je het vanzelf 😉
Opvolgmelk van geitenmelk? Waarom de keus voor houdbare melk in plaats van verse? Just curious!
Dag,
Mijn baby is 3manden mag je al met verse geitenmelk beginnen?? Zo niet vanaf wanneer dan? Welke maand !
Alvast bedankt!
Hoi! Nee verse geitenmelk is veel te eenzijdig voor je kleine baby. Je moet dan echt nog speciale babyvoeding geven.
Ben wel even benieuwd waarom je geen papfles met koemelk mag geven. Ik geef het niet en weet ook niet of ik het ooit ga geven, maar heb geen idee waarom niet?
Ha Margot, zag dat je het op FB ook gevraagd had 🙂 De reden is dat het stofwisselings- en spijsverteringstelsel nog niet volgroeid is en de samenstelling van koemelk niet goed is voor zulke jonge kindjes. Ook CB raadt het af, het zou bij kunnen dragen aan allergieën en spijsverteringsproblemen.
Misschien een stomme vraag: maar hoe zit het met amandelmelk? Kan je dat wel geven aan je kindje? Ik heb geen idee eigenlijk…
Ha Sterre, supergoeie vraag… ik ga binnenkort een blog schrijven over sojamelk, amandelmelk en andere plantaardige drankjes voor je baby.
Waar overal voor gewaarschuwd wordt is het vervangen van opvolgmelk/moedermelk door amandelmelk. Dat is uiteraard niet okee, vanwege de lage voedingswaarde in de amandelmelk. Maar ik denk dat bij een iets oudere baby van een maand of 10 het prima is om 180 cc amandelmelk te geven met pap, in plaats van koe- of geitenmelk (koemelk mag sowieso pas na 1 jaar!) Ik zou wel de ongezoete variant geven, omdat ik de normale versie erg veel suiker is toegevoegd. Wel in je achterhoofd houden dat het een vrij eenzijdig drankje is en in bijvoorbeeld geitenmelk meer voedingsstoffen voor je baby zitten.