
In Engeland is het de populairste pijnstiller bij bevallingen: lachgas. In Belgie is lachgas in opkomst. In Nederland blijft het stil. En waarom eigenlijk?
Dat lachgas, hoe werkt dat?
Lachgas breng je zelf ‘in’, door middel van een mondstukje waarbij je een mengsel van zuurstof en lachgas binnenkrijgt. Na 30 seconden gaat het werken en het werkt als een korte bedwelming. “Het voordeel is dat de aanstaande moeder de controle even los durft te laten. Het werkt ontspannend, je gaat lachen. Dat helpt bij de bevalling. Het is een soort drug, maar het is snel uitgewerkt.” zegt verloskundige Mariël Croon in de Telegraaf Vrouw.
Lachgas zorgt er voor dat je wat doezelig wordt en dat je beter kunt ontspannen. Omdat lachgas een stimulerend effect heeft op het aanmaken van lichaamseigen pijnstilling (endorfine), wordt de scherpste pijn niet meer gevoeld. Daardoor ben je beter in staat om de weeën op te vangen. Het grote voordeel van lachgas is dat het geen invloed heeft op het verloop van de bevalling en heeft ook geen effecten op het kind. Sommige vrouwen kunnen er heel uitgelaten en blij van worden, vandaar de naam “lachgas”.
Mariël Croon: “In Engeland wordt het wel veel gebruikt. Daar zijn nooit nadelige gevolgen gerapporteerd. Hier is een zaak geweest van Nederlandse verpleegkundigen geweest die zelf een gehandicapt kind ter wereld gebracht hadden, en dachten dat het daardoor kwam. De rechter heeft geconstateerd dat er geen verband was. Toch is door die rechtszaak de methode bij ons in onbruik geraakt.”
Gas ’n air
Ik ken lachgas uit één van mijn favoriete bevallingsprogramma’s, One born every minute. Daar gebruikt bijna iedere vrouw het. Maar echt, je hoeft maar een aflevering aan te klikken en bingo.
Ik zou zelf graag lachgas hebben geprobeerd tijdens de bevalling. Wellicht had ik dan een ruggenprik kunnen voorkomen! Who knows.
Mocht je tijdens je zwangerschap trouwens om medische redenen in het ziekenhuis moeten bevallen onder leiding van de klinische verloskundige of de gynaecoloog, dan kun je niet voor lachgas kiezen. Maar kan je alleen gebruik maken van de andere vormen van pijnbehandeling. Lachgas mag je dus wel gebruiken met je eigen verloskundige! Mits ze het dus aanbieden… want het is langzaamaan in opkomst.
>> Hoe denk jij over lachgas?
Meer lezen over bevallingen? Leuk als je me volgt via Fitte vrouwen op Facebook en Instagram
Dat je van lachgas gaat lachen tijdens het bevallen, daar geloof ik echt helemaal niets van ;)!! Ik heb het zelf mogen gebruiken (ik woon in Engeland). Bij mijn eerste bevalling hielp het mij vooral om te focussen op mijn ademhaling, maar je komt in een soort van roes en alles begint te draaien. Het hielp niet met de pijn zelf, maar je kunt er misschien ietsje meer afstand van nemen omdat je een beetje high wordt. Ik vond het draaierige gevoel alleen niet prettig en had achteraf het idee dat ik de bevalling niet bewust had meegemaakt, dus bij de tweede bevalling (in het water) heb ik daarom ook helemaal geen lachgas gebruikt. Wel tijdens het hechten daarna, en daarvoor vond ik het wel weer super. Je krijgt het hier gewoon in het ziekenhuis, birth centre of zelfs bij thuisbevallingen.
Ja, ik wist dat jij het gebruikt had uit je Mamamaandag! Kan me voorstellen dat die roes niet fijn is en je achteraf denkt… wat is er allemaal gebeurd! Goed en knap dat je tijdens je 2e bevalling helemaal zonder pijnstilling bent bevallen!
Ik vind het trouwens wel een goede tussenoplossing als je wilt proberen om zo natuurlijk mogelijk te gaan en andere pijnstilling te voorkomen. Dan heb je in ieder geval iets wat misschien wat verlichting brengt of in ieder geval afleiding. Het heeft er voor gezorgd dat ik verder geen enkele andere pijnstilling heb gebruikt.
Vergeet bij de.opties de pethidine prik niet.. haalt ook de ergste randjes eraf. Heb ik bij de eerste gehad. Vond het toen heel fijn maar na de tweede (zonder pijnbestrijding) vond ik dat fijner omdat je gewoon helder bent.
Ik ken die prik dus helemaal niet… ken behalve jou ook niemand die er eentje gehad heeft! Ook bij verloskundige nooit voorlichting over gehad!
Oh wat gek zeg.. het was best fijn op zich hoor, heb tussen de weeën Door kunnen slapen.. en ze hadden hem ook zo gezet hahaha..
Het wordt in het ikazia ziekenhuis te Rotterdam gegeven. Daar is het wel zo dat je continu een masker op hebt voor de afvoer. Niet echt charmant!
Las inderdaad over zo’n masker! In Engeland hebben ze gewoon zo’n soort tuutje waar het uitkomt.
Ook in het Sophia Geboortecentrum in Rotterdam hebben ze lachgas. Heb het zelf niet gebruikt, dus kan er verder niets over vertellen, maar de mogelijkheid is er wel. Bevallen in het Geboortecentrum ben ik overigens wel enthousiast over! Rustig en intiem, maar wel aan het ziekenhuis vast dus mocht je toch nog andere pijnbestrijding dan lachgas willen ben je er al bij in de buurt. Niet nodig gehad, maar ik vond het een fijne gedachte 🙂
Ook in het Geboortecentrum van het WKZ in Utrecht is lachgas één van de opties voor pijnbestrijding.
Inderdaad een fijne gedachte. Die ruggeprik klinkt allemaal wel zo makkelijk, maar heeft toch ook wel de nodige risico’s en nadelen. Maar het loont dus de moeite om vooraf eens rond te vragen bij ziekenhuizen in de omgeving, want het is niet zo ongebruikt als het lijkt in het artikel van de Telegraaf!