
De lach van je baby! De allereerste, en speciaal voor jou. Maar wanneer krijg je de eerste glimlach? En wat zegt het over de sociale en emotionele ontwikkeling?
De eerste echte glimlach van je kindje zegt iets over de ontwikkeling. Het is een teken dat ‘ie gezichten leert herkennen en dat zijn zicht verbetert. Zijn hersenen en zenuwstelsel zijn genoeg ontwikkelt om echt contact te maken met iemand. Het is ook een teken waarmee hij laat merken dat ie tevreden is. Een lach is dus -duh- iets zeer positiefs. Voor ons als mama ook het eerste teken van liefde wat je terugkrijgt!
Wanneer krijg je eerste glimlach van je baby?
Direct na je geboorte kun je een zogenaamde reflex glimlach van je baby krijgen. Maar deze verdwijnt als hij of zij ongeveer 2 maanden oud is en dan kun je de eerste echte lach zien verschijnen. De eerste glimlach zal dus tussen de 6 en 12 weken zijn.
Verschil tussen reflex lach en echte glimlach bij baby
Je kunt het verschil tussen een reflex en echte glimlach zien door de timing en de lengte van de lach. De reflex glimlach is vaak korter en op willekeurige momenten, wanneer de baby slaapt of vermoeid is bijvoorbeeld. De ‘echte’ glimlach komt niet willekeurig, maar in reactie op iets. Bijvoorbeeld als de baby je gezicht ziet of bij het horen van een broertje of zusje met een hoge stem. Als het een echte glimlach is, zie je de emotie echt terug in de ogen van je baby en stralen de ogen.
Lees ook: Krijgen ouders vaker een derde kind als eerste twee zelfde geslacht hebben?
Kun je een baby laten lachen?
Wil je baby maar niet lachen en krullen de mondhoekjes niet? Why so serieus babe… 🙂 Je kunt een aantal dingen doen om je baby aan te moedigen:
- Praat vaak met je baby: zorg ervoor dat je hem of haar de tijd geeft om te “reageren”
- Maak oogcontact en glimlach veel naar hem of haar gedurende de dag.
- Doe eens gek 🙂 Maak grappige gezichten of geluiden, doe dieren na, blaas op de buik van je baby.
- Overdrijf het niet, baby’s zijn in ontwikkeling en moeten hun emoties nog reguleren. Ze krijgen al veel prikkels.
- “Baby’s zijn het hard aan het werk met hun emoties en kunnen daardoor weg kijken of ze krijgen te veel prikkels”, zegt kinderpsycholoog David Elkind, in zijn boek Parenting on the Go: Birth Six, A tot Z. Geef je kind een kleine adempauze en probeer het later opnieuw.
Welke stappen maakt je baby met lachen?
Als je baby eenmaal begint te lachen, dan zal hij dat blijven doen. Hij of zij zal merken dat je het leuk vindt en doet het vaker. Dat zegt de Amerikaanse dokter Elkind op dit blog. Je baby zal er geluidjes bij maken. De volgende mijlpaal is dat hij of zij reageert op een favoriet (slaap)liedje of als je op een bepaalde manier praat. Als je baby iets verder is hoeft hij alleen papa of mama maar te zien om te gaan lachen. Vervolgens zal hij ook naar andere baby’s gaan lachen, tot het moment dat hij of zij even bang wordt voor vreemden (meestal rond de zes maanden). De blije reacties die je baby krijgt op zijn lach zal de baby goed doen.
lees ook: Baby’s geboren in lente en zomer worden minder snel ziek
Wanneer gaat een baby hardop lachen?
Rond de 5 maanden zal je baby je gaan verrassen met echt hardop lachen, dan giert hij het voor het eerst uit. Een onvergetelijk moment!
Wat als je baby niet wil lachen?
Maak je niet direct zorgen als je kind niet wil lachen. Iedere baby doet dit op zijn eigen tijd, meldt het wel bij het consultatiebureau als je baby met 3 maanden nog niet gelachen heeft.
Ontwikkeling baby per stap
Hier een mooi overzichtje gemaakt door mijnkinderarts.nl, die laat zien in welke week je baby ongeveer een vaardigheid zal leren. Het begint dus echt met keuvelen en geluidjes maken.
Eerste glimlach van mijn baby
Bij mijn beide zoontjes zag ik de eerste lach rond de 5 weken, maar dat was dus de reflex-lach. De echte lach als reactie op mij kwam rond de twee maanden. Het is wel grappig om te merken dat je bij je tweede kind al niet meer precies weet wanneer baby’s ook alweer gaan lachen. Nu weet je het weer: bij 2 maanden!
Meer baby verhalen, -nieuws en verhalen van moeders? Volg Fitte vrouwen op Facebook en Instagram.
Geef een reactie