Rond mijn 12e werd ik voor het eerst vegetarier. Ik ben dol op dieren en kon de geplukte kip op het aanrecht niet verdragen. Mijn ouders stonden het toe (gelukkig) en ik at een aantal jaar geen vlees. Sinds een week ben ik weer van de club. De laatste druppel was het schandaal in het Belgische Tielt, de beelden waarop te zien is hoe ze varkens mishandelen heb je kunnen zien.
Eigenlijk begon het eind vorig jaar al met deze video van NOS op 3.
Wat hier grofweg gezegd wordt is dat dankzij de verandering van het klimaat er steeds meer mensen op de vlucht zullen slaan, de zogenaamde klimaatvluchtelingen. Voor mij een enorme eye-opener. Gewoon, feiten op een rijtje! Wat dat met vlees te maken heeft… alles.
Eigen verantwoording
Het is ook aan mij om dat klimaat te beschermen en zuinig te zijn op de aarde. Ik wist bijvoorbeeld niet dat de productie van een kilo rundvlees in totaal 15 duizend liter water kost, een kilo varkensvlees 6 duizend liter en een kilo kip 4.3 duizend liter. Als ik dus geen vlees meer eet, doe ik niet mee aan de verspilling van die enorme hoeveelheid liters water. Dat is dus beter voor de aarde. Maar ook de ‘gassen’ die een koe uitstoot (ja, als een soort schoorsteen) zijn schadelijk. De veehouderij draagt wereldwijd voor 14,5% bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Dat is net zoveel als de hele transportsector! Dat hebben het klimaat en vlees dus met elkaar te maken.
Daarna las ik het artikel in de Correspondent van Rutger Bregman: ‘Hierdoor werd ik in één klap vegetarier‘ met daarin kortweg de volgende redenen.
– De cijfers: de industriele veeteelt is onvoorstelbaar groot
– Het leven van deze dieren is gruwelijk
– Koeien, varkens, schapen en kippen zijn intelligent en hebben een rijk gevoelsleven
Video van de varkens in Tielt
Na de video van de varkens in Tielt klikte het bij mij. Godbetert ik wil de aarde doorgeven aan mijn zonen en al onze kinderen en het liefst zo dat die er ook nog fijn kunnen wonen. Ik zag die varkens in één of ander heet bad verdronken worden. Vreselijk. Echt ik vind het zo erg! Ik wil daar niet langer aan meewerken, het is klaar! Dat maakt in combinatie met de gevolgen van de grootschalige veeteelt voor de aarde dat ik deze keuze maak.
>> Hoe ga jij om met vlees eten?
Go Hanneke!! Helemaal met je eens!
Een tip voor de mensen die het moeilijk vinden om helemaal om te gaan: doe het stapje voor stapje. Eerst stoppen met vlees bij lunch/ontbijt/tussendoor. En daarna max 4 dagen per week vlees en dan steeds meer afbouwen.
Zelf ben ik inmiddels flexitarier; wat voor mij inhoudt dat ik nooit vlees in huis haal, maar wel 1x per maand vlees eet. Bijv met kerst of als ik ergens eten krijg en er niks vega’s is.
Wat ik me wel afvraagt Hanneke; hoe ga je ermee om met je kinderen?