
Toen ik terug kwam op de sportschool na mijn zwangerschap, was mijn lerares BodyAttack Miranda Geurts zwanger. Zelf staat ze met inmiddels 26 weken zwangerschap voorin de klas nog steeds (bijna) alle oefeningen mee te doen. Wat zijn volgens haar de do’s & dont’s van zwanger sporten?
Miranda is 30 jaar en getrouwd met Martijn. Ze is registeraccountant en geeft daarnaast ‘voor de fun’ Les Mills lessen. Ze doceert drie uur per week, BodyAttack, BodyStep en CXWorkx. Met die laatste is ze kort geleden gestopt, het is een les gericht op ‘de core’, ofwel je buik. En dat is niet zo lekker meer als je zwanger bent.
Hoe gaat het met jou en je zwangerschap?
“Het gaat heel goed met mij, ik heb eigenlijk bijna geen klachten. Af en toe heb ik last van mijn lies, maar ik ben niet extreem moe, helemaal niet misselijk, ik heb geen vreetbuien gehad, ik mag dus echt niet klagen. Maar, ik zit ook niet bepaald op een roze wolk. Het lastige aan zwanger zijn is dat je jezelf moet aanpassen, ik kan niet alles meer volle kracht doen. Zoals sporten. Kan niet wachten tot 14 januari, dan ben ik uitgerekend. Vind vooral het aankomen best lastig, ik zit nu op vijf kilo. Ik lees veel van die zwangerschapstijdschriften nu en daarin staat dat 12-15 kilo normaal is voor iemand van mijn BMI. Ik hoop dat ik aan die ondergrens van 12 kilo blijf. Mijn lichaam is zeker veranderd, gelukkig draag ik naar voren en niet naar de zijkant. Maargoed, van mijn wasbordje is weinig over…”
Waar merk je aan dat je zwanger bent?
“Mijn placenta ligt aan de voorkant, dus ik voel het nog niet echt schoppen of stompen… Heb ook af en toe pijn aan mijn buik, omdat ik een strakke buik hebt en die nu dus oprekt. En ik voel kleine belletjes. Als ik dat voel denk ik: ‘Hee, er zit echt iemand in’, heel bijzonder.”
Zijn er regels voor zwangere vrouwen qua sporten?
“Je moet er rekening mee houden dat alles weker wordt. Vooral je bekken natuurlijk. Met springen moet je gewoon uitkijken. Ik heb de les BodyAttack van vorige week bijvoorbeeld veel te veel gesprongen, ik kwam thuis en kreeg gewoon een klap in m’n gezicht. Lag als een oud wijf op de bank. Je kan gerust nog pieklessen volgen als BodyAttack, maar doe dan de opties waarbij je niet hoeft te springen. Ook met buikspieroefeningen moet je uitkijken. Die kun je vanaf 16 weken beter niet meer doen, de schuine kun je nog wel iets langer blijven doen.”
Ik hoorde dat je juist die 1e twee maanden niet mag springen, omdat het vruchtje dan nog ‘los zweeft’ en dat dus niet goed is…
“Ik heb gewoon gesport en dus ook gesprongen. Mijn verloskundige zei dat het vruchtje juist goed vast zit in de baarmoeder. De reden dat je een miskraam krijgt is volgens haar dat het kindje niet gezond is, niet omdat je teveel zou hebben gesprongen. Dit is wel mijn perceptie van wat ik heb gehoord, ik weet niet of dit waarheid is.”
Klinkt logisch. Hoe ervaar jij het zelf eigenlijk, zwanger sporten?
“Ik heb nu eenmaal een enorme sportfan. Ik zou me niet kunnen voorstellen dat ik zou stoppen. Er zijn al zoveel dingen waar ik geen grip op heb in de zwangerschap, dit is iets wat ik wel in de hand heb. Sport geeft mij juist energie en ik voorkom dat ik al teveel aankom, wat ik heel erg zou vinden. Maar bovenal vind ik het gewoon leuk, ook het lesgeven. Ik was vrij snel zwanger en moet daar nu nog steeds aan wennen eigenlijk. Ik maakte me toch zorgen omdat alles anders wordt straks. Qua werk en ook het lesgeven hier op de sportschool. Zou ik nog wel terug kunnen komen als docent als ik bevallen ben? Gelukkig is de vervanging straks tijdelijk en mag ik na mijn verlof gewoon weer terug komen. De enige aanpassing voorlopig is mijn speciale buikband, die geeft extra stevigheid aan mijn buik. Zit wel net zo prettig. Ik draag hem ook onder een jurkje trouwens.”
Heel moe, misselijk, jezelf zwaar voelen… als zwangere vrouw is het vaak niet makkelijk om jezelf er toe te zetten om te gaan sporten. Wat zijn de voordelen?
“Sporten geeft je energie en voldoening! En wat ik heb gehoord heb je een snellere bevalling en een sneller herstel na de tijd. Het is ook mijn eerste he, dus ik heb geen idee.”
Doe je ook speciale zwangerschapsdingen?
“Ja, ik deed zwangerschapsfitness op zaterdagmorgen, maar daar ben ik mee gestopt. Vond het tijdstip niet zo handig. Nu doe ik zwangerschapsyoga. De eerste keer kwam ik daar binnen en dacht: kom naar op met je downwaardse dog… maar dat liep anders. Het is heel rustig. We krijgen eerst een uur oefeningen en daarna theorie met ademhaling en bekkenoefeningen. Ik kan normaal gesproken echt niet stilzitten, maar tijdens yoga moet ik wel. Echt even een uur aan mezelf besteden, heel goed voor mij!”
Als je af en toe een beetje sport en je raakt zwanger: hoe kun je dan blijven sporten?
“Dan kan je het beste gewoon fitness doen. Of een rustige les als BodyShape, BodyBalance of BodyVive. Als je gevorderd bent kun je gewoon door sporten. Goed naar je lichaam luisteren! Lessen als BodyCombat of Grit worden trouwens afgeraden. Combat heeft bewegingen die niet geschikt zijn voor zwangere vrouwen en Grit is tot het uiterste gaan en dat is ook niet goed.”
Hoe heb jij je kraamperiode in je hoofd?
“Hoop dat ik in elk geval geen keizersnee krijg… want dan mag je zes weken niets doen. Ik zie het nu zo voor me dat ik na een week of vier weer voorzichtig wat fitness dingen ga doen. Ik heb daar dvd’s voor thuis. Na zes weken wil ik echt weer beginnen en met acht weken is het de bedoeling dat ik mijn lessen weer oppak! Hoop dat het gaat lukken. Iedereen leeft in elk geval heel erg mee. In onze vriendengroep en mijn vriendinnengroep zijn al veel meiden moeder of nu zwanger. Het gaat vaak over kinderen en ik kan nu eindelijk meepraten. Laatst zei iemand tegen me dat ik wel mocht opschieten met de babykamer… We hebben alles al in huis, maar moeten nog gaan schilderen. En mijn schoonmoeder en de buurvrouw gaan de lakentjes maken. Dus, het komt allemaal wel!”
En… welke kleur wordt de babykamer?
“Geen roze of blauw! En we hebben grijze meubels. Nu weet je nog niks, haha!”
>> De buik op de foto helemaal bovenaan is niet van Miranda đ die foto komt hierrr vandaan
>> Denk je, uh… wat is BodyAttack? Ik schreef ooit een review over een les, die lees je hier.
>> En: heb jij gesport tijdens je zwangerschap? Heb je iets nieuws geleerd in dit blog?
Ik ben echt blij dit te lezen, ik zit nu op 28 weken, en ga nog vier keer per week sporten (als mijn werk het toelaat…), yoga, pilates, en twee keer bodysculpting. Tot nu toe geen last, wel sneller buiten adem, maar dat was al van in het begin zo. De buikspieren gaan ook ietsje minder goed, maar ja, dan maar kortjes. Mijn gynae zei dat ik buikspieroefeningen mag blijven doen, en ik zelf wel zou voelen wanneer dit niet meer zou lukken, wel, dat is ook zo ;). Ik ben ook bang van het gewicht dat er bijkomt, nu een 6-tal kilo’s wat blijkbaar nog niet zo veel is, en ik hoop vooral dat het achteraf weer allemaal goed komt đ
Ha Inge! Fijn om te lezen dat je niet de enige bent die nog lekker aan het sporten is, kan ik me voorstellen. Vrouwen worden vaak ook onnodig bang gemaakt, hoewel je wel op wat dingetjes moet letten (zoals je ook kun lezen in blog) Hartstikke goed bezig jij! Zolang je er nog van kunt genieten en het je energie geeft… super. Oh, en ik kan uit eigen ervaring zeggen dat het met sporten achteraf inderdaad allemaal weer goed komt!
Ah, goed te horen dat het allemaal weer goed komt, want ik moet bekennen… al ÊÊn keer wenend in slaap gevallen omdat ik forever fat ging zijn đ
Natuurlijk kom het goed! Zijn gewoon de hormonen đ
Ik ben tot 24 weken blijven hardlopen, daarnaast bodypumpen velen verklaarden me voor gek. Daarna gaan fitnessen, fietsen en heb ik veel in de tuin gewerkt. Ik ben zo blij dat ik tot het eind (41.1 weken) ben blijven bewegen. Door de bevalling(zware blijkt achteraf) heb ik bekkeninstabiliteit op gelopen, als ik niet in “goede” conditie was geweest had ik 6 weken plat gemoeten, nu na 11 weken ben ik nog aan het herstellen. Doe wat goed voelt!! Is mijn advies, je lichaam geeft het wel aan.