
UV-kleding voor je kind, waardoor ze de hele dag beschermt worden tegen de zon. Dat klinkt ideaal! Als UV-beschermende kleding echt zo handig is voor je kids, waarom loopt dan niet iedereen ermee? Of zijn we in Nederland nog steeds niet goed op de hoogte van de gevaren van de zon en kicken we teveel op bruin worden, zelfs voor onze kinderen?
Natuurlijk smeer je de onbedekte delen nog wel in, maar alles wat onder het pakje zit is sowieso beschermt. Toch zie ik heel weinig kindjes met zo’n pakje lopen in de zomer. Misschien komt het omdat het er wat warm uitziet en wij denken dat het plakkerig is in de hitte.
Het is de bedoeling dat de kleding aansluit op het lijf, niet te strak, want dan wordt de stof opgerekt en daarmee neemt de bescherming ook af.
Een van de voorvechters van goede zonbescherming, Dr. Jetske Ultee, raadt een uv-pakje aan. Dit niet direct, maar tussen neus en lippen door. “Bij flinke zonblootstelling (dagen met een hoge UV index, of een dagje op het strand) moet er echt gesmeerd worden volgens de richtlijnen. Een dikke laag zonnebrand en om de twee uur en na het zwemmen opnieuw aanbrengen. Bescherm de huid dan ook door middel van kleding of UV werende zwempakjes.” Check!
Slechte ingrediënten in zonproducten
Wat ik vervolgens ook tegenkom zijn berichten over slechte ingrediënten in zonproducten. He kak, dat vind ik zo irritant! Denk je goed bezig te zijn met je SPF 50, maar is het met een filter die snel alweer zon doorlaat. En dat filter is niet verboden in de EU, dus mag gewoon in je Nivea, Garnier of Kruidvat eigen merk creme zitten. Zo kan het dus maar zo zijn dat je een SPF 50 gebruikt en denkt dat je goed beschermt bent terwijl dit helemaal niet zo is. Dit zijn de regels voor veilig in de zon van Jetske Ultee:
- Gebruik minimaal een SPF 15. Tegenwoordig is het advies van de AAD (American Academy of Dermatology) zelfs al minimaal een SPF 30!( het verschil is overigens maar 3%).
- Smeer voldoende op; voor je gezicht zeker een halve theelepel
- Blijf op het heetst van de dag uit de zon, doe een zonnebril en/of petje op.
- Smeer je om de twee uur in, en als je hebt gesport een keertje extra
- Gebruik liever geen spray
- Kies producten met een goede filter en zonder irriterende stoffen
UV straling bestaat uit UVA en UVB
Nog een dingetje wat ik echt nooit heb geweten. UV straling laat zich opdelen in UVA en UVB straling. Door UVB straling verbrand je. Maar UVA stralen zijn nog schadelijker. Ze dringen diep door in de huid waar ze het DNA beschadigen en ervoor zorgen dat je huid snel oud wordt. En om het nog vervelender te maken: UVA zit 20 keer meer in zonlicht van UVB. Producten je hiertegen beschermen hebben een cirkel met UVA erin op de verpakking. Ik heb net twee zonnebrandcremes (voor kinderen en voor onszelf) besteld die op de ‘veilige ingedrienten’ lijst van Jetske staan. Die vind je hier. Better safe than sorry!
UV-kleding voor je kind: aanrader?
Ja, ik ga ook een UV zwempakje bestellen. Dat het voor mij wat ‘benauwd’ overkomt, moet ik me maar overheen zetten. Het is net wat je gewend bent en beter dit dan teveel polonaise aan z’n kleine lijf, waar die uberhaupt niet tegen kan. Want welk kind vindt het nu leuk om uitgebreid ingesmeerd te worden elke twee uur? Armen, benen en gezicht blijven over als er eenmaal een UV-pakje aan is en dat is prima te doen.
>> Wat zijn jouw ervaringen met UV kleding? Of denk je: het zal wel?
Heb voor beide een uv t-shirtje gekocht. Als er dan veel zon is en je bent op vakantie dan kan die aan. Hebben ze hun “gewone” zwemkleding bij aan. Kan lekker mee in het water en weet ik zeker dat ze beschermd zijn
Dus jij doet allebei, heel slim! Gister ook een los shirtje bij de Action gekocht 🙂