Als ouders leg je de basis voor het omgaan met emoties van je kind. Jouw eigen reactie op zijn boze bui leert hem veel. De volgende keer dat er een peuterorkaan (of een puber) voor je gezicht uitbarst: kun je een keer proberen zo te reageren.
Omgaan met angst kind
Waag het niet om mij/je zusje/je vriend te slaan!
>>> Het is ok dat je boos bent, maar ik laat je niet iemand slaan: iedereen moet hier veilig kunnen spelen
Je geeft de boodschap af dat boos zijn een emotie is die prima is, maar dat de actie erbij niet goed is. Je scheidt dus de emotie en het gevolg.
Je bent zo lastig…
>>> Dit vind je lastig he? Laten we samen uitvogelen hoe we het kunnen oplossen.
Samen in één team met je kind. Als ‘ie z’n hakken in het zand zet, is het interessant om te achterhalen waarom die dat doet. Samen een oplossing zoeken.
Ik wil NU gaan!
>>> Wat heb je nodig om ervoor te zorgen dat we kunnen vertrekken?
Sommige kinderen hebben moeite met de overgang van de ene situatie naar de andere (van huis naar park, van park naar supermarkt, van huis naar school, etc) en hiermee help je ze daar zelf ook over nadenken.
Stop met zeuren!
>>> Wat denk je ervan het nog eens overnieuw te doen, maar nu met je normale stem?
Je leert ze dat ze manier waarop je iets zegt verschil kan maken.
Ga nu naar je kamer!
>>> Ik blijf hier vlakbij je, totdat je klaar bent om me een knuffel te geven
Je kind isoleren geeft de boodschap af dat ‘ie niet okee is. Door in de buurt te blijven geef je de geruststelling dat je er altijd zal zijn, onvoorwaardelijk.
Ik trek jou nu even niet / ik kan nu niet met je omgaan
>>> Ik merk dat ik gefrustreerd raak, ik sta hier even om af te koelen
Geef het goede voorbeeld…
KAPPEN NU!
>>> Ik ben hier, ik hou van je, je bent veilig. (Houd je kind vast tot het rustig is.)
Als een kind in de greep is van woede of paniek, ervaart hun lichaam een stressreactie, waardoor ze zich letterlijk onveilig voelen. Door ze vast te houden en te ondersteunen laat je weten dat ze veilig zijn. Dit is een belangrijke vaardigheid van veerkracht.
> Kun jij er iets moois voor jezelf uithalen?
Mooie tips! Ik ben wel benieuwd hoe je omgaat met driftbuien eigenlijk. Blijf het lastig vinden ( ze is 1,5 jaar)
Hi Eef, mooi zijn ze he! Om in gedachten te houden. Driftbuien waren/zijn voor mij de grootste moeilijkheid als ouder. De eerste echt lastige taak qua opvoeden: waar doe je in vredesnaam goed aan?! Ik heb er denk een maandje geleden een blog over geschreven… maar wat ik in elk geval probeer is in de buurt blijven en hem laten uitrazen. Op de top van zo’n bui is ie namelijk helemaal niet te benaderen! Herken je dat?! Vaak na de boosheid komt verdriet, dan kan ik hem wel troosten.