
Zodra baby’s kunnen kijken en daarna pakken en voelen, komt het speelgoed in beeld. Als jonge ouder ben je soms compleet overweldigd door alle keuzes in de winkel. Bovendien krijg je vaak veel speeltjes van kraamvisite. Wat is ‘goed’? Wat vindt je baby leuk? Om een beetje orde te scheppen in de chaos heb ik de vier meest geliefde speeltjes van onze babe op een rijtje gezet.
Onze baby heeft graag iets in z’n handen. Na een kwartier is hij het speeltje meestal zat en wissel ik om. Hoewel, soms kan hij ook rustig een uur zoet zijn met een bepaald stuk speelgoed. Ik zorg ervoor dat hij niet tussen tig verschillende speeltjes in ligt en niet weet waar hij moet kijken. Ik geef hem zijn speelgoed aan en kijk eerst even mee wat het is. Kijk baby, het kan piepen, het is zacht/hard, het is mooi kleurig, het maakt een knispergeluidje en kan schuiven. Ik heb eigenlijk geen idee of dit een beproefd recept is, maar voor deze babe werkt het.
Hier komen de vier knijters, we tellen af naar nummer 1. Welke stukken speelgoed doen het altijd goed? Als eerste het doekje dat je bovenaan deze blog ziet.
4. Knisperdoek
Wat kan je ermee? Je kan er aan frunniken, de hoeken zijn gevuld met plastic waardoor het knispert. Lekker om over je hoofd te leggen als je de boel even zat bent, lekker om lawaai mee te maken en gewoon lekker om in je knuisten te hebben.
3. Schuimboekje
Dit is eigenlijk een badboekje, omdat het drijft. Wat je ermee kan? Ik dacht dat je het nooit zou vragen. Echt goddelijk om op te kauwen deze, buigt zo lekker mee in je mond. Je kan er met je nagels overheen krabbelen. Je kan er in knijpen. Bovendien zie je felle kleuren, dus als het je lukt een bladzijde om te slaan heb je weer wat nieuws te kijken.
2. Ringen
Al vanaf dat baby klein is gebruiken we deze ringen. Het is samen met het knisperdoekje het eerste speelgoed wat ik aanbood. Je kan ze makkelijk aan de kinderwagen hangen. Ze bewegen, ze zijn kleurig. Wat je ermee kan? Nou, er met je handjes tegenaan slaan bijvoorbeeld, dan rammelt het als een gek. Je kan je erin vast klauwen, ze in je mond stoppen en er eindeloos op sabbelen. Als ze boven de wipstoel hangen en ze laag genoeg hangen kan je er jezelf aan optrekken. Cool!
Tussen de dichte ringen zie je ook ‘open ringen’, dat zijn van die link ringen waarmee je speelgoed kan ophangen aan bijvoorbeeld de kap van de kinderwagen. Heel handig, aanrader!
1. Speelring
Onbetwiste nummer 1 in de eerste 6 maanden. Een doorgevertje! Van merk Nuby. Op het oog niet zoveel bijzonders, zeg je? Wait for it. Met dit speelgoed kan je geluid maken, de blaadjes van de bloem zijn superlekker om op te sabbelen (zoals je ziet op de foto…) en ze knisperen ook nog, het beweegt, draait, rammelt en je raakt nooit uitgekeken op de wesp en het lieveheerstbeestje en het oranje ringetje. Nummer 1 favoriet!
>> Kan je nog herinneren waar jou baby graag mee speelde?
Heel herkenbaar wel, dat doekje op de eerste foto! Luuk speelde als baby ook met een soort popje met stof, niets bijzonders maar werd toch zijn lievelingsspeeltje!!
Popjes en bloemetjesdoekjes zijn heus ook leuk voor jongetjes!
Haha leuk geschreven! Hier is een knuffelaapje met gekleurde ringen favoriet en een knisperboekje met dieren. En sinds deze week ook de lelijke babygym (daar bestaan echt geen mooie exemplaren van he?), daar kan je lekker tegenaan schoppen en slaan.
Ho es! De babygym, fantastisch! Misschien is dat ook nog wel een idee voor die van mij. En… knisperen is altijd goed he 😉
Alles wat rammelt en knispert is goed ja! 🙂 Ikea heeft trouwens wel een interieurproof babygymding, van hout. O en hydrofieldoekjes en dekentjes doen het hier ook goed. Om op te eten, natuurlijk!
Hier n kleine zwart witte zachte voetbal, wordt helemaal wild als hij hem ziet! Verder ook van die ringen een knisperende auto en de ikea konijn in wortelauto. Verder een paar zwaai / ram dingen die herrie maken en vooral ook de roze plastic beker in bad en de krakende verpakking billendoekjes!
Een voetbal…! Haha, superleuk. Grappig dattie ook met alledaagse dingen speelt als een plastic beker en een verpakking, zo lekker normaal gebleven die jongen 😛
Hahaha twee voeten op aarde je kent ons 😉 maar probeer dat zoveel mogelijk, wat ik tijdens mijn werk op een opleiding heb geleerd: voor een baby is alles nieuw, interessant en het waard om te onderzoeken. Ook een ijsklontje, scheerschuim, een ballon, een onderzetter, een stuk tijdschrift, een leeg bakje met ongekookte rijst of macaroni, of het potje luuf waar rune net een kwartier tegen heeft zitten kletsen!
Wat ik enorm mis in het bovenstaande artikel is duurzaam houten speelgoed. Speelgoed wat van generatie naar generatie overgaat.
Dank voor de reactie! Wij hebben ook houten speelgoed, maar baby speelde op deze leeftijd nu eenmaal het liefst met dit speelgoed. Ik heb het lijstje eerlijk gemaakt, niet wenselijk 😉