
Stomen! Wij doen het hier thuis iedere dag, vooral voor het eten voor de baby. Het is gezonder, sneller en je groenten behouden meer smaak. EASY!
Vanaf het moment dat Radmilo Soda tegen mij zei dat het stomen van groente het aller-allerbeste is, heb ik in mijn achterhoofd dat ik wil gaan stomen. Zo makkelijk heb je mij om 😉 Maar op één of andere manier dacht ik dat stomen hartstikke ingewikkeld zou zijn. Met aantal watt in de magnetron, met kooktijden die anders zijn dan het ouderwetse in water gaar koken. Ik zag er tegenop! Tot ik een andere moeder hoorde zeggen dat ze de babyhapjes altijd stoomde. Ze gebruikte daar een stoombloem voor en het zou super makkelijk in het gebruik zijn. Ik heb er een besteld en sindsien stoom ik iedere dag!
De voordelen op een rijtje:
1. Meer vitaminen
Dit kan ik natuurlijk niet checken, maar het schijnt dat door te stomen de groenten meer vitaminen en mineralen vasthouden, dan wanneer in water gekookt. Klinkt logisch ook wel, aangezien ze op een andere manier verhit worden en je ‘de vitaminen niet met het water weggooit’.
2. Sneller
Dit kan ik wel beamen! Het schillen van de groente kost net zoveel tijd natuurlijk, maar het is sneller gaar. En aangezien voor babyhapjes de groente lekker zacht moet zijn, scheelt dit tijd.
Lees ook: Fitte Vrouwen test de Rapley methode
3. Meer smaak
Goed voorbeeld hiervan is broccoli. In water gekookt vaak een beetje soppig, maar gestoomd blijft er méér kleur en meer smaak over! Ook bij wortels, tomaat of aardappels valt het me op: de smaak is intenser.
Dit is de jongen waarmee ik al mijn stoomklusjes klaar. Een stoombloem, afmeting 18-24 centimer. Past in bijna elke pan. Hoe het werkt? Gewoon een klein laagje water in de pan doen. De stoombloem erop zetten en daarin de groente die je wil stomen. Als het laagje water kookt, vuur zacht zetten en met de deksel erop door laten koken.
Aanrader!
Hoe lang moet het stomen?
Linda vroeg in de comments hieronder hoe lang het moet stomen. Zoals je op de foto ziet doe ik baby’s eten gewoon allemaal bij elkaar en laat het zeker een half uur zachtjes stomen. Inderdaad heeft een tomaat een andere stoomtijd dan een aardappel, maar omdat het toch allemaal lekker zacht moet zijn stop ik het gewoon bij elkaar in de pan (Vis kan er bijvoorbeeld ook bij!) Als ik voor onszelf stoom doe ik dat niet. Neem voorbeeld broccoli, dat is met 5 minuten echt al klaar. Zorg er wel voor dat het water én de stoombloem elkaar net niet raken, anders duurt het langer. En de 5 minuten gaan in vanaf het moment dat het laagje water echt kookt.
>> Ben jij van het stomen?
Wauw dat klinkt ook een stuk makkelijker dan ik had verwacht! Zo’n bloem heb ik zelfs ooit gekregen maar nog nooit gebruikt (ja als zeef als de gewone zeef vies was). Hoe weet je hoe lang alles gestoomd moet worden? Moet de ene soort niet langer dan de ander?
Wij hadden vroeger thuis ook zo’n stoombloem, die gebruikten mijn ouders als mandje voor de aardappels 😉 Dus ja, je bent niet de enige die het pareltje onjuist gebruikte! 😛 Ik heb in het blog een stukje toegevoegd over stoomtijden, aangezien ik denk dat meer mensen zich dat afvragen.
Haha oh gelukkig! Bedankt, ik ga het zeker is proberen!
Bedankt voor dit nuttige artikel 🙂 ik heb dankzij jou ook weer mijn stoombloem voor de dag gehaald en gebruikt. Alleen kom ik er nu wel achter dat ik hem voorheen verkeerd gebruikte, aangezien ik het op de pan zette in plaats van in de pan :-p superdom dat ik dat niet wist…Gelukkig weet ik nu wel hoe het moet 😀 En ik zal hem ook zeker gaan gebruiken voor mijn babyhapjes als ze eenmaal zo ver is!
Oh echt!! Je bent niet de enige die hem verkeerd gebruikte, no worries 😉 In de pan werkt ‘ie een stuk beter dan erop 😛 Hoop dat het goed gaat met je kleine popje!